Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

3. Forebygging

Helicobacter pylori er på verdensbasis en viktig risikofaktor. Høy prevalens er assosiert med høy forekomst av kreft i magesekken. Kostholdets betydning som risikofaktor er kompleks. Generelt er inntak av planteprodukter relatert til redusert risiko for kreft, mens høyt inntak av animalske produkter er relatert til økt risiko (Mayne et al., 2001). Kosthold med høyt innhold av antioksidanter som vitamin A (retinol og betakarotener), vitamin C, vitamin E er assosiert med redusert risiko for kreft i magesekken (Kong et al., 2014) (evidensnivå 1a). Livsstilsfaktorer som kosthold, røyk og alkohol påvirker også risiko (den Hoed & Kuipers, 2016). En sunn livsstilsindeks ble definert og undersøkt i den store europeiske EPIC studien med 500.000 deltakere.Indeksen ble satt sammen av røyking, alkohol, kostfaktorer og vekt. En høy score på definert livsstilsindeks var knyttet til 50 % reduksjon av kreft i magesekk (Buckland et al., 2015). Middelhavskosten var foretrukket. Ytterligere faktorer i kosten som øker risiko for kreft er bl.a. høyt innhold av salt og syltet, røkt eller stekt mat (Yusefi, Bagheri Lankarani, Bastani, Radinmanesh, & Kavosi, 2018).

Siste faglige endring: 28. september 2021