Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 4Hvilke planteoljer er sunnest?

Det er vanskelig å gi en generell definisjon på sunnhet, men i sammenheng med hjertehelse og planteoljer avhenger det av hvilken kilde oljen er basert på. Planteoljer er svært kaloririke og blir fremstilt ved å presse fett fra ulike typer frø eller planter, som raps, solsikkefrø og linfrø, maiskorn, soyabønner, oliven og kokosnøtt (1). De inneholder hovedsakelig det umettede fettet. Unntaket er kokosolje og palmeolje, som har høyt innhold av mettet fett (3). Olivenolje og rapsolje har et høyt innhold av enumettede fettsyrer, mens soya-, linfrø-, sesam- og solsikkeolje er gode kilder til flerumettet fett. Rapsolje og linfrøolje er også en god kilde til vegetabilsk omega-3 (alfa-linolensyre).

Både olivenolje og andre planteoljer med mye umettet fett (som rapsolje) er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom sammenliknet med meierismør og hardt fett (22, 23). Når det gjelder olivenolje, blir de gunstige helseeffektene også tilskrevet andre komponenter enn fettsyrene, slik som antioksidanter og fytokjemikalier. Disse finnes i hovedsak i såkalt virgin eller extra virgin olivenolje, og brytes ned under oppvarming av oljen (24, 25). 
 


Nasjonalt råd for ernæring

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Siste faglige endring: 17. februar 2021