Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2Hva slags kosttilskudd bør voksne med et vegetarisk eller vegansk kosthold ta?

Det er noen næringsstoffer som bør vies særlig oppmerksomhet for dem som har et vegetarisk kosthold, og spesielt for dem som har et vegansk kosthold. Det kan være vanskelig å dekke behovet for vitamin B12, jod og D-vitamin uten bruk av kosttilskudd. Ved et vegansk kosthold er det også viktig å passe på tilstrekkelig tilførsel av enkelte andre vitaminer og mineraler (blant annet vitamin B2 (riboflavin), sink, kalsium og selen), for å unngå mangel.

Melk er en god kilde til kalsium, vitamin B12, jod og vitamin B2 (riboflavin). Mange plantedrikker er tilsatt kalsium og flere av de samme vitaminene og mineralene som er i melk. Om det er behov for tilskudd i tillegg, vil avhenge av om melk/plantedrikker brukes, samt mengden av disse. Kalsium er ofte ikke tilsatt i multivitamin-mineraltilskudd, eller bare tilsatt i liten grad, fordi det tar for stor plass. Hvis du bruker ca. ½ liter plantedrikk tilsatt kalsium per dag, er det ikke nødvendig med kalsiumtilskudd. Multivitamin-mineraltilskudd kan anbefales ved et vegetarisk og vegansk kosthold, uavhengig av om du bruker plantedrikker tilsatt næringsstoffer eller ikke. Et multivitamin-mineraltilskudd bør minimum inneholde D-vitamin, vitamin B12 og jod (se vedleggstabell 2 for eksempler på ulike produkter på markedet). Veganske multivitamin-mineraltilskudd fås kjøpt på apotek og i helsekostforretninger. Tilpassete multivitamin-mineraltilskudd utgjør liten risiko for at inntaket av næringsstoffer blir for høyt. Slike tilskudd kan derfor på en trygg måte sikre tilførsel av en rekke vitaminer og mineraler i de tilfellene hvor kostholdet har lavt innhold av mer enn ett enkelt, eventuelt noen få, næringsstoff(er). Dette kan også gjøre det enklere å få i seg anbefalt mengde av ulike næringsstoffer og gjør det i mange tilfeller billigere enn å måtte ta separate tilskudd med enkeltvitaminer/-mineraler.

Kvinner i fertil alder som spiser lite av fisk og meieriprodukter, bør ta et multivitamin-mineraltilskudd daglig for å sikre god status av viktige vitaminer og mineraler før et eventuelt svangerskap. Tilskuddet bør inneholde minimum folat, D-vitamin, vitamin B12 og jod.

Gravide og ammende

Ekstra viktig er multivitamin-mineraltilskudd for gravide og ammende som har et vegetarisk eller vegansk kosthold. Mangel på næringsstoffer, som for eksempel enkelte vitaminer og mineraler, kan ha alvorlige konsekvenser i disse fasene. Alle kvinner, uavhengig av kosthold, som planlegger å bli gravide, anbefales å ta tilskudd som inneholder folat, minimum én måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder. I tillegg til en multivitamin-mineraltablett daglig (med minimum folat, D-vitamin, vitamin B12 og jod), bør gravide og ammende ta tilskudd av omega-3-fettsyren dokosaheksaensyre (DHA) (200 mg per dag). Fet fisk og tran er kilder til DHA i et tradisjonelt kosthold. I et vegetarisk eller vegansk kosthold kan DHA tas i form av algeolje, som er vegetabilsk. Ca. ½ liter plantedrikk med kalsium per dag, vil sammen med kalsiumrike matvarer som grønne grønnsaker og mandler, gi et tilstrekkelig inntak av kalsium.

Les mer om næringsstoffer du bør følge med på, på helsenorge.no.


Nasjonalt råd for ernæring

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Siste faglige endring: 27. september 2021