Kapittel 4Konklusjon

Denne undersøkelsen av kostholdet blant eldre i aldersgruppen 70 til 80 år viser at det, i likhet med kostholdet i befolkningen for øvrig, er langt å gå før kostholdet oppfyller anbefalingene i kostrådene.

Særlig var inntaket av frukt, bær og grønnsaker for lavt, mens inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt var høyere enn den anbefalte øvre grensen for inntak. Inntaket av fullkorn var vesentlig lavere enn det som anbefales.

Når det gjelder næringsstoffer, var inntaket blant eldre i alderen 70-80 år på mange områder i tråd med myndighetenes anbefalinger. Inntaket av mettet fett var imidlertid for høyt, mens inntaket av karbohydrat var litt under det som anbefales. Særlig inntaket av vitamin D var avhengig av bruk av kosttilskudd for å komme opp i anbefalt inntak.

Det er viktig å merke seg at grupper av eldre kan ha inntak under anbefalt nivå selv om gjennomsnittet for inntak blant alle deltagerne er i tråd med eller over anbefalt inntak.

Det er også viktig å være klar over begrensningene i de innsamlede dataene. Alle dataene er selvrapporterte, og kvaliteten vil avhenge av den enkelte deltagers hukommelse, samt evne og vilje til å beskrive hva vedkommende har spist og drukket. Hver deltager har bidratt med to registreringsdager, noe som er for lite til å si noe betydningsfullt om kostholdet til den enkelte deltager, men som kan brukes til å si noe om kostholdet på gruppenivå. En generell utfordring i kostholdsundersøkelser er underrapportering av matinntaket, noe som også er tilfellet i denne undersøkelsen.  Sytten prosent av deltagerne ble karakterisert som underrapportører. Resultatene fra undersøkelsen må derfor ses i lys av at det registrerte energiinntaket på gruppenivå antageligvis er lavere enn det som faktisk ble inntatt av deltagerne.

Et annet forbehold er den relativt lave deltagelsen (39 %) blant de som ble trukket ut til å delta. Vi kan derfor ikke utelukke at de som ikke deltok hadde et annerledes kosthold enn de som deltok. Andelen med utdanning fra universitet/høyskole var høyere blant deltagerne enn i den generelle befolkningen. Siden kostholdet ofte er gunstigere blant personer med høyere utdanning enn blant personer uten høyere utdanning, kan resultatene fra denne undersøkelsen vise et noe gunstigere bilde av kostholdet enn det som er tilfellet i den generelle befolkningen. Det vil imidlertid også si at de kostholdsmessige utfordringene som avdekkes i denne studien mest sannsynlig er minst like store i den generelle befolkningen av eldre.

 

 

Siste faglige endring: 19. juni 2025