Kapittel 7 Norkost 4 og kostrådene

I dette kapittelet oppsummeres status for andel som spiser i tråd med Helsedirektoratets kostråd ifølge den nasjonale kostholdsundersøkelsen blant voksne, Norkost 4.

Matforsyningsstatistikken brukes i første rekke til å beskrive utviklingen i matvareforbruket i hele befolkningen over tid, mens de nasjonale kostholdsundersøkelsene beskriver inntaket i grupper av befolkningen. Den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 4 (2022–23) gir detaljerte tall for inntak av matvarer og næringsstoffer blant voksne (18–80 år) og benyttes bl.a. til å vurdere i hvilken grad befolkningen spiser i tråd med kostrådene. 

Ifølge Norkost 4 (2022–23) har relativt få et kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd om mengde frukt, bær, grønnsaker (14 prosent), fullkorn (19 prosent) og fisk (29 prosent), bearbeidet kjøtt (22 prosent), meieriprodukter (18 prosent) og usaltede nøtter (5 prosent), mens førti prosent spiser i tråd med rådet om å begrense inntaket av rødt kjøtt (Figur 50). 

Flere kvinner enn menn kommer opp i anbefalt mengde for frukt, bær og grønnsaker, og flere kvinner spiser i tråd med rådet om begrensning i mengden av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt. En større andel av menn spiser i tråd med kostrådene om mengde fullkorn, fisk og meieriprodukter. Noe av disse forskjellene kan komme av at kvinner i noe større grad legger vekt på et sunt kosthold, samt at kvinner i gjennomsnitt har et vesentlig lavere energiinntak enn menn (8,0 mot 10,6 MJ/dag).

Figur 50

Gjennomsnittlig inntak av frukt, bær og grønnsaker, fullkorn, nøtter, fisk totalt og fet fisk var under anbefalt mengde i kostrådene (Tabell 10). Inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet rødt og hvitt kjøtt var høyere enn anbefalt.  

Tabell 10

Gjennomsnittlig inntak av matvarer i Norkost 4 (2022–23) sammenlignet med Helsedirektoratets kostråd.

Matvarer

Kostråd

Inntak

  

Alle

Kvinner

Menn

 Gram per dag

Frukt, bær og grønnsaker

500-800

299

311

284

Fullkorn

≥90

57

50

64

Usaltede nøtter

20-30

3

3

3

Melk og meieriprodukter*

3 porsjoner

*

*

*

 

Gram per uke

Rødt kjøtt (tilberedt vekt)

≤350

623

448

805

Bearbeidet kjøtt (tilberedt vekt)

minimalt

343

245

448

Fisk (tilberedt vekt)

300-450

231

203

266

Fet fisk (tilberedt vekt)

200

105

84

126

* Den samlede mengden av melk og meieriprodukter med mindre fett er ikke beregnet. Atten prosent (14 prosent av kvinner og 23 prosent av menn) oppfylte kostrådet om minst 3 porsjoner meieriprodukter med mindre fett per dag, hvorav to porsjoner bør være melk eller yoghurt.

Siste faglige endring: 26. november 2025