Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 5Trenger personer med et vegetarisk eller vegansk kosthold tilskudd av omega-3-fettsyrer?

De lange, flerumettede omega-3-fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) har en rekke viktige funksjoner i kroppen, blant annet som bestanddeler av cellemembraner. DHA er av særlig betydning for utvikling av syn, hjerne og nervesystem hos foster og spedbarn. EPA har trolig positiv effekt på hjerte- og karhelse for voksne.

De nordiske ernæringsanbefalingene angir at samlet inntak av omega-6- og omega-3-fettsyrer bør utgjøre 5–10 prosent av det totale energiinntaket, og at minst én prosent av energiinntaket bør være omega-3-fettsyrer. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority, EFSA) har angitt at et samlet inntak av DHA og EPA på 250 mg per dag er tilstrekkelig for voksne og barn over to år.

Av hensyn til betydningen DHA har for utviklingen av fosteret i svangerskapet og i spedbarnsperioden, angis det i de nordiske ernæringsanbefalingene at gravide og ammende kvinner bør innta 200 mg DHA per dag.

De nordiske ernæringsanbefalingene har ikke egne anbefalinger for inntak av DHA for spedbarn, men EFSA har vurdert at 100 mg DHA daglig er tilstrekkelig for barn i alderen 0–24 måneder.

Fettsyrene EPA og DHA finnes naturlig kun i alger og algeolje – i tillegg til i fisk og tran. Omega-3-fettsyren alfa-linolensyre (ALA) kommer fra planter og kan omdannes til DHA i kroppen. I hvilken grad denne omdannelsen skjer, varierer fra person til person, blant annet på grunn av genetisk ulikhet. Kvinner omdanner ALA til DHA i noe større grad enn menn. Gode kilder til ALA er linfrø og linfrøolje, valnøtter og valnøttolje, soya og soyaolje, rapsolje, hampfrøolje og gresskarkjerner. Disse matvarene bør inngå i det daglige kostholdet til personer med et vegetarisk eller vegansk kosthold. Et kosthold med rikelig ALA vil for mange trolig gjøre at det dannes tilstrekkelig DHA i kroppen. Vi har ikke nok kunnskap til å si om det er behov for tilskudd av DHA, annet enn til gravide, ammende og små barn som ikke lenger fullernæres av morsmelk eller morsmelkerstatning.

Morsmelkens innhold av DHA påvirkes av mors inntak. Et fullammet spedbarn vil få 100 mg DHA per dag dersom mor følger anbefalingen for ammende kvinner om et inntak på 200 mg per dag. Morsmelkerstatning er tilsatt DHA slik at innholdet er på nivå med gjennomsnittlig innhold i morsmelk. Daglig inntak av 6-7 dl morsmelkerstatning vil gi tilstrekkelig tilførsel av DHA. En kapsel algeolje gir 200-250 mg DHA, og i tillegg EPA. En kapsel vil dekke anbefalt inntak for gravide og ammende. Barn under to år som ikke lengre ammes eller får morsmelkerstatning, eller som får mindre enn 6-7 dl morsmelk eller morsmelkerstatning per dag, vil kunne få 100 mg DHA per dag ved at de gis en halv kapsel algeolje daglig.


Nasjonalt råd for ernæring

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Siste faglige endring: 27. september 2021