Kapittel 6.3 Gevinster for helsepersonell

Prosjektene gir tilbakemelding om at arbeidet med digital hjemmeoppfølging har styrket samhandlingen mellom sykehus, fastlegene og helse- og omsorgstjenesten i kommunen. Det er ikke gjort egne undersøkelser på helsepersonellets opplevelse med digital hjemmeoppfølging. Beskrivelsen baseres på tilbakemelding fra prosjektene. Samtidig er tilbakemeldingene i tråd erfaringene fra utprøvingen.

Sykepleiere i oppfølgingstjenester opplever at digital hjemmeoppfølging bidrar til effektiv ressursbruk, god arbeidsflyt og at de kan følge opp flere pasienter enn tidligere uten økt ressursinnsats. Tilgang til data og trender gir et bedre beslutningsgrunnlag, og gjør det enkelt å fange opp tegn til forverring på et tidlig tidspunkt, mens egenbehandlingsplanen gjør det enkelt å iverksette avtalte tiltak. Flere fremhever at digital hjemmeoppfølging gir økt fokus på helsefremmende og forebyggende tjenester og bidrar til økt kompetanse.

"Med den tette oppfølgingen, ser vi raskt om han blir i dårlig form. Vi har lært å kjenne ham godt, og jeg tror vi har forhindret flere sykehusinnleggelser." [2], sykepleier i oppfølgingstjenesten i Bodø

Mange opplever også at de kan gi en tettere og mer målrettet oppfølging av pasienter og at de når ut til brukergrupper man ikke har nådd på samme måte tidligere. Sykepleiere i hjemmetjenesten i Larvik, som har benyttet digital hjemmeoppfølging som oppfølging av sine pasienter og pårørende, opplevde dette veldig nyttig (figur 9).

Mange fastleger opplever at de har fått et nytt verktøy til å følge opp pasienter på en effektiv måte. De ser at pasientene får større innsikt i egen sykdom og at dialogen i konsultasjonen er bedre. De opplever også at det er lettere å følge behov for eller se effekt av medikamentendring. Økt innsikt fører til bedre forståelse og etterlevelse av igangsatt behandling hos pasienten.

En del fastleger er skeptiske til målinger og tidsbruk, men tilbakemeldinger fra prosjektene er at fastleger som har erfaring med å følge opp flere pasienter ser nytteverdien og at emnekurs har bidratt til en mer positiv holdning.

Spesialister og personell i sykehus og poliklinikker opplever at tilgang til målinger gir et godt grunnlag for å tilpasse oppfølging og behandling raskere og bedre. Det har kommet tilbakemelding om at pasientene er bedre forberedt til timene og dialogen i legekonsultasjonen blir bedre. Det gir også bedre grunnlag for gjennomgang og justering av medikamenter i pasientforløpet. Ved oppfølging av hjertesviktpasienter har digital hjemmeoppfølging gitt mulighet for raskere opptrapping ved innstilling av behandlingsregime.

Fire sykepleiere i uniform. På bildet er flere sitater: "Ser at det kan bidra til en bærekraftig omstilling av tjenesten", "Får satt i gang behandling tidlig", "Lettere å fange opp forverringer", "Pasienter opplever bedre innsikt i egen helse", "Dette er nok starten på noe som kan være nyttig i fremtiden med flere syke eldre og færre sykepleiere", "Sykepleiere kan følge med på avstand, mens annet innenfor ADL kan gjøres av faglært/ufaglært", "Ser pasienter som opplever økt kontroll og mestring etter oppstart", "Forebygging av forverrelser i kronisk tilstand, potensial til tidsbesparelse hos fastlege pga. EBP og tidsbesparelse for helsepersonell".
Figur 9: Sykepleiere i hjemmesykepleien i Larvik, etter å ha benyttet digital hjemmeoppfølging som verktøy til å følge opp en del av sine pasienter.

 

Siste faglige endring: 27. mai 2025