Kapittel 6.2Gevinster for brukere

Hele 92 % av brukerne rapporterer at de er enten svært fornøyde eller fornøyde med den totale opplevelsen av digital hjemmeoppfølging i den nasjonale brukerundersøkelsen.

Både i brukerundersøkelser og evalueringssamtaler beskriver pasienter som er fulgt med digital hjemmeoppfølging økt trygghet og bedre mestring av sin situasjon. Hele 84 % rapporterer at deres trygghet har økt, mens ingen mener at den har blitt redusert som følge av tjenesten. Dette samsvarer i stor grad med tilbakemeldinger prosjektene har fått fra både brukere og helsepersonell. Pasientene opplever at de får kontakt med helsetjenesten når de trenger det, og at de får hjelp og støtte til å fange opp og håndtere forverring i sin situasjon.

Digital hjemmeoppfølging gir økt forståelse for egen sykdom og hva de selv kan og bør gjøre. For to av tre brukere har digital hjemmeoppfølging økt evnen til å ta vare på egen helse, mens mindre enn 1 % opplever en reduksjon. En stor del pasienter oppgir også økt livskvalitet etter oppstart av digital hjemmeoppfølging. Over halvparten mener at digital hjemmeoppfølging har ført til at deres livskvalitet er bedre, og kun 1 % mener den er redusert etter oppstart.

Hver tredje person som følges med digital hjemmeoppfølging rapporterer at den fysiske helsen har forbedret seg, og kun 4 % rapporterer en forverring. Dette er spesielt interessant med tanke på at mange av respondentene tilhører en målgruppe hvor man kan forvente en nedgang i fysisk helse på grunn av sykdomsbilde og alder. I utprøvingsprosjektet som ble gjennomført i perioden 2018-2021, ble det utført undersøkelser hvor man sammenlignet tiltaksgruppen med kontrollgruppen. Resultatene viste at tiltaksgruppen hadde en mer stabil helsetilstand, mens kontrollgruppen opplevde en forverring i helse/tilstand i løpet av måleperioden. Dette indikerer at det å oppnå en stabil fysisk helse er en gevinst i seg selv, og spesielt hos de pasientene som opplever en forbedring i helsen gjennom oppfølgingen.

"Føler jeg har fått mer energi og har nå laget meg en middag, jeg kan ikke huske sist jeg gjorde det", pasient i Asker

Å slippe reisevei er også positivt, dette gjelder særlig de som bor ute i distriktene og har lang reisevei for å få helsehjelp. Generelt viser brukerundersøkelsen en tendens til at kvinner opplever noe mer positive effekter på de kvalitative gevinstene enn menn ved bruk av digital hjemmeoppfølging.

Pasienter som oppgir at de har egenbehandlingsplan opplever bedre effekt av oppfølgingen på alle områder. Mange gir uttrykk for at egenbehandlingsplan er et nyttig hjelpemiddel. Den bidrar til bevisstgjøring av hva de selv kan gjøre for å holde seg friske, og fange opp tegn til forverring. I tillegg opplever flere brukere at de opplever at aktørene i helsetjenesten samhandler bedre etter de startet med DHO. Det er også en tendens at kvinner i større grad opplever at egenbehandlingsplanen er tilpasset sine behov og at den er et nyttig hjelpemiddel ved en forverrelse av sin sykdom.

Pårørende opplever støtte og avlasting når deres nærmeste følges med DHO. Det gir økt forståelse for situasjonen, og de opplever også at de selv kan få veiledning. Dette gjelder særlig for pårørende til kreftpasienter. Også pårørende som bor langt unna opplever at DHO bidrar til trygghet og avlasting ved at de vet at noen følger med.

«Det var skummelt først. Men han kan bo hjemme og vi har fått hverdagen tilbake. Hvis vi oppdager forverring kan jeg justere medisinen etter avtale med fastlegen», pårørende (82 år) til ektefelle (95 år)

Resultatene er i tråd med det som har kommet frem i lokale brukerundersøkelser i spredningsprosjekt og erfaring og forskning fra det nasjonale utprøvingsprosjektet (2018-2021).

Siste faglige endring: 27. mai 2025