Mat og ernæring til eldre har over tid fått økt oppmerksomhet, og i 2021 lanserte Helse- og omsorgsdepartementet en nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester; God og riktig mat hele livet [1]. Strategien ble utviklet som følge av to anmodningsvedtak i Stortinget under behandlingen av Stortingsmeldingen Leve hele livet [2].
Etablering av et modellutviklingsprogram for klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten er et av flere tiltak som fremkommer av strategien God og riktig mat hele livet [3]. Tilskuddsordningen ble følgelig etablert fra og med 2021, og har som formål å «(…) styrke det systematiske ernæringsarbeidet og den ernæringsfaglige kompetansen i helse- og omsorgstjenesten og bidra til å sikre en mat- og ernæringsoppfølging som er i tråd med brukers egne ønsker og behov og nasjonale faglige anbefalinger» (Helsedirektoratet, 2021). Modellutviklingen skal blant annet vektlegge hvordan klinisk ernæringsfysiolog (KEF) kan bidra til mer systematisk fag- og kvalitetsutvikling, bidra til økt kunnskap og kompetanse om ernæring og ernæringsarbeid, samt inngå i tverrfaglig samarbeid og samhandling i oppfølging av brukere og pasienter [4].
[1] Helse- og omsorgsdepartementet, 2021a.
[2] Helse- og omsorgsdepartementet, 2018; Helse- og omsorgskomiteen, 2018.
[3] Innholdet i strategien, og bakgrunn for utarbeidelse av strategien, er nærmere omtalt i kapittel 2 i rapporten.
[4] Beskrivelsene er hentet fra regelverk fra tilskuddsordningen som ble godkjent av HOD i 2021, samt utlysning av tilskudd i 2024. Fra 2025 er regelverket for tilskuddsordningen noe endret. Disse endringene er nærmere omtalt i kapittel 7 i rapporten.