Den kommunale helse og omsorgstjenesten skal tilby innsatte med rusmiddelproblemer et individuelt tilpasset tjenestetilbud
Høringsfristen er utgått. Høringsinnspill publiseres på høringssiden.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal, i tråd med retningslinjen Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet, tilby helhetlig kartlegging, utredning og eventuelt behandling.
Kommunens rustjenester skal inngå som en integrert del av helse- og omsorgstjenestene som gis til innsatte.
Ved mistanke om samtidig rus- og psykiske lidelser (ROP- lidelser) skal den kommunale helse- og omsorgstjenesten kartlegge i tråd med anbefalingene i den nasjonale faglige retningslinjen Samtidig ruslidelse og psykiske lidelser (ROP-lidelser) kapittel 8.3 (PDF).
Innsatte som injiserer (fhi.no) rusmidler bør gis særskilt oppmerksomhet med tanke på utvikling av sår, smittefare, overdosefare og infeksjoner. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal jobbe med skadereduksjon hos innsatte med rusmiddelproblemer. De skal også forebygge overdoser under soning og etter løslatelse. Se eget råd om oppfølging ved løslatelse.
Dersom innsatte har behov, og ønsker utredning og behandling skal den kommunale helse- og omsorgstjenesten henvise til spesialisthelsetjenesten. Behandling og utredning skal hovedsakelig gis poliklinisk i fengselet, men ved behov skal det fremstilles til behandling utenfor fengselet. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør vurdere om det er behov for å henvise innsatte til rusmestringsenhet eller institusjon for videre soning der, jamfør straffegjennomføringsloven § 12 (lovdata.no)
Innsatte som er i behov av avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler, skal tilbys helsetilbud som beskrevet i nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal samarbeide med spesialisthelsetjenesten om oppfølging av innsatte som allerede har rettigheter i tråd med spesialisthelsetjenesteloven. Tjenestene bør utarbeide rutiner som definerer roller og ansvar for den helhetlige helsefaglige oppfølgingen vedkommende mottar.
Rusmiddelproblemer følges generelt sett opp i tråd med veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne (sammen om mestring) PDF).
Helhetlig kartlegging og utredning av rusmiddelproblemer inkluderer inntaksmetoder, psykisk og somatiske helse, kognisjon, ernæring, tannhelse, samt sosial situasjon og fungering.
Utforming av behandlingstilbud og behandlingsplan gjøres i samarbeid med innsatte.
Mulige tiltak i oppfølging av rusmiddelproblemer:
- Henvisning til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)
- Endringsfokuserte samtaler, for eksempel Motiverende intervju
- Overføring til rusmestringsenhet
- Legemidler (abstinensbehandling, LAR, hepatitt C, smertelindring, antibiotika)
- Somatisk behandling og oppfølging (OBS nyresvikt hos personer som injiseres)
- Ernæring
- Skadereduserende tiltak
- Råd og veiledning for å øke innsattes helsekompetanse
- Traumebehandling
Ansvarlig lege kartlegger og vurderer behov for avrusning, substitusjonsbehandling (LAR) og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Ved behov henvises den innsatte videre til spesialisthelsetjenesten, jamfør nasjonale råd om henvisning. Ved behov for en drøfting om omsorgstjenesten skal henvises, kan den kommunale helse- og omsorgstjenesten søke informasjon i retningslinjen Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet eller kontakte spesialisthelsetjenesten for veiledning.
Hvis det er aktuelt samarbeider innsatte, den kommunale helse- og omsorgstjenesten og kriminalomsorgen om søknad og eventuelt videreføring til rusmestringsenhetene og/eller henvisning til institusjon, jamfør straffegjennomføringsloven § 12 (lovdata.no).
Ved ikke-dødelig overdose overlates ikke innsatte alene, men skal følges opp i to timer i tråd med faglige råd om overdose.
Innsatte som mottar helse- og omsorgstjenester har pasientrettigheter og har rett til et individuelt tilpasset tjenestetilbud i samsvar med helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1, første ledd - bokstav b (lovdata.no).
Undersøkelser gjort blant innsatte viser at det er en svært høy forekomst av helserelaterte problemer og rusrelaterte vansker. En stor andel innsatte har hatt en barndom og oppvekst preget av ett eller flere alvorlige problemer og omsorgssvikt. Det er store rusrelaterte vansker, hele seks av ti innsatte har et rusproblem. Mange er i behov av avrusning og behandling når de innsettes i fengsel. Flere innsatte med rusmiddelproblematikk har høy sykdomsbyrde med somatiske sykdommer og redusert levealder (Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), 2019).
Innsatte med ROP- lidelser ruser seg oftere på en skadelig måte og har dårlig somatisk helse. De bør vies oppmerksomhet da de sjeldnere enn andre oppsøker ordinære helsetjenester.
De regionale helseforetakene er ansvarlig for å tilby innsatte helsetjenester på spesialisthelsetjenestenivå, jamfør spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 a og pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 b (lovdata.no).
Folkehelseinstituttet (FHI) (23. juni 2020). Smittevernveilederen. Personer som tar stoff med sprøyter og smittevern - veileder for helsepersonell. [nettdokument]. Hentet 8. februar 2023 fra https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/temakapitler/personer-stoff-med-sproyter/?term=&h=1
Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) (2019). Innsatte og pasienter i rusbehandling med tilknytning til Oslo (Rapport 4/2019). Hentet fra https://www.med.uio.no/klinmed/forskning/sentre/seraf/publikasjoner/rapporter/2019/seraf-rapport-nr-4-2019-oslo-rapporten.pdf
Sist faglig oppdatert: 02. mars 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2023). Den kommunale helse og omsorgstjenesten skal tilby innsatte med rusmiddelproblemer et individuelt tilpasset tjenestetilbud [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 02. mars 2023, lest 03. oktober 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kommunale-helse-og-omsorgstjenester-til-innsatte-i-fengsel/psykisk-helse-og-rusmiddelproblemer/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenesten-skal-tilby-innsatte-med-rusmiddelproblemer-et-individuelt-tilpasset-tjenestetilbud