Gå til hovedinnhold
ForsidenFaglige rådErnæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenestenSpesialkost i institusjoner

​Laktoseredusert kost

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Laktoseredusert kost brukes til personer med laktoseintoleranse. Laktoseintoleranse kan være kronisk, oppstå med alderen eller i forbindelse med sykdom og da være forbigående.

Laktose betyr melkesukker og finnes i melk og melkeprodukter. Innholdet av laktose varierer i ulike meieriprodukter avhengig av hvordan produktet er produsert og hvor mye melkesukker som er i produktet.  

Det er forskjell på å reagere på laktose og melkeprotein. Personer med laktoseintoleranse behøver oftest ikke utelukke laktose helt, men kan tåle små mengder fordelt utover dagen. For eksempel matvarer med mindre enn 3 gram laktose per 100 gram.

Laktosefrie eller laktosereduserte produkter kan brukes som erstatning for vanlige melkeprodukter. For eksempel harde, hvite oster kan brukes, da de er naturlig laktosefrie. Dette er anbefalt fordi melkeprodukter er den viktigste kilden til kalsium i norsk kosthold. Velger man å ha et lavt inntak av melkeprodukter kan det være behov for tilskudd av kalsium, jod og B-vitaminer.

Mer informasjon:

  • Kosthåndboken, Helsedirektoratet
  • Norges Astma- og allergiforbund: ​Laktoseintoleranse (naaf.no)
  • Opplysningskontoret for Meieriprodukter: Alt om laktoseintoleranse (melk.no)

Siste faglige endring: 22. desember 2016 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2016). ​Laktoseredusert kost [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 22. desember 2016, lest 21. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/ernaering-kosthold-og-maltider-i-helse-og-omsorgstjenesten/spesialkost-i-institusjoner/laktoseredusert-kost

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: