Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 10Er plantebaserte alternativer til fete meieriprodukter (f.eks. ost og fløte) sunnere enn de originale meieriproduktene?

Hvorvidt plantebaserte produkter er bedre kilder til fett for helsens skyld, avhenger av den vegetabilske kilden og hvordan produktet er sammensatt. Man kan imidlertid oppnå stor bedring i balansen mellom mettede og umettede fettsyrer i kostholdet ved å erstatte animalsk fett (utenom fisk) med vegetabilske fettkilder (3).

Ofte er de plantebaserte erstatningsproduktene basert på havre, soya eller kokos, i tillegg til å være tilsatt andre ingredienser, som oljer, sukker og konserveringsmidler, for å gi produktet samme egenskaper som de fete meieriproduktene. Melk og andre meieriprodukter inneholder en rekke viktige næringsstoffer som man ofte ikke finner naturlig i de plantebaserte erstatningene. Derfor må plantebaserte erstatninger eventuelt berikes med næringsstoffene. Noen deler plantebaserte erstatninger er tilsatt kokosolje og/eller palmeolje, som gir produktene en ugunstig fettprofil (høy andel av mettet fett og mindre umettet fett).

Energimessig er de fete meieriproduktene og plantebaserte erstatningsprodukter ganske like. Som tabell 1 nedenfor illustrerer, kan en ikke konkludere med at plantebaserte alternativer alltid er bedre enn de animalske, men heller at dette vil avhenge av ingrediensene de inneholder. Det er med andre ord behov for å vurdere hele matvaren og lese næringsdeklarasjonen.

Tabell 1. Eksempler på plantebaserte alternativer til meieriprodukter (per 100 g eller 100 ml).

Matfløte og alternativer til matfløte

 

Matfløte (Tine)

Gryr til matlaging

Alpro soya Cuisine matfløte

Basert på

Fløte

Kokosfett

Solsikkeolje, soya

Energi

188 kcal

275 kcal

151 kcal

Fett

18 g

26 g

15 g

Hvorav mettede fettsyrer

11 g

24 g

1,7 g

Protein

2,9 g

0 g

2 g

Karbohydrater

3,7 g

12 g

1,2 g


Ost og alternativer til ost

 

Gulost (Synnøve Finden)           

Go' Vegan bit (plantebasert «ost»)

Wilmersburger «ost» (plantebasert)

Basert på

Kumelk

Kokosfett

Kokosfett

Energi

338 kcal

277 kcal

283 kcal

Fett

26 g

21 g

23 g

Hvorav mettede fettsyrer

17 g

18,4 g

21 g

Protein

26 g

0 g

0,1 g

Karbohydrater

0 g

22 g

20 g

 

Melk og alternativer til melk

 

Lettmelk

Alpro Soya original

Oatly Havredrikk m/kalsium

Alpro Mandeldrikk             

Alpro Kokosdrikk

Basert på

Kumelk

Soya

Havre, rapsolje

Mandel

Kokosmelk

Energi

41 kcal

39 kcal

46 kcal

24 kcal

20 kcal

Fett

1 g

1,8 g

1,5 g

1,1 g

0,9 g

Hvorav mettede fettsyrer

0,6 g

0,3 g

0,2 g

0,1 g

0,9 g

Protein

3,5 g

3 g

1 g

0,5 g

0,1 g

Karbohydrater

4,5 g

2,5 g

6,7 g

3 g

2,7 g

 

Yoghurt og alternativer til yoghurt

 

Yoghurt naturell (Tine)   

Soya-«ghurt»(naturell, Alpro)  

Havre-«gurt» (naturell, Oatly)

Planti Q (naturell)

Yokos (naturell, Berit Nordstrand)

Basert på

Kumelk

Soya

Havre, rapsolje

Kokosmelk

Kokosmelk

Energi

69 kcal

50 kcal

82 kcal

107 kcal

99 kcal

Fett

3,4 g

2,3 g

3 g

8.6 g

8 g

Hvorav mettede fettsyrer

2,2 g

0,4 g

0.3 g

7.7 g

7,6 g

Protein

4,1 g

4 g

1,4 g

1,3 g

1 g

Karbohydrater

5,6 g

2,1 g

12 g

6 g

5,5 g

Siste faglige endring: 17. februar 2021