Kapittel 3.13Brukshyppighet av noen matvaregrupper

Etter det første kostintervjuet svarte deltagerne på spørsmål om hvor ofte de vanligvis spiste/drakk frukt/bær, juice/smoothie, grønnsaker, fisk, rødt kjøtt og fullkorn. Resultatene i dette underkapittelet er basert på deltagernes svar på disse spørsmålene.

På spørsmål om hvor ofte deltagerne spiste grønnsaker og frukt/bær, svarte 76 % at de spiste en porsjon grønnsaker en gang om dagen eller oftere, mens 61 % oppga å spise en porsjon frukt/bær minst en gang daglig (tabell 38 og 39). Gjennomsnittlig oppga deltagerne at de spiste 1,2 porsjoner grønnsaker og 1,1 porsjoner frukt/bær per dag (tabell 46).

På spørsmål om hvor ofte deltagerne drakk juice/smoothie, svarte 45 % at de sjelden eller aldri drakk juice/smoothie, mens 3 % oppga at de drakk mer enn ett glass per dag (tabell 40). Det gjennomsnittlige inntaket av juice/smoothie var 0,3 glass per dag (tabell 46).

På spørsmål om hvor ofte deltagerne spiste fisk som pålegg, svarte 11 % at de sjelden eller aldri spiste fiskepålegg, mens den hyppigst valgte bruksfrekvensen blant brukerne var 1-2 brødskiver med fiskepålegg per uke (33 % av alle deltagerne) (tabell 41). Gjennomsnittlig spiste deltagerne 0,4 brødskiver med fiskepålegg per dag (tabell 46).  Deltagerne ble også spurt om bruk av kjøttpålegg av rødt kjøtt. Ti prosent svarte at de aldri spiste kjøttpålegg av rødt kjøtt (tabell 42), mens 29 % oppga at de spiste minst en brødskive per dag med pålegg av rødt kjøtt. Det gjennomsnittlige inntaket var på 0,7 brødskiver med kjøttpålegg av rødt kjøtt per dag (tabell 46).

På spørsmål om hvor ofte deltagerne spiste fisk og rødt kjøtt til middag/som en varmrett svarte 77 % at de spiste fisk minst 2-3 ganger i uken (tabell 43), mens 88 % oppga at de spiste rødt kjøtt 2-3 ganger i uken eller sjeldnere (tabell 44). Det gjennomsnittlige antallet middager/varmretter var 2,4 ganger per uke for fisk og 2,0 ganger per uke for rødt kjøtt (tabell 46).

På spørsmål om bruk av grove kornprodukter, var det få (3 %) som svarte at de sjelden eller aldri spiste dette (tabell 45). Syttiåtte prosent av deltagerne oppga at de spiste grove kornprodukter minst en gang per dag, og det gjennomsnittlige inntaket var 1,5 ganger per dag (tabell 46).

Siste faglige endring: 19. juni 2025