Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør gjennomføre samtale med innsatte før løslatelse
For å forebygge at helseutfordringer oppstår, tilbakefall og/eller forverring av helseutfordringer etter løslatelse bør helse- og omsorgstjenesten ha et individuelt tilpasset samtaletilbud med innsatte før løslatelse. Samtalen bør omhandle:
- Avklare behov for å videreføre tiltak og behandling og kontakt med aktuelle tjenester i hjemstedskommunen og eventuelt pårørende
- nyttige råd og veiledning om hvordan den innsatte kan ivareta egen helse
- informasjon om vanlige utfordringer i tiden etter løslatelse
- tilgjengelige tjenester i hjemstedskommunen, samt hvordan selv ta kontakt
Helse- og omsorgstjenesten kan gi den innsatte skriftlig informasjonsmateriale om blant annet ulike helsetilbud og frivillige organisasjoner som kan være til hjelp i etterkant av løslatelsen.
Informasjon må være enkel å forstå, og bør være tilgjengelig på ulike språk.
Ved selvmordsfare bør den kommunale helse- og omsorgstjenesten ha en strukturert selvmordsforebyggende samtale. De bør være særlig oppmerksomme på innsatte som løslates fra høyt sikkerhetsnivå.
Ved overdose-fare bør den kommunale helse- og omsorgstjenesten ha en strukturert overdoseforebyggende samtale i tråd med det nasjonale faglige rådet Overdose - lokalt forebyggende arbeid. Det må sammen med innsatt vurderes om det er forebyggende at innsatte får med seg Nalokson nesespray.
Løslatelsessamtalen kan bidra til:
- å avdekke eventuelle uklarheter med tanke på videre helseoppfølging
- fange opp bekymringer hos innsatte
- å avdekke behov som ikke er ivaretatt
- forberede de innsatte på livet utenfor fengselet
- avklare behov for overføring av helseinformasjon til fastlege eller andre tjenester
- hvis innsatte bruker legemidler, må det avklares om han/hun er i behov av resept
Nyttig råd og veiledning er blant annet:
- ivaretakelse og hvordan ta gode valg med tanke på egen helse og levevaner
- sykdomsforebyggende tiltak
- hvordan forhindre sykehusinnleggelse
- seksuell og reproduktiv helse - prevensjonsmidler
- hvordan forebygge tilbakefall eller følgesykdommer
- bruk av digitale tjenester (som å bestille time hos fastlege eller logge inn på helsenorge.no)
Aktuelle temaer i samtaler om utfordringer etter løslatelse kan være:
- ensomhet
- depresjon
- sosial angst
- angst
- skam
- russug
- hodepine
- kjedsomhet
Det er svært viktig at innsatte forberedes i god tid før løslatelse da det kan være svært krevende å håndtere helseproblemer og levekårsproblemer i tiden etter løslatelse. En godt planlagt oppfølging av innsatte og samtale som kan motivere og bevisstgjøre kan gjøre tiden etter løslatelse mer håndterlig og gjennomtenkt.
Det er høy dødelighet blant tidligere innsatte i fengsel (med.uio.no). Det ser ut som at sikkerhetsnivået de har sonet på, har sammenheng med dødelighetsrisikoen. Det er manglende forskning på hvordan soningsforholdene påvirker helsen, men innsatte i fengsel har generelt dårligere helse enn befolkningen ellers. Mange mottar ulike tjenester i fengselet, men overgangen til frihet kan være vanskelig. Det er derfor viktig at den kommunale helse- og omsorgstjenesten i fengsel bidrar til at innsatt er forberedt på det som venter de utenfor fengselet.
Helsenorge . [nettdokument]. Hentet 8. februar 2023 fra https://www.helsenorge.no/
Universitetet i Oslo (12. september 2022). Høy dødelighet etter løslatelse fra fengsel. [nettdokument]. Hentet 8. februar 2023 fra https://www.med.uio.no/klinmed/forskning/aktuelt/aktuelle-saker/2022/hoy-dodelighet-etter-loslatelse-fra-fengsel.html
Sist faglig oppdatert: 02. mars 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2023). Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør gjennomføre samtale med innsatte før løslatelse [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 02. mars 2023, lest 03. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kommunale-helse-og-omsorgstjenester-til-innsatte-i-fengsel/innkomst-og-loslatelse/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenesten-bor-gjennomfore-samtale-med-innsatte-for-loslatelse