Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Intensjonsavtalens utmerkelser 2021

Helse- og omsorgsdepartementet har utlyst to utmerkelser for godt arbeid i medhold av intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold. Frist for nominering er 21. oktober 2021.

Om utmerkelsene

Intensjonsavtalen har som mål å føre til et mer helhetlig og overordnet samarbeid mellom bransjen og myndighetene, slik at det blir enklere for forbrukerne å ta sunnere valg. Målet er å øke andel av befolkningen som har et balansert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd. Nominasjonen er åpen fra 16. august til 21. oktober 2021

Hvem kan delta?

Aktører som har signert intensjonsavtalen eller tilslutningsavtalen, eller et datterselskap eller en del av et større selskap som har signert, kan delta. Aktørene sender selv inn egne bidrag. Hver aktør kan nominere flere initiativ/bidrag. Alle nominerte bidrag vurderes individuelt.

Kriterier for nominasjon

Kategori 1: Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere produkter

  • Kriterier: Innovasjon, reformulering, prosessforbedring, porsjons- og pakningsstørrelser eller utvikling av nye produkter
  • Premiss: utmerkelsen skal særlig være innenfor volumkategorier

Kategori 2: Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere markedsføring

  • Kriterier: Tiltak for å fremme sunnere alternativer og valgmuligheter, herunder kommunikasjon og markedsføring, prisvirkemidler, produktplassering i butikk, kiosk, serveringssted eller lignende, for å påvirke forbrukeratferd rundt helse og kosthold

Krav til registrering

  • Nominerte bidrag må være startet etter intensjonsavtalen ble signert (06.12.2016). Tiltaket kan være pågående
  • Argumentér for at tiltaket har, eller vil kunne ha betydning for folkehelsen
  • Vær tydelig på hvilke egenskaper/resultater ved bidraget som gjør det til en verdig vinner
  • Nominerte tiltak bør, så langt det er mulig, dokumenteres. Legg ved relevant materiell, dokumentasjon på resultater eller annet som på en god måte støtter opp under tiltaket. Eksempel på dokumentasjon kan være:
    • Salgstall, markedsandelsutvikling, markedsundersøkelser, forbrukerpreferanser, nye distribusjonskanaler, næringsinnhold, forbrukertester, mediebudsjett etc.
    • Alle vedlegg unntas offentlighet og er kun for juryen
  • NB: Den korte omtalen av bidraget offentliggjøres på Helsedirektoratets nettsider. Vær bevisst og følg intensjonsavtalens vedlegg 1 "Overordnede konkurranserettslige retningslinjer"
  • Tidligere nominerte bidrag kan renomineres

Jury

Juryen består av medlemmer av referansegruppen for intensjonsavtalen og forskningsstiftelsen Fafo som evaluerer intensjonsavtalen. Juryen innehar spisskompetanse innen fagområdene produktutvikling, ernæring, markedsføring, forbrukertrender og vurdering av tiltak.

Juryen består av:

  • Kristin Hollung, Avdeling mat og helse, Nofima, juryleder
  • Lars Erling Olsen, Institutt for markedsføring, Handelshøyskolen BI
  • Nanna Lien, Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo
  • Annechen Bahr Bugge, Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet
  • Anne Hatløy, Fafo Institutt for Arbeidslivs- og Velferdsforskning

Helsedirektoratet har sekretariatsfunksjon for utmerkelsene, men sitter ikke i juryen.

Kåring av vinner

  • Juryen kårer 1. - 3. plass innen hver kategori
  • Finalistene offentliggjøres i tilknytning til helse- og omsorgsministerens møte i næringslivsgruppen på matområdet høsten 2021
  • Helse- og omsorgsministeren kårer vinnerne på et åpent seminar i regi av intensjonsavtalen den 7. desember 2021. Påmelding og program offentliggjøres så snart dette er klart

Spørsmål?

Kontakt sekretariatet for intensjonsavtalen: ole.berg@helsedir.no, tlf: 41 51 18 93.

Nominasjoner i kategorien Sunnere produkter i 2021

Det er kommet inn 16 nominasjoner til kategorien sunnere produkter i 2021.

Aktør Nominert tiltak
Bakehuset_logo.png

 

Julius Favorittbrød er en grov og nøkkelhullmerket bestselger som har vært på markedet en årrekke. I løpet av det siste året solgte brødet over 3,6 millioner. Som den største bakeriaktøren i landet har Bakehuset volumprodukter hvor selv små endringer i innholdet bidrar i et folkehelseperspektiv. I løpet av de siste årene har Bakehuset lagt ned mye arbeid for å redusere mengden salt i Julius Favorittbrød. Fra oktober 2021 ble saltinnholdet redusert med ytterligere 8 %, noe som tilsvarer 2,4 tonn per år! Helt siden 2012 har Bakehuset jobbet systematisk for å redusere salt i brød.
Bakehuset_logo.png

 

Våre Groveste-serien ble lansert høsten 2020 og har gjennom offensiv satsing blitt en selvfølge i mange hjem. Serien har bidratt til at det er enda enklere for flere forbrukere å ta valgene som gjør hverdagsmåltidet litt sunnere. Serien inneholder per i dag flere av markedets bestselgerbrød, hvor alle brødene har mer enn 80 prosent grovhet, et lavt saltinnhold og et høyt innhold av fiber. Alle brødene er nøkkelhullmerket. Bakehuset har generelt fokus på grovhet og nøkkelhull i brødsortimentet, og andelen brød med disse fokusområdene er stadig økende i volum og popularitet. Sunnere valg i hverdagen med nøkkelhullmerkede brød og tydelig merking!
CarePacks Logo.jpg

 

CarePacks har siden oppstart hatt som misjon og hjelpe folk å velge sunnere, samtidig gjør bedriften mye godt for mennesker og planet.
COOP logo.png

 

Coop grønne snackingprodukter for en litt sunnere handlekurv Mange forbrukere ønsker å spise mer grønnsaker i hverdagen, men syntes det tar for mye tid å både skrelle og kutte opp til passende størrelser. For å gjøre det enkelt for kundene våre, og tiltrekke oss nye brukere i grønt kategorien, lanserte vi i uke 18, 2020 fem produkter i miniformat, og har gjentatt suksessen sommeren 2021: – Coop snackmiks miniagurker – Coop snackmiks minigulrøtter – Coop snackmiks regnbuetomater – Coop snakmiks minipaprika – Coop snackmiks norske sukkererter Produktene har truffet en bred målgruppe, samtidig som vi har klart å engasjere flere yngre. Ekstra gledelig er det at tall fra Dunnhumby viser at Minipaprika og Miniagurk til sammen har brakt over en halv million nye kunder til kategorien. Sommeren 2021 (uke 18 til 34), har vi solgt 1 million pakker av disse pakkene, og bidratt til en litt sunnere handlekurv.
COOP logo.png

 

Coop FRA HAVET. Sunt, enkelt og smakfullt med fisk på tallerken. Fisk og sjømat er viktig for Coop i jakten på en sunnere handlekurv. Basert på kundeinnsikt og i samarbeid med ulike leverandører lanserte vi Coop FRA HAVET høsten 2019, som er et konsept bygd på tvers av fryst og fersk kategorien innen fisk og sjømat. Vi ser at fisk og sjømat ikke selger seg selv automatisk, og det er et kontinuerlig behov for spissing av produkter, sortiment, emballasje, tips o.l, for at forbrukeren skal øke eller opprettholde inntaket av sjømat. Vi har derfor over en toårs periode lansert, forbedret og redesignet 34 produkter i serien. Produktene skal først og fremst smake godt, noe som har gitt oss to medaljer i NM for sjømat 2021, samt gi tilberedningsanvisning og serveringstips på pakningene, slik at det blir enkelt for kunden å spise mer fisk.
Gilde Lyst kjøtt logo.PNG

 

Svinekjøtt har over tid fått svekket profilen – oppleves mindre trendy og mindre sunt. Og det har blitt stadig vanskeligere å få øye på svinekjøtt i kjøledisken. Gilde ønsket å gjøre svinekjøtt mer synlig og attraktivt for forbruker og lanserte derfor i uke 8 2021 produktserien, Gilde Lyst kjøtt, med 6 renskårne, nøkkelhullmerkede svinekjøttprodukter pakket i en oppsiktsvekkende rosa emballasje. Lyst kjøtt har blitt tatt godt imot av forbruker og handel, og har pr. uke 36 solgt over 200 tonn til en verdi av 34 millioner kroner ut av butikk. Og serien har bidratt til verdivekst for benfritt svinekjøtt i dagligvare.
Grogro Logo.png

 

Gro Gro inntar barnematsmarkedet med en ferskere og økologisk barnemat. Gjennom å bruke råvarer av hele biter av frukt og grønnsaker i stedet for varmebehandlet frukt puréer, for å så kaldpresse (HPP) barnematen, vil både næring, smak og tekstur ivaretas. HPP (High Pressure Processing) er en trykkbehandling som holder barnematen trygg samt gir en lengre holdbarhet i kjøleskap. Gjennom å bruke HPP i stedet for autoklavering ivaretas ikke bare næringen, men også den gode smaken fra råvarene. Smak selv så merker du den store forskjellen. Gro Gro innovere en kategori som har vært stagnert i nærmest 100 år, gjennom å introdusere kjøleskap med ferskere mat i barnemathyllen.
lofoten_logo.jpg

 

Vi er utrolige stolte av vår siste lansering: "Lofoten Kjøttdeig av laks". Produktet ble lansert nå i september 2021 i norsk dagligvare og består av ren, kvernet laksefilet. Det er på høy tid at det er mulig å få kjøpt et fiskebasert alternativ til kjøttdeig av okse, kylling og svin. Kjøttdeig av laks inneholder norsk laks av superior kvalitet. Mange ønsker å redusere bruken av rødt kjøtt både med tanke på miljøhensyn og egen helse. Kjøttdeig av laks gjør det mulig å bytte ut kjøttdeig av storfe med fisk i mange ulike populære retter som taco, pizza, pasta og kjøttboller. Vi er 100% stolte av dette produktet og håper dere også synes Lofoten Kjøttdeig av Laks er en god idé.
Mesterbakeren logo.png

 

Fem produktlanseringer som gir en sterk forbedring av brødtilbudet til barnefamiliene gjennom både bedre næringsinnhold i brødmaten familiene spiser, en enklere hverdag for foreldrene, og økt bærekraft gjennom reduksjon av dobbeltemballering og matsvinn.
Logo Mills.jpg

 

Alle vet at fisk er sunt, og mange ønsker å spise mer av det. Likevel er det mange som sliter med å få i seg nok fisk i hverdagen. Dette ønsket Mills ønsket å gjøre noe med, og lanserte i februar 2021 en serie laksepålegg. Den består av varmrøkt laks og en base av marger kvarg og rapsolje, og har raskt blitt en favoritt hos mange. Siden lanseringen har vi sendt ut over 700 000 glass med laksepålegg og bidratt til enklere inntak av fisk i mange norske hjem.
REMA 1000 Logo.png

 

Gjennom en offensiv satsing på #MerAv grove produkter i brødkategorien har REMA 1000 og Mesterbakeren bidratt til at stadig flere av våre kunder får i seg mer grove kornprodukter enn før. Gjennom produktutvikling av de grove og ekstra grove variantene og et saltkutt på ca. 30% er blant tiltakene som har hatt og effekt på kategorien som helhet. Med den største andelen ekstra grove brød i lavprismarkedet og et prisvinnende grovt matpakkebrød som en av kategoriens bestselgere har REMA 1000 og Mesterbakeren bidratt til flere av intensjonsavtalens innsatsområder og gjort hverdagen til i underkant av 1/4 av Norges befolkning sunnere.
REMA 1000 Logo.png

 

REMA 1000 og Grans Bryggeri jobber for å redusere befolkningens inntak av sukker og salt. Gjennom vår egen industribedrift Grans Bryggeri har REMA 1000 sørget for at vår brus er litt sunnere nå enn tidligere. Både gjennom å snu salget over fra sukkerholdig til sukkerfri brus, men også gjennom produktutvikling og alltid lave priser har vi sørget for å redusere våre kunders inntak av både sukker og salt med betydelige mengder. Blant annet er saltnivået redusert med 30 % i våre populære taffelvarianter Naturell og Lime. Flere av våre populære brusvarianter har også gjennomgått en betydelig sukkerreduksjon.
Synnøve Logo.png

 

En nordmann spiser ca. 20 kilo ost i året hvorav 5,2 kilo er fett. Ved å heller spise lettost kan man redusere inntaket av fett fra ost med 2-3 kilo i året. Synnøve har de 3 siste årene doblet salget av lett osteprodukter, målt i rullerende 52 uker fra uke 36 2018 til uke 36 2021. Synnøve solgte 264 tonn i perioden 2018/2019 og tilsvarende 529 tonn i perioden 2020/2021. Dette har blitt gjort gjennom en rekke innovasjoner, forbedret pakningsdesign og målrettet kommunikasjon. Hittil i år har Synnøve en vekst på 83% på gulost lett bit og 57% markedsandel.
TINE Logo.png

 

Go’morgen® yoghurt er Norges mest spiste yoghurt på farta. Det selges mer enn 1 Go’morgen® beger hvert sekund i Norge. TINE har gjort betydelige reduksjoner på Go’morgen® porteføljen siden intensjonsavtalen ble inngått i 2016 hvor vi har redusert fra 8,5% til 5% tilsatt sukker i perioden. Denne reduksjonen sparer forbruker for 182 tonn tilsatt sukker/år (basert på årlig salgsvolum per sept21). En vridning mot UTEN porteføljen siste 8 år har bidratt med ytterligere 103 tonn mindre tilsatt sukker årlig til forbrukerne. Dette utgjør en reduksjon på totalt 285 tonn tilsatt sukker siste rullerende år.
TINE Logo.png

 

TINE Lettmelk med smak ble lansert til 2018. Den eksisterer i tre varianter – kakao&kaffe, sjokolade og vanilje. Melken er laktoseredusert, noe som gir litt søtere smak. Den er ikke tilsatt søtstoff eller sukker, men har et naturlig innhold av sukker (laktose) fra melk. Melken er også tilsatt vitamin D. Her har produktutviklerne gjort en skikkelig god jobb! Den nye melken har rekruttert brukere som drikker mindre melk, samt de som drakk smaksattmelk med tilsatt sukker. Vi får dermed en vridning over på variantene uten tilsatt sukker. Forbruker får i seg næringsstoffene melk bidrar med, og mindre tilsatt sukker – en vinn-vinnsituasjon.
Unil logo.png

 

Vi vil nominere "Vi fortsetter å redusere salt i vårt sortiment". Reduksjon av salt er et viktig grep for en bedre folkehelse. Siden juni 2018 og frem til i dag har vi redusert 79 tonn salt i våre produkter. Dette er en fortsettelse av arbeidet vi startet i 2014, hvor 92% av vårt sortiment i 2018 var i henhold til saltmålene eller lavere. Vi benytter nå saltmålene fra 2019 og har som mål å redusere 150 tonn salt i vårt sortiment innen 2025 (baseline juni 2018).

Nominasjoner i kategorien Sunnere markedsføring i 2021

Det er kommet inn 8 nominasjoner til kategorien sunnere markedsføring i 2021.

Aktør Nominert tiltak
COOP logo.png

 

Sammen for et sunt kosthold med mer frukt og grønt i handlekurven for å forebygge kreft sammen med Rosa sløyfe-kampanjen: Fysisk aktivitet og sunt kosthold er to av de viktigste faktorene for å forebygge kreft. I årets Rosa sløyfe-kampanje ønsker Coop derfor nok en gang å inspirere kundene til å bevege seg mer og spiser mer frukt og grønnsaker. Coop donerer for annet år på rad 1% av alt salg av fersk frukt, grønnsaker og bær i oktober til Rosa sløyfe-aksjonen, samtidig som vi legger grunnlaget for sunne vaner i hverdagen. Sammen gjør vi en forskjell. Coop har gjennom Rosa-sløyfe kampanjen, fokus på det overordnede budskapet om hvor viktig et sunt kosthold med et stort innslag av frukt, grønt og bær er som et forebyggende tiltak mot kreft. For å være synlig for kundene våre og for å spre budskapet, informere og derigjennom inspirere til økt forbruk, har vi valgt en kombinasjon av egne og betalte flater. Det er skjønt å spise grønt.
KIWI LOGO.jpg

 

KIWI hadde et mål om å redusere sukkeromsetningen med 10 % innen utgangen av 2020. I 2015 stod brus alene for nesten 28 % av sukkeromsetningen, dette ville vi gjøre noe med. Vi har jobbet med mange virkemidler – sortiment, plassering, pris og kommunikasjon. I 2017 reduserte vi sukkerinnholdet i First Price-brus, deretter ga vi sukkerfri brus mer fremtredende plass. I 2018 kuttet vi prisen på sukkerfri brus, og disse har fremdeles alltid lavere pris enn sukkerholdig brus. De sukkerfrie alternativene har fremdeles best plassering i KIWIs butikker og vi fortsetter vi å fokusere på de sukkerfrie alternativene i vår kommunikasjon.
KIWI LOGO.jpg

 

Kostrådene sier blant annet at man bør spise et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær og fisk. Under halvparten av den norske befolkningen følger rådet om å spise fiskemiddager to-tre ganger i uken. Bakgrunnen for KIWI PLUSS Sunnhetslotteri som ble lansert i 2020, er at KIWI ønsket å øke forbruket av fisk og frukt og grønt på en morsom og ny måte. Det resulterte i økt salg av fiskeprodukter, samt sunnere handlekurver hos KIWI PLUSS-kundene. I 2020 delte KIWI ut premier til kundene som vant handlekurven sin i Sunnhetslotteriet for totalt 16 millioner kroner.
MENY logo.png

 

MENY har gjennomført konkrete tester for å finne ut hvordan vi kan få kunder til å ta sunnere valg når de handler i nettbutikken på meny.no. Testene baserer seg på nudging (=vennlige dytt). Testene viser tydelig at nudging mot sunnere valg i nettbutikken har stor effekt, og endringer i nettbutikken er innført permanent. Dette er spennende nybrottsarbeid -som blir fulgt opp av nye prosjekter - og som kan gi stor fremtidig effekt all den tid vi forventer økning i dagligvarehandel på nett.
Godfisk logo.png

 

Revitaliseringen av merkevaren Godfisk – med «Det fisker’u» kampanjen. For å snu den negative trenden i norsk sjømatkonsum har Norges sjømatråd relansert det tidligere suksessmerket Godfisk, og utviklet en markedsføringskampanje med primærmålgruppe familier med hjemmeboende barn og sekundærmålgruppe unge voksne. Godfisk og kampanjen «Det fisker’u» viser hvor enkelt det er å lage gode fiskemiddager som både store og små liker. Målet er å få de som spiser litt fisk til å øke antall fiskemåltider fra gjerne ett til minst to i uken, i tråd med nasjonale kostholdsråd.
TRUMF Logo.png

 

Trumf har utviklet en helt ny tjeneste som tilbyr forbruker innsikt om egne matkjøp i Trumf-appen. Her kan forbruker få innsikt i husholdningens matkjøp, både knyttet til matvaregrupper og næringsstoffer. Tjenesten koster ingenting for Trumfmedlemmer. Nesten 400 000 har lastet ned Trumf-appen, og 76% er fornøyde med innsiktstjenesten. Sitat: «For første gang har vår familie fått et konkret grunnlag for å ta bevisste valg mot et bedre kosthold» Evaluering av GreeNudge i 2021 viste at forbrukere ønsker seg denne nye kostholdsinnsikten. Brukerne opplever at innsikten er trygg og at informasjonen som gis er basert på nasjonale kostholdsråd. Trumf er NorgesGruppens fordelsprogram.
Synnøve Logo.png

 

En nordmann spiser ca. 20 kilo ost i året hvorav 5,2 kilo er fett. Ved å heller spise lettost kan man redusere inntaket av fett fra ost med 2-3 kilo i året. Synnøve har de 3 siste årene doblet salget av lett osteprodukter, målt i rullerende 52 uker fra uke 36 2018 til uke 36 2021. Synnøve solgte 264 tonn i perioden 2018/2019 og tilsvarende 529 tonn i perioden 2020/2021. Dette har blitt gjort gjennom en rekke innovasjoner, forbedret pakningsdesign og målrettet kommunikasjon. Hittil i år har Synnøve en vekst på 83% på gulost lett bit og 57% markedsandel.
TINE Logo.png

 

Norvegia® og Jarlsberg® er nordmenns favorittoster med en naturlig plass på frokost-, lunsj-, middags- og kveldsbordet. Ost er kilde til flere næringsstoffer, men bidrar også med mye mettet fett. Lettost fra TINE inneholder ca. 40% mindre fett enn fullfettoster. TINE har gjennomført flere store tiltak for å motivere og forenkle byttet over til lettost. Reseptoptimalisering, ny design, fokus i butikk-kampanjer, samt økt kommunikasjon på lettost har ført til positiv verdi- og volumutvikling siste året. TINE har mange planer for videre satsing på lettost og skal øke andelen lettost fra 3% til 10% frem mot 2025.

Vinnerne av intensjonsavtalens utmerkelser 2020

Helse- og omsorgsminister Bent Høie offentliggjorde vinnerne (regjeringen.no) i tilknytning til finalearrangementet til Det Norske Måltid i Stavanger den 5. februar 2021. Les mer om vinnerne og nominasjonene til Helse- og omsorgsdepartementets utmerkelser 2020.

Vinnerne av intensjonsavtalens utmerkelser.
Vinnerne av intensjonsavtalens utmerkelser. Foto: TINE og MENY.

Først publisert: 28.05.2020 Sist faglig oppdatert: 16.08.2021 Se tidligere versjoner