Referanser

1. World Health Organization. Healthy diet 2020 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

2. World Health Organization. Noncommunicable diseases 2023 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases#:~:text=Cardiovascular%20diseases%20account%20for%20most,disease%20deaths%20caused%20by%20diabetes

3. Helsedirektoratet. Kosthåndboken – Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Kosthåndboken (PDF) 2012.

4. Helsedirektoratet. Kostråd og næringsstoffer - Referanseverdier for energi og næringsstoffer. Kostråd og næringsstoffer 2023

5. Helsedirektoratet. Kostråd og næringsstoffer - Kostrådene. Kostrådene 2024.

6. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023. https://pub.norden.org/nord2023-003/contents.html 2023

7. Statens Ernæringsråd. Norkost 1993-1994 – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i alderen 16-79 år. https://www.nb.no/items/3dc6f1445ac7ce077804f0fded1213dc?page=11&searchText=norkost 1997

8. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. Norkost 1997 Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i alderen 16-79 år. https://www.researchgate.net/publication/301613547_NORKOST_1997_Landsomfattende_kostholdsundersokelse_blant_menn_og_kvinner_i_alderen_16-79_ar_National_dietary_survey_among_men_and_women_aged_16-79_years#fullTextFileContent 1999

9. Totland TH, Melnæs BK, Lundberg-Hallén N, Helland-Kigen KM, Lund-Blix NA, Myhre JB, et al. Norkost 3 - En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11. Norkost 3 (PDF) 2012

10. Helse- og omsorgsdepartementet. God og riktig mat hele livet - Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester, 2021
https://www.regjeringen.no/globalassets/departementene/hod/folkehelse/i-1204-b_ernaringsstrategi_uu.pdf  

11. Brussaard JH, Lowik MR, Steingrimsdottir L, Moller A, Kearney J, De Henauw S, Becker W. A European food consumption survey method--conclusions and recommendations. European journal of clinical nutrition. 2002;56 Suppl 2:S89-94.

12.  Black AE. The sensitivity and specificity of the Goldberg cut-off for EI:BMR for identifying diet reports of poor validity. European Journal of Clinical Nutrition. 2000;54: 395-404.

Siste faglige endring: 19. juni 2025