Basisprogram for gravide med normalt svangerskap
Basisprogrammet er veiledende og ikke uttømmende. Individuelle behov vurderes. Basisprogrammet kan avvikes der det er faglige begrunnelser. Tilbudet er gratis.
Første og/eller andre konsultasjon i første trimester
Gravide bør får tilbud om første konsultasjon så snart som mulig og senest en uke etter at hun henvender seg til fastlege eller jordmor for å avtale time.
Konsultasjonen(e) i første trimester omfatter informasjon om basisprogrammet inkludert tilbud om fosterdiagnostikk (tidlig ultralyd og NIPT), ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 17-19 og råd og veiledning om levevaner. Hensikten med den første samtalen tidlig i svangerskapet er å identifisere behov for veiledning, støtte og for å oppmuntre til sunne levevaner. Helsepersonell bør legge vekt på forhold som kvinnen er opptatt av og ta hensyn til den sosiale og kulturelle konteksten til den aktuelle familien. For å lese mer om samtalen, se kapittel Levevaner hos gravide. Tidlig samtale og rådgiving.
I løpet av første trimester omfatter konsultasjonen(e) i tillegg til levevaner også anamnese, screeningundersøkelser og generell forberedelse til foreldreskap, svangerskap, fødsel og amming. Samtale om amming bør starte ved første eller andre svangerskapskonsultasjon. Ammeveiledningen må gis individuelt med utgangspunkt i den gravides kunnskap og eventuelt tidligere ammeerfaring. Veiledning og informasjon om amming bør følge kriteriene for Mor-barn-vennlig initiativ(MBVI)/Ammekyndig helsestasjon (fhi.no).
Ammeskole (powerpoint) kan brukes til informasjon om amming, fortrinnsvis i grupper.
For å bestemme svangerskapets varighet anbefales eSnurra som verktøy (nsfm.no).
Informasjon til gravide, se kapittel Svangerskapsomsorgen og informasjon til gravide og helsenorge.no.
Fosterdiagnostikk (tidlig ultralyd og NIPT) i basisprogrammet
Alle gravide har rett til å få tilbud om ultralydundersøkelse i uke 11+0 – 13+6 gjennom den offentlige helsetjenesten. Gravide med indikasjon for fosterdiagnostikk og gravide som er 35 år eller eldre ved termin har i tillegg rett til å få tilbud om NIPT gjennom den offentlige helsetjenesten.
Ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 11+0 – 13+6 og ev. NIPT for trisomi 13, 18 og 21 – se informasjon til helsepersonell i den kommunale helse- og omsorgstjenesten om tidlig ultralyd og NIPT. Det bør legges til rette for at den gravide ved ønske kan ha med seg partner.
Samtykke til fosterdiagnostikk
Ultralyd i uke 11+0 – 13+6 og NIPT er fosterdiagnostikk og krever derfor skriftlig samtykke. Det noteres på helsekortet at samtykke er gitt (Bioteknologiloven § 4-3 Samtykke). Skriftlig samtykke må også dokumenteres i EPJ. For henvisning til tidlig ultralyd og NIPT er det tilstrekkelig med muntlig samtykke. Ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 17–19 er ikke fosterdiagnostikk og krever derfor ikke skriftlig samtykke.
Henvisning til fosterdiagnostikk
- Gravide som ønsker tilbud om ultralydundersøkelse i uke 11+0 -13+6 uten en kjent risiko for å få et foster eller barn med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik henvises til nærmeste lokalsykehus/kvinneklinikk.
- Dersom kvinnen eller paret har økt risiko for å få et barn med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik, har de rett til genetisk veiledning i forkant av undersøkelsen, og bør henvises til veiledning.
- Gravide med følgende indikasjoner for genetisk fosterdiagnostikk eller utvidet ultralydundersøkelse henvises til nærmeste fostermedisinsk senter og/eller medisinsk-genetiske avdeling:
- en ultralydundersøkelse viser at fosteret kan ha et utviklingsavvik, eller NIPT viser at fosteret kan ha en trisomi.
- økt risiko for å få et foster eller barn med alvorlig utviklingsavvik eller alvorlig arvelig sykdom, som for eksempel cystisk fibrose og spinal muskelatrofi.
- tidligere har fått et foster eller barn med alvorlig sykdom eller utviklingsavvik
- Inntak av legemiddel som kan være skadelig for fosteret kan gi grunnlag for utvidet fosterdiagnostikk:
- Fastlege/jordmor gir informasjon, vurderer risiko for teratogen effekt og indikasjon for fortsatt medikamentbruk, eventuelt i samråd med spesialisthelsetjenesten.
- Fastlege/jordmor kan kontakte fostermedisinsk senter for å avklare henvisning av gravide som står på legemidler i legemiddelhåndbokens kap. G7: Graviditet og legemidler (legemiddelhåndboka.no) se "III Klassifisering av de enkelte legemidler etter antatt risiko".
- Henvisning til genetisk fosterdiagnostikk eller utvidet ultralydundersøkelse ved fostermedisinsk avhenger av risiko ved bruk av medikamentet.
Informasjon om legemidler i svangerskapet:
Regionale Legemiddelinformasjonssentre (RELIS).
Legemiddelbruk i svangerskapet og ammeperioden Veileder i fødselshjelp (legeforeningen.no)
Henvisning til spesialisthelsetjenesten og tverrfaglig samarbeid
Jordmor/fastlege henviser gravide til ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 17-19.
Jordmor og/eller fastlege har ansvar for å kartlegge gravide som kan få, eller har, komplikasjoner, psykiske helseproblemer og/eller rusmiddelproblemer. I svangerskapet er det en fortløpende vurdering om kvinnen har behov for enten ekstra konsultasjoner, involvering av annen kompetanse eller henvisning.
For valg og henvisning til fødested gjelder seleksjonskravene i retningslinje om fødselsomsorgen. Viser også til helseforetakenes informasjon om fødetilbudet i egen region.
Legemiddelbruk
Vurder eventuelle legemidler som blir brukt i løpet av svangerskapet. Enkelte legemidler kan påføre foster/barn skade. På den annen side kan det medføre uheldige konsekvenser for mor og foster/barn dersom en tilstand ikke behandles tilstrekkelig.
Graviditet, arbeid og arbeidsmiljø
Anbefalte undersøkelser og prøver ved første/andre konsultasjon i første trimester
- blodtrykk, urin-protein (U-protein)
- hepatitt B, hiv, syfilis, hemoglobin (Hb), serumferritin (måles før utgangen av uke 15)
- blodtype, immunisering, blodtypeantistoff
- førgravid vekt for beregning av kroppsmasseindeks (KMI)
Vurdere behov og tilby tester
Individuelt vurdere kvinner med tilstander som kan ha behov for henvisning til spesialist eller fødepoliklinikk
- alvorlig astma/allergi
- alder eldre enn 38 år
- autoimmun sykdom
- arvelig sykdom i familien
- diabetes type 1 og 2, svangerskapsdiabetes
- erfaring med vold
- epilepsi
- flerlinger
- fedmeoperert
- hematologisk sykdom
- hiv eller hepatitt B-infeksjon
- hjerte-/karsykdom
- herpes genitalis
- hyperemesis
- kroppsmasseindeks (KMI) under 18,5 kg/m² eller over 35 kg/m²
- kjønnslemlestelse
- skadelig bruk av legemidler
- misbruk av alkohol og/eller illegale stoffer
- nyresykdom
- psykiske lidelser
- sosiale faktorer
- stoffskiftesykdom
Tidligere hendelser i forbindelse med svangerskap, fødsel og/eller barseltid
- blødning etter fødsel (atoni)
- foster med sykdom og utviklingsavvik
- fødselsdepresjon
- intrauterin fosterdød
- preeklampsi, HELLP-syndrom (H = hemolyse, EL = elevated liver enzymes, LP = low platelets), eklampsi
- preterm fødsel
- RhD-immunisering, andre irregulære antistoffer
- spontanaborter (habituelle/gjentatte)
- traumatisk fødselsopplevelse
- tidligere keisersnitt
- utfordrende amming
- vekstavvik (stort eller lite barn)
Svangerskapsuke 11+0–13+6
Tilbud om fosterdiagnostikk. Alle gravide får tilbud om tidlig ultralyd i den offentlige helsetjenesten. NIPT for trisomi 13, 18 og 21 er tillatt for alle gravide. Gravide som er 35 år eller eldre ved termin eller har annen indikasjon vil få tilbud om NIPT gjennom den offentlige helsetjenesten. For gravide som ikke får tilbud om NIPT i det offentlige, kan få tilbud om NIPT i godkjente private virksomheter mot betaling.
For informasjon, se Fosterdiagnostikk.
Svangerskapsuke 17–19
Ultralyd for terminfastsettelse, organundersøkelse, identifisere flerlinger og morkakens plassering. For informasjon, se helsenorge.no
Helsedirektoratet anbefaler eSnurra som verktøy (metode)(nsfm.no) for å bestemme svangerskapets varighet, fødetermin og fosteralder.
Svangerskapsuke 24
- blodtrykk, vekt, U-protein, symfyse-fundus-mål
- om kvinnen daglig kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
- samtale om fosteraktivitet
- blodprøve av RhD-negative gravide for føtal RHD-typing og blodtypeantistoffer
- tilby glukosebelastning til kvinner som er utsatt for svangerskapsdiabetes
- gi tilbud om kikhostevaksine
- Måling av symfyse-fundus [8]: Det er ikke unormalt med verdier i området mellom 2,5 og 10-percentilen. Det kan være et tegn på begynnende veksthemning og bør sammen med kvinnens øvrige risikoprofil vurderes individuelt. Verdier under 2,5 percentilen henvises til spesialisthelsetjenesten for videre utredning.
Svangerskapsuke 28
- blodtrykk, vekt, U-protein, symfyse-fundus, måle Hb (hemoglobin)
- om kvinnen daglig kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
- gi informasjon om normal søvn og gunstig liggestilling (legge seg å sove i sideleie)
- gi anti-D profylakse til gravid med RhD-positivt foster. Injeksjonen gis hos fastlege eller på helsestasjon. Det noteres i helsekort for gravide og dokumenteres i EPJ at medikamentet (profylaksen) er gitt.
Svangerskapsuke 32
- blodtrykk, vekt, U-protein, symfyse-fundus mål
- om kvinnen daglig kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
- samtale om amming, inkludert anbefalinger om spedbarnsernæring, hva som kan forventes av et Mor-barn-vennlig sykehus: hud-mot-hud kontakt, at barnet får komme tidlig til brystet, og tidlig tegn på sult, praktisk/konkret informasjon om godt sugetak og god ammestilling, samt betydningen av å være sammen med barnet hele døgnet. Ammeskole (powerpoint) kan brukes til informasjon om amming, fortrinnsvis i grupper.
Svangerskapsuke 36
- blodtrykk, vekt, U-protein, symfyse-fundus mål
- om kvinnen daglig kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
- vurdere fosterleie, henvise til ultralydundersøkelse ved mistanke om sete- eller tverrleie
- spørre om bruk av tobakk og alkohol
- samtale om fødsel og barseltid
Svangerskapsuke 38
- blodtrykk, vekt, U-protein, symfyse-fundus mål
- om kvinnen daglig kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
- vurdere fosterleie, henvise til ultralydundersøkelse ved mistanke om sete- eller tverrleie
- samtale om fødsel og barseltid
Svangerskapsuke 40
- blodtrykk, vekt, U-protein, symfyse-fundus mål
- om kvinnen daglig kjenner liv, og lytte på hjertelyden til fosteret (auskultere)
- vurdere fosterleie, henvise til ultralydundersøkelse ved mistanke om sete- eller tverrleie
- henvise til spesialisthelsetjenesten for overtidsvurdering
Last ned helsekort for gravide og veiledning
Helsekort for gravide, kontinuasjonsark og veiledning