I tillegg til å bidra til å styrke det systematiske ernæringsarbeidet og kompetansen i helse- og omsorgstjenesten, er det et sentralt formål med tilskuddsordningen og modellutviklingen å identifisere gode modeller for hvordan klinisk ernæringsfysiolog kan inngå i tverrfaglig samarbeid og samhandling i oppfølging av brukere og pasienter (Helsedirektoratet, 2021).
Under kriterier for måloppnåelse som er listet opp i regelverket for tilskuddsordningen, er det vist både til involvering av klinisk ernæringsfysiolog i kartlegging og behandling av brukere og pasienter, og tverrfaglig samarbeid og samhandling i oppfølging av brukere og pasienter. Også brukermedvirkning er vektlagt i regelverket for tilskuddsordningen, blant annet er det i forbindelse med en opplisting av eksempler på hva modellutviklingen skal bidra til/sikre, vist til «At brukere deltar i utforming av sine tjenester og involvering av pårørende styrkes».
I strategien God og riktig mat hele livet (HOD, 2021a), er både tverrfaglig samarbeid og klinisk ernæringsfysiologs rolle som veileder og samarbeidspartner fremhevet som viktig med hensyn til å fremme kunnskap og kompetanse om ernæring, i tillegg til at også bidrag i klinisk praksis nevnes blant aktuelle oppgaver for en klinisk ernæringsfysiolog. Som vist i kapittel 4, er det også flere som i denne undersøkelsen påpeker viktigheten av det at klinisk ernæringsfysiolog er tilgjengelig som rådgiver og veileder, for å sikre god implementering av system og rutiner, for å bidra til kompetanseheving i tjenestene og i direkte oppfølging av pasient eller bruker.
I dette kapittelet går vi nærmere inn på klinisk ernæringsfysiolog sin rolle innenfor de ulike modellene som er utviklet, med fokus på rollen som rådgiver og veileder, involvering i direkte bruker- eller pasientkontakt, samt deltakelse i tverrfaglig samarbeid. Vi kommer i denne forbindelse også nærmere inn på hvorvidt og hvordan det innenfor de ulike modellene har blitt jobbet med brukermedvirkning.