Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

5. Hva er sunnest, meierismør eller plantemargarin?

Til hverdags bør fettet du tilsetter maten, smører på brødet eller benytter til steking og baking, ha en høy andel umettet fett i forhold til mettet fett.

Meierismør, oljer og plantemargarin har omtrent likt kaloriinnhold per 100 gram. Fra et helsemessig ståsted, anbefales det å velge matoljer, flytende margarin eller myk margarin, fremfor meierismør. Årsaken til dette er at meierismør inneholder flere mettede fettsyrer og mindre umettet fett enn de fleste vegetabilske og marine fettkilder (2, 3). Se også Helsenorge.no.

Margarin er en blanding av ulike typer fett og kan være smørblandet eller oljebasert. Margarin basert på raps-, solsikke,- oliven- og/eller soyaolje har et høyere innhold av umettede fettsyrer sammenlignet med margarin som er smørblandet eller basert på palme- eller kokosolje. Både meierismør og margarin tilsettes D-vitamin. Margarin tilsettes ofte A-vitamin i tillegg. Forskning viser at det å erstatte smør eller annet «hardt» animalsk fett med myk margarin er gunstig for kolesterolet i blodet, og det ser også ut til å være forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom (14-17). Å bruke flytende planteolje i stedet er trolig enda bedre.

Se etter nøkkelhullmerket for å finne sunnere alternativer av plantemargarin. Det er ikke farlig med meierismør iblant, det er total mengde og kostholdet for øvrig som har betydning.
   
 


Nasjonalt råd for ernæring

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Sist faglig oppdatert: 17. februar 2021