Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold er en avtale mellom helsemyndighetene og matbransjen (næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarehandelen og serveringsbransjen). Intensjonsavtalen ble signert 6. desember 2016 (PDF) og løper frem til og med 31. desember 2021.
Avtalen har konkrete mål om et redusert inntak av salt (Saltpartnerskapet), tilsatt sukker og mettet fett, og mål om et økt inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter, fisk og sjømat i befolkningen.
Intensjonsavtalens formål
Matbransjen i Norge har i flere år samarbeidet med helsemyndighetene om å gjøre dagligvarer sunnere. Intensjonsavtalen tar samarbeidet et skritt videre og skal føre til et mer helhetlig og overordnet samarbeid mellom matbransjen og helsemyndighetene for å gjøre det enklere for forbrukeren å ta sunnere valg.
Se hele avtalen: Intensjonsavtale om tilrettelegging for et sunnere kosthold mellom matbransjen og helsemyndighetene (PDF).
Målet er å øke andel av befolkningen som har et balansert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd (helsenorge.no). Et langsiktig perspektiv er nødvendig for å oppnå ønskede endringer. Samarbeidet gjennom intensjonsavtalen kan bidra til at de nasjonale målene for folkehelsepolitikken nås. Disse er:
- Norge skal være blant de tre landene i verden som har høyest levealder.
- Befolkningen skal oppleve flere leveår med god helse og trivsel og reduserte sosiale helseforskjeller.
- Vi skal skape et samfunn som fremmer helse i hele befolkningen.
Målsetninger og innsatsområder
Intensjonsavtalen omfatter 6 innsatsområder hvor det er satt konkrete mål for innsatsområdene 1-4:
1. Reduksjon av saltinnholdet i næringsmidler og reduksjon av saltinntaket i befolkningen gjennom Saltpartnerskapet. Avtalen legger til grunn at gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen var estimert til 10 g pr. dag i 2010. Partene har som mål at saltinntaket i befolkningen er redusert til 8 g pr. dag innen 2021. Målet er 7 g pr. dag innen 2025. Det langsiktige målet er 5 g salt pr. dag.
2. Reduksjon av tilsatt sukker i næringsmidler og reduksjon av befolkningens inntak av tilsatt sukker. Partene har som mål at befolkningens inntak av tilsatt sukker er redusert med minst 12,5 % innen 2021. Det langsiktige målet er 10 E%.
3. Reduksjon av mettet fett i næringsmidler og reduksjon av inntaket av mettet fett i befolkningen. Partene har som mål at inntaket av mettet fett er redusert til 13 E% innen 2021. Det langsiktige målet er 10 energiprosent.
4. Øke befolkningens inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat med 20 % i tråd med Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017–2021 (regjeringen.no). Det langsiktige målet er at befolkningen har et inntak av disse matvarene på nivå med kostrådene.
5. Påvirkning av forbrukeratferd for å bidra til bevissthet rundt helse og kosthold.
6. Monitorering av måloppnåelse som angitt i avtalen.
Avtaleteksten og Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017–2021 (regjeringen.no) inneholder mer informasjon om hvilke datakilder og nullpunkt som gjelder for målene i intensjonsavtalen.
Intensjonsavtalens organisering
Intensjonsavtalen er organisert etter følgende modell:

Helseministerens næringslivsgruppe
Møtearena mellom statsråden og ledere i matvarebransjen som sikrer dialog om overordnede politiske føringer og politisk fokus på innsatsområdene. Oppnådde resultater, overordnede planer og fremtidig strategi for arbeidet skal være på dagsorden. Videreføring og eventuelle endringer i intensjonsavtalen skal forankres i denne gruppen. Næringslivsgruppen møtes to ganger i året.
Koordineringsgruppen
Koordineringsgruppen består av representanter fra partene og rapporterer til Næringslivsgruppen, se mandat for koordineringsgruppen (PDF). Gruppen skal ha det overordnede ansvaret for å koordinere arbeidet med intensjonsavtalen inkludert måloppnåelse, fremdrift og evaluering. Helsedirektoratet ved divisjon folkehelse og forebygging representerer Helse- og omsorgsdepartementet i koordineringsgruppen. Koordineringsgruppen møtes 3-4 ganger hvert år. Sammensetning i gruppen er:
- 2 representanter fra Virke/Norgesgruppen
- 2 representanter fra NHO Service og Handel/Rema
- 2 representanter fra Coop
- 1 representant fra Sjømat Norge
- 1 representant fra Norges Frukt- og Grønnsaksgrossisters Forbund
- 4 representanter fra NHO Mat og Drikke/mat- og drikkeprodusentene
- 1 representant fra NHO reiseliv
- 1 representant fra Virke KBS
- 2 representanter fra myndighetene
- Leder av sekretariatet møter i koordineringsgruppen
Sekretariatet
Sekretariatet bistår koordineringsgruppen, referansegruppen og innsatsområdene med den praktiske gjennomføringen av arbeidet. Sekretariatet organiseres i Helsedirektoratet.
Referansegruppen
Det er etablert en referansegruppe bestående av ressurspersoner innen relevante fagområder som kan gi ekspertråd til koordineringsgruppen og innsatsområdene. Referansegruppen består av forskere innen fagfeltene ernæring, matteknologi, forbrukeratferd og markedsføring fra Universitetet i Oslo, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Nofima, SINTEF, Norsk institutt for bioøkonomi, Havforskningsinstituttet, Folkehelseinstituttet, Universitetet i Tromsø, Handelshøyskolen BI, Forbruksforskningsinstituttet SIFO og Norges handelshøyskole.
Innsatsområder
Intensjonsavtalen består av 6 innsatsområder hvor aktørene selv velger hvilke av innsatsområdene 1–4 som er aktuelle for sin virksomhet. I tillegg forplikter alle avtaleparter seg til å bidra til å påvirke forbrukeratferd (innsatsområde 5) og til monitorering av arbeidet (innsatsområde 6). Aktørene organiserer seg selv i innsatsområdene, hvor partene deltar i det eller de innsatsområdene de har tilsluttet seg til og som er relevant for den enkelte part.
Matbransjens Faglige Utvalg (MFU)
MFU er en frivillig bransjesammenslutning som arbeider for at barn og unge skal skjermes mot uheldig markedspåvirkning. En samlet bransje bestående av produsenter og tilbydere av mat har i fellesskap opprettet retningslinjer for markedsføring av mat og drikke rettet mot barn. MFU behandler klager og brudd på disse retningslinjene. MFU har en selvstendig rolle og en egen styringsstruktur, og vil derfor være utenfor intensjonsavtalens rammer.
Hvordan slutte seg til intensjonsavtalen?
Helsemyndighetene (Helse- og omsorgsdepartementet) og næringsorganisasjonene er avtaleparter og signerer direkte på intensjonsavtalen (PDF). Alle andre tilknyttede virksomheter slutter seg til avtalen ved å fylle ut en tilknytningsavtale.
Tilsluttede aktører velger selv hvilke(t) av innsatsområdene 1–4 de ønsker å slutte seg til. Partene skal arbeide for å nå målene for de innsatsområdene som er relevante for den enkelte part.
I tillegg skal alle som underskriver avtalen arbeide med innsatsområde 5 (påvirke forbrukeratferd for å bidra til bevissthet rundt helse og kosthold) og 6 (monitorering av måloppnåelse). Koordineringsgruppen har et spesielt ansvar for å følge opp disse innsatsområdene. Helsemyndighetene skal arbeide for måloppnåelse på alle innsatsområder.
Spørsmål om tilslutning til intensjonsavtalen kan rettes direkte til sekretariatet for intensjonsavtalen.
Status i arbeidet
Målene i intensjonsavtalen er definert ut fra matforsyningsstatistikk 2015 og SSBs forbruksundersøkelse 2012. Under følger status for de ulike innsatsområdene per 1. juli 2020 som blant annet er basert på data fra Utviklingen i norsk kosthold 2019.
For mer utfyllende informasjon om status og grad av måloppnåelse vises det til koordineringsgruppens Statusrapport 2016–2019 som ble publisert i april 2020.
Innsatsområde 1: Reduksjon av salt
Per 1. juli 2020 har 90 aktører sluttet seg til Saltpartnerskapet. Saltpartnerskapets første periode var 2015–2018.
I Saltpartnerskapet er det satt mål for saltinnhold i om lag 100 matvarekategorier. Oppfyllelsen av målene i Saltpartnerskapet monitoreres ved bruk av data fra Tradesolution (TS). Dataene fra TS er egnet til å måle oppfyllelsen av saltmålene for ca. 40 av matvarekategoriene. Data fra TS viser at saltinnholdet i matvarekategoriene går i riktig retning. I 2018 var gjennomsnittlig saltinnhold på eller under saltmålet i ca. 40 % av matvarekategoriene. Se rapporten Saltpartnerskapet 2015-2018 - Fremdrift og måloppnåelse for omtale av arbeid utført i perioden, aktiviteter i faggruppene og serveringssegmentet, og grad av måloppnåelse i perioden.
I tillegg til data fra TS er saltinnholdet i 200 indikatormatvarer blitt analysert i perioden 2014-2018. Disse analysene inngår ikke i monitorering av Saltpartnerskapet, men utgjør et supplement til TS-dataene for å beskrive utviklingen i saltinnhold over tid for utvalgte matvarer.
Avtaleperioden for Saltpartnerskapet er besluttet forlenget til 31.12.2021 hvor nye saltmål er satt med utgangspunkt i et overordnet mål om 8 gram salt per dag i 2021. Saltinntaket i befolkningen er blitt målt med data fra Tromsøundersøkelsen (døgnurinanalyser). Resultater fra Tromsøundersøkelsen i 2015-2016 viste at daglig saltinntak var 10,4 gram hos menn og 7,6 gram hos kvinner. Ny undersøkelse er planlagt i 2021.
Innsatsområde 2: Reduksjon av tilsatt sukker
I utgangspunktet organiserer NHO Mat og Drikke innsatsområdet. Som følge av avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer i statsbudsjettet 2018 er samarbeidet om reduksjon av tilsatt sukker lagt i bero siden juli 2018. Helsedirektoratet har organisert innsatsområdet fra juli 2018. 45 aktører er tilsluttet innsatsområdet.
Utgangspunktet for målet i avtalen er matforsyningsstatistikk for 2015 og forbruksundersøkelsen i 2012, hvor kostens innhold av tilsatt sukker var 13 E% (energiprosent). Tallene for matforsyningsstatistikken for 2015 er senere justert fra 13 til 12,3 E%. Partene har som mål at befolkningens inntak av tilsatt sukker er redusert med minst 12,5 % innen 2021 målt ved matforsyningsstatistikk og forbrukerundersøkelser.
Ifølge utviklingen i norsk kosthold 2019 er innhold av tilsatt sukker redusert til 11 E% i 2018, noe som tilsvarer at mengde tilsatt sukker per person per dag på engrosnivå er redusert fra 84 til 74 gram i siden 2015.
Innsatsområde 3: Reduksjon av mettet fett
NHO Mat og Drikke organiserer innsatsområdet. 49 aktører er tilsluttet innsatsområdet. Avtalen legger til grunn at gjennomsnittlig inntak av mettet fett i befolkningen var på 14 E% målt ved matforsyningsstatistikk i 2015 og 15 E% i SSBs forbrukerundersøkelser i 2012. Ifølge utviklingen i norsk kosthold var kostens innhold av mettet fett 15 E% i 2018. Mengden mettet fett per person per dag på engrosnivå har vært uendret i perioden (45 gram).
Innsatsområde 4: Økt inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat
Norges frukt- og grønnsaksgrossisters Forbund (NFGF), Baker- og Konditorforeningens Landsforening (BKLF) og Sjømat Norge organiserer innsatsområdet. 72 aktører er tilsluttet innsatsområdet. Det ble gjennomført to workshops/seminarer i 2017, 2018 og i 2019. Nullpunkt er definert i Handlingsplan for bedre kosthold 2017–2021 til å være matforsyningsstatistikken i 2015.
Utvikling for perioden 2015 til 2018 viser at på engrosnivå er grønnsaker økt fra 76,9 kilo per person per år i 2015 til 77,9 kg i 2018, og frukt og bær redusert fra 90,1 kilo per person per år i 2015 til 86,6 kg i 2018.
For grove kornprodukter er mengde kostfiber økt fra 26 til 27 g/dag og andel sammalt mel fra norske møller økt fra 26 til 27 prosent i perioden 2015-2018. Gjennomsnittlig grovhetsprosent for alle brød var 52 % i 2018, opp fra 50 % i 2016. Samlet tyder data om andel sammalt mel fra norske møller, kostens innhold av kostfiber og økende grovhetsprosent for brød på at forbruket av grove kornprodukter går i riktig retning.
For fisk er engrosnivå for hel urenset fisk redusert fra 34,4 kg per person per år i 2015 til 29,1 kg i 2018 (foreløpige tall). Forbruket av fisk går i feil retning og det er særlig bekymringsfullt at barn og unge spiser lite fisk (fhi.no).
Innsatsområde 5: Forbrukeratferd
Alle aktører skal bidra til å endre forbrukeratferd i sunnere retning. Det er ikke bundet noen mål til dette innsatsområdet. Dette området er lagt særlig til koordineringsgruppen å følge opp. Her følger en kort oversikt over Helsedirektoratets kampanjer i perioden 2016-2019:
- Innsatsområde 1: Saltkampanje i 2016, 2017, 2018 og 2019
- Innsatsområde 2: Sukkerkampanje 2017, 2018, samt «always on» i sukkerkommunikasjonen i 2019
- Innsatsområde 4: #MerAv 2018 og 2019
- Nøkkelhullskampanje i 2016, 2017, 2018 og 2019
Se Statusrapport 2016–2019 for mer utfyllende informasjon om arbeidet i innsatsområdet.
Innsatsområde 6: Monitorering
Monitorering er basert på data fra nasjonale undersøkelser og andre kilder som Tradesolution, Nielsen og Flesland markedsinfo.
En ekstern følgeevaluering av arbeidet i intensjonsavtalen utføres av en uavhengig tredjepart (forskningsstiftelsen Fafo) gjennom hele avtaleperioden. Årsrapporter over gjennomførte tiltak for 2017 er publisert på norsk og engelsk, se under og intensjonsavtalens engelske nettsider.
Fafo gjennomfører i 2020 en midtveisevaluering av intensjonsavtalen som baserer seg på årsrapportene fra 2017-2019 og en casestudie som gjennomføres som en intervjuundersøkelse av et utvalg aktører. Midtveisevalueringen ferdigstilles høsten 2020.
Statusrapport for intensjonsavtalen
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev 4, 8. juli 2019
Nyhetsbrev 3, 23. mar 2018
Nyhetsbrev 2, 20. des. 2017
Nyhetsbrev 1, 17. okt. 2017
Koordineringsgruppens referater
Referat 10. februar 2021
Referat 14. oktober 2020
Referat 6. mai 2020
Referat 12. februar 2020
Referat 16. oktober 2019
Referat 15. mai 2019
Referat 13. februar 2019
Referat 7. november 2018
Referat 11. september 2018
Referat 9. mai 2018
Referat 7. mars 2018
Referat 8. november 2017
Referat 7. september 2017
Referat 10. mai 2017
Referat 17. februar 2017
Evaluering av intensjonsavtalen
Midtveisevaluering 2019 - Fafo-notat 2020:15
Årsrapport 2018 – Fafo-notat 2019:25
Årsrapport 2017 – Fafo-notat 2019:09
Intensjonsavtalens utmerkelser
Helse- og omsorgsdepartementet utlyste 28. mai 2020 to utmerkelser for godt arbeid i medhold av intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold. Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere produkter og Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere markedsføring. Aktører i intensjonsavtalen sendte selv inn egne bidrag. Nominasjonen var åpen fra 28. mai til 15. november 2020. Les mer om intensjonsavtalens utmerkelser.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie offentliggjorde vinnerne i tilknytning til finalearrangementet til Det Norske Måltid i Stavanger den 5. februar. Les mer om vinnerne av Helse- og omsorgsdepartementets utmerkelser i 2020.

Disse er med i intensjonsavtalen
Per 1. juli 2020 har nærmere 100 aktører sluttet seg til intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, enten gjennom å signere selve intensjonsavtalen eller ved å signere en tilslutningsavtale.
Totaloversikt, alle tilsluttede virksomheter
A. Nilsson & Co AS
A/S Nestlé Norge
AS Pals
Bakehuset AS
Baker Brun AS
Bama
Barilla Norge AS
Baxt AS
Berentsen Brygghus AS
Best Stasjon AS
BKLF AS
Brynhild Gruppen
Brødrene Karlsen AS
Brødrene Raastad AS
Cater Mysen AS
Cernova
Circle K Norge AS
Coca-Cola
Coop Norge SA
Coor Service Management AS
Den Stolte Hane AS
Det Glutenfrie Verksted
Diplom-Is AS
Domstein Sjømat AS
Duga AS
Engrosfrukt AS
Eugen Johansen AS
Fatland Jæren AS
Findus Norge AS
Finsbråten AS
Finstad Gård Engros AS
Fjordland AS
Gartnerhallen AS
Germann Vervik eftf AS
Grans Bryggeri AS
Grilstad AS
H. A. Brun AS
Hansa Borg Bryggerier AS
Hennig Olsen Is
Hoff SA
Holmens AS
Huseby Gård Da
Insula AS
Interfrukt AS
ISS Facility Services AS
JÆDER Ådne Espeland AS
Kavli Norge AS – O. Kavli AS
Kavli Norge AS – Q-Meieriene AS
King Oscar AS / Thai Union
Kolonial.no AS
Lantmännen Unibake
Leiv Vidar AS
LERUM AS
Lerøy Seafood Group
Lunde Gård engros AS
MAARUD AS
Macks Ølbryggeri AS
Matbørsen AS
Mesterbakeren AS
Meum Frukt & Grønt AS
Mills AS
Mondelez Norge AS
NHO Mat og Drikke
NHO Reiseliv
NHO Service og Handel
Norfesh AS
Norges frukt- og grønnsaksgrossisters forbund
NorgesGruppen ASA
NorgesGruppen Servicehandel AS
Norgesmøllene AS
Norrek Dypfrys AS
Nortura SA
Nærbakst AS
Odd Langdalen frukt og engros AS
Orkla ASA
Pelagia AS
Red Bull
REMA 1000
Ringnes AS
Rolf Olsen Engros AS
Salatmestern AS
Salmon Brands AS
Scandic Hotels AS
Servicegrossistene AS
Sjømat Norge
ST1 Norge AS
Svanøy Røykeri AS
Synnøve Finden AS
T.L. Måkestad AS
TINE SA
Toma Facility Services AS
Toma Mat AS
Umoe Restaurants AS
United Bakeries Norway AS
Virke
Virke KBS
YX Norge AS
Økern Engros AS
Innsatsområde 1: Reduksjon av salt
A/S Nestlé Norge
AS Pals
Bakehuset AS
Baker Brun AS
Best Stasjon AS
BKLF AS
Brynhild Gruppen
Cernova
Circle K Norge AS
Coop Norge SA
Coor Service Management AS
Den Stolte Hane AS
Domstein Sjømat AS
Duga AS
Fatland Jæren AS
Findus Norge AS
Finsbråten AS
Fjordland AS
Grilstad AS
H. A. Brun AS
Hoff SA
Holmens AS
Insula AS
ISS Facility Services AS
JÆDER Ådne Espeland AS
Kavli Norge AS – O. Kavli AS
Kavli Norge AS – Q-Meieriene AS
Kolonial.no AS
Lantmännen Unibake
Leiv Vidar AS
Lerøy Seafood Group
MAARUD AS
Matbørsen AS
Mesterbakeren AS
Mills AS
Mondelez Norge AS
NHO Mat og Drikke
NHO Reiseliv
NHO Service og Handel
Norges frukt- og grønnsaksgrossisters forbund
NorgesGruppen ASA
NorgesGruppen Servicehandel AS
Norgesmøllene AS
Nortura SA
Nærbakst AS
Orkla ASA
REMA 1000
Salatmestern AS
Scandic Hotels AS
Sjømat Norge
ST1 Norge AS
Synnøve Finden AS
TINE SA
Toma Facility Services AS
Toma Mat AS
Umoe Restaurants AS
United Bakeries Norway AS
Virke
Virke KBS
YX Norge AS
Innsatsområde 2: Reduksjon av tilsatt sukker
A/S Nestlé Norge
AS Pals
Baker Brun AS
Baxt AS
Berentsen Brygghus AS
Best Stasjon AS
BKLF AS
Brynhild Gruppen
Cernova
Circle K Norge AS
Coca Cola
Coop Norge SA
Coor Service Management AS
Det Glutenfrie Verksted
Diplom-Is AS
Fjordland AS
Grans Bryggeri AS
H. A. Brun AS
Hansa Borg Bryggerier AS
Hennig Olsen Is
ISS Facility Services AS
Kavli Norge AS – O. Kavli AS
Kavli Norge AS – Q-Meieriene AS
King Oscar AS / Thai Union
Kolonial.no AS
Lantmännen Unibake
LERUM AS
Macks Ølbryggeri AS
NHO Mat og Drikke
NHO Reiseliv
NHO Service og Handel
Norges frukt- og grønnsaksgrossisters forbund
NorgesGruppen ASA
NorgesGruppen Servicehandel AS
Norgesmøllene AS
Orkla ASA
Red Bull
REMA 1000
Ringnes AS
ST1 Norge AS
Synnøve Finden AS
TINE SA
Toma Facility Services AS
Umoe Restaurants AS
Virke
Virke KBS
YX Norge AS
Innsatsområde 3: Reduksjon av mettet fett
A/S Nestlé Norge
AS Pals
Best Stasjon AS
BKLF AS
Cernova
Circle K Norge AS
Coop Norge SA
Coor Service Management AS
Diplom-Is AS
Fatland Jæren AS
Findus Norge AS
Finsbråten AS
Fjordland AS
Grilstad AS
H. A. Brun AS
Hennig Olsen Is
Hoff SA
Holmens AS
ISS Facility Services AS
JÆDER Ådne Espeland AS
Kavli Norge AS – O. Kavli AS
Kavli Norge AS – Q-Meieriene AS
Kolonial.no AS
Leiv Vidar AS
MAARUD AS
Matbørsen AS
Mills AS
Mondelez Norge AS
NHO Mat og Drikke
NHO Reiseliv
NHO Service og Handel
Norges frukt- og grønnsaksgrossisters forbund
NorgesGruppen ASA
NorgesGruppen Servicehandel AS
Norgesmøllene AS
Norrek Dypfrys AS
Nortura SA
Orkla ASA
REMA 1000
Scandic Hotels AS
ST1 Norge AS
Synnøve Finden AS
TINE SA
Toma Facility Services AS
Toma Mat AS
Umoe Restaurants AS
United Bakeries Norway AS
Virke
Virke KBS
YX Norge AS
Innsatsområde 4: Økt inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat
A. Nilsson & Co AS
A/S Nestlé Norge
Bakehuset AS
Baker Brun AS
Bama
Barilla Norge AS
Best Stasjon AS
BKLF AS
Brødrene Raastad AS
Brødrene Karlsen AS
Cater Mysen AS
Cernova
Circle K Norge AS
Coop Norge SA
Coor Service Management AS
Det Glutenfrie Verksted
Domstein Sjømat AS
Duga AS
Engrosfrukt AS
Eugen Johansen AS
Findus Norge AS
Finstad Gård Engros AS
Fjordland AS
Gartnerhallen AS
Germann Vervik eftf AS
H. A. Brun AS
Hoff SA
Holmens AS
Huseby Gård Da
Insula AS
Interfrukt AS
ISS Facility Services AS
JÆDER Ådne Espeland AS
Kavli Norge AS – O. Kavli AS
Kavli Norge AS – Q-Meieriene AS
King Oscar AS / Thai Union
Kolonial.no AS
Lantmännen Unibake
Lerøy Seafood Group
Lunde Gård engros AS
Matbørsen AS
Mesterbakeren AS
Meum Frukt & Grønt AS
NHO Mat og Drikke
NHO Reiseliv
NHO Service og Handel
Norfesh AS
Norges frukt- og grønnsaksgrossisters forbund
NorgesGruppen ASA
NorgesGruppen Servicehandel AS
Norgesmøllene AS
Norrek Dypfrys AS
Nærbakst AS
Odd Langdalen frukt og engros AS
Orkla ASA
Pelagia AS
REMA 1000
Rolf Olsen Engros AS
Salmon Brands AS
Scandic Hotels AS
Servicegrossistene AS
Sjømat Norge
ST1 Norge AS
Svanøy Røykeri AS
Synnøve Finden AS
T.L. Måkestad AS
Toma Facility Services AS
Umoe Restaurants AS
United Bakeries Norway AS
Virke
Virke KBS
YX Norge AS
Økern Engros AS
Engelsk informasjon
Partnership for a healthier diet
Kontaktinformasjon
Ole Berg, sekretariatet