Barn av foreldre med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom bør få høy oppmerksomhet
Tannlege eller tannpleier bør
- informere fastleger, relevante kommunale helse- og omsorgstjenester og sykehus i nærheten om at
- barn av foreldre med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom kan ha høy risiko for tannsykdom
- barna bør henvise til tannklinikken for en tann- og munnundersøkelse
- samarbeide tverrfaglig om barnet ved behov, se egen anbefaling.
Tannlege eller tannpleier som har kjennskap til at foreldre til barn eller unge har psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom, bør
- involvere foresatte og gi tilbud om hjelp til å ivareta barnets tannhelse
- informere foresatte om muligheten til å ha med ledsager til tannklinikken
- være oppmerksom på meldeplikten til barnevernet som inntrer dersom det er grunn til å tro at barnet blir utsatt for mishandling eller alvorlig omsorgssvikt, se egen anbefaling.
Eksempler på aktuelle samarbeidspartnere
se anbefalingen samarbeide med kommuner og helseforetak.
- Fastleger har en nøkkelrolle i helsetjenesten. Alle har en fastlege.
- Psykisk helse- og rustjeneste for voksne i kommunen. Foreldrene til disse barna har gjerne tilbud i denne helsetjenesten.
- Distriktspsykiatriske sentra (DPS)
- Helsestasjon kjenner ofte til barnas familier. Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten har anbefalinger om tannhelse, henvisning og systematisk samarbeid med den offentlige tannhelsetjenesten.
- Skolehelsetjenesten.
Helsepersonelloven § 10 a pålegger helsepersonell en plikt til å ivareta behovet for informasjon og nødvendig oppfølgning som mindreårige barn av pasienter med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade kan ha som følge av foreldrenes tilstand. Plikten er i hovedsak lagt til det helsepersonellet som behandler foresatte og ikke til tannhelsepersonellet som behandler barnet.
Barn av foreldre med alvorlig somatisk sykdom eller skade, rusmiddelavhengighet eller psykisk lidelse, kan ha høy risiko for å utvikle karies hvis foreldrene ikke evner å sørge for at barna opprettholder gode tannhelsevaner. Det er vesentlig at helsepersonell som behandler foreldrene kjenner til dette forholdet og henviser barna tidlig til tannhelsetjenesten.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- barnas tannhelse kan bli bedre ivaretatt
- behandling og forebyggende tiltak kan iverksettes tidlig
- ulikheter i tannhelse reduseres
Ulemper er ikke funnet. De ønskede effektene er svært vesentlige.
Kvalitet på dokumentasjonen
Ingen studier er inkludert.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Den relative viktigheten av utfallene over er vurdert etter en skala fra 1–9:
- Forebygge/behandle tannsykdom: 9
- Oral helse: 9
- Oral helserelatert livskvalitet: 9
Ressurshensyn
Tiltaket er nytt og vil kreve noe tid til samarbeid med aktuell tjenester. Det er et lovkrav at helsepersonell skal ivareta barnas helse som også inkluderer tannhelsen. På sikt vil tannsykdom blant disse barna kunne forebygges og gi besparelser for tannhelsetjenesten. For barna innebærer det bedre tannhelse og besparelser i et livsperspektiv.
Sist faglig oppdatert: 31. mars 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). Barn av foreldre med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom bør få høy oppmerksomhet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. mars 2022, lest 27. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-020-ar/forebyggende-tannhelsetjenester-og-oppfolging-av-barn-og-unge-med-risiko-for-tannsykdom/barn-av-foreldre-med-psykisk-sykdom-rusmiddelavhengighet-eller-alvorlig-somatisk-sykdom-bor-fa-hoy-oppmerksomhet