3. Smitteforebyggende tiltak
De anbefalte smitteverntiltakene som er angitt i avsnittene under gjelder for trening innen organisert idrett, og inkluderer ikke toppidretten. Når det gjelder toppidrett vises det til egen veiledning fra Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og eventuelle særforbund.
Det gjøres mange tiltak i alle deler av samfunnet som til sammen begrenser smittespredningen. Det er viktig å bruke tiltak som er tilpasset ulike situasjoner.
Formålet med rådene er å redusere risiko for smitte med covid-19.
De tre hovedprinsippene for å bremse smittespredning er:
- Syke personer skal holde seg hjemme
- God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold
- Holde minst en meters avstand og redusere kontakt mellom personer
Tiltakene nedenfor er en beskrivelse av smitteverntiltak som kan bidra til å redusere smitterisiko til et minimum. Til tross for godt gjennomførte tiltak, kan likevel tilfeller av covid-19 og andre infeksjoner oppstå.
For alle grupper av idrettsutøvere der det under utøvelse av idretten er unntak fra kravet om 1 meters avstand til andre, er det viktig å ha ekstra oppmerksomhet på de generelle smittereduserende tiltakene.
Det aller viktigste smitteverntiltaket er at syke personer holder seg hjemme og at personer med selv milde luftveissymptomer ikke møter til aktiviteter.
Den smittsomme perioden kan starte 1-2 dager før symptomstart, og smittsomheten er størst idet symptomene oppstår. Symptomer på covid-19 kan være milde og vanskelige å skille fra andre luftveisinfeksjoner. Om lag 8 av 10 voksne personer har kun milde symptomer. Hos barn er antagelig denne andelen enda høyere. Se Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon om symptomer.
Hos noen personer med covid-19 kan symptomene utvikle seg videre i løpet av noen dager til en uke til hoste, feber og kortpustethet, og noen svært få kan få et alvorlig forløp med behov for behandling i sykehus. Alvorlig covid-19 sykdom ses sjelden hos barn.
Ved sannsynlig eller bekreftet covid-19 gjelder egne krav om isolasjon i covid-19-forskriften. Se også artikkelen Avstand, karantene og isolering (fhi.no).
Kommunehelsetjenesten har ansvar for oppfølging i forbindelse med covid-19-tilfeller og for å beslutte nødvendige lokale tiltak. Kommunehelsetjenesten definerer hvem som er nærkontakter til den syke og som derfor skal i karantene (smitteoppsporing), og om det er behov for informasjon til andre. Hvis det skulle bli behov for ytterligere tiltak er det kommunehelsetjenestens oppgave å vurdere og eventuelt gi pålegg om dette.
- Personer som har luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19
- Personer som er i karantene eller isolasjon
Se artikkelen Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet av koronavirus? på Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon.
Det er viktig at idrettslaget/foreningen informerer om dette til trenere/instruktører/frivillige, deltakere og foresatte i god tid før aktiviteten eller arrangementet. Idrettslaget/foreningen bør bortvise personer som ikke følger anbefalte smittevernråd.
Personer som utvikler symptomer under aktiviteten, bør dra hjem eller hentes så snart det er mulig. Syke personer som må hentes av andre, bør vente på et eget rom eller ute der det ikke er andre. De bør ikke ta offentlig transport.
Den syke bør holde minst to meters avstand til andre, men det må gjøres en avveining i forhold til den sykes alder og behov for omsorg. Hvis det ikke er mulig å holde to meters avstand, bør den syke dekke nese og munn for å redusere smittespredning til andre. Hvis ikke den syke kan dekke til nese og munn, bør de som har nærkontakt med den syke gjøre det.
Ved behov for bruk av toalett skal dette ikke benyttes av andre før det er rengjort. Dersom noen er tett på den syke over lengre tid, må vedkommende vaske hender etter kontakten. I etterkant rengjøres rom, toalett og andre områder der den syke har oppholdt seg. Vanlige rengjøringsmidler kan benyttes.
God hånd- og hostehygiene
God hånd- og hostehygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med det nye koronaviruset. Disse tiltakene reduserer smitte via gjenstander og hender samt smitte ved hoste. Håndhygiene skal utføres hyppig av alle.
Håndhygiene
Vask hender eller bruk håndsprit regelmessig, for eksempel før og etter aktiviteten, etter bruk av felles utstyr som berøres hyppig med hendene, når hendene er synlig skitne, etter toalettbesøk, etter kontakt med snørr, slim og spytt (for eksempel hosting/nysing i hendene) og før måltider.
Håndvask med lunkent vann og flytende såpe er en effektiv måte å forebygge smitte. Skitt, bakterier og virus løsner fra huden under vask og skylles bort med vannet. Hendene bør tørkes med engangs papirhåndklær etter håndvask.
Alkoholbasert desinfeksjon er et godt alternativ til håndvask der det ikke er tilgjengelig, men det er lite effektivt ved synlig skitne hender, da bør håndvask utføres. Alkoholbasert desinfeksjon er også mindre effektivt dersom hendene er våte.
Fordi viruset finnes i for eksempel spytt og snørr hos personer som er smittet, bør spytting unngås og hender vaskes godt eller sprites etter snyting eller tørking av snørr.
Idrettslaget/foreningen bør tilrettelegge for god håndhygiene. Tilgjengelighet og plassering av håndhygienefasiliteter er viktig for etterlevelse av rådene. Fasilitetene bør være godt synlige og tilgjengelige der hyppig kontakt mellom mennesker finner sted.
Eksempler på områder der det er viktig å ha mulighet for håndvask / tilgjengelig hånddesinfeksjonsmiddel er:
- Fellesområder (toaletter, resepsjon mv.)
- Ved inngang og utgang
- Eventuelle steder der det selges mat og drikke, for eksempel kiosk
- Andre områder med mye aktivitet og der det er mange felles kontaktpunkter
Annet
- Håndhilsing, klemming og unødvendig fysisk kontakt bør unngås i den grad det er mulig.
- Unngå å berøre ansiktet.
- Host i albuekroken eller i et papir som kastes. Vask hendene etterpå.
- Unngå spytting og snyting under aktiviteten.
- Unngå deling av drikkeflasker og mat.
Det nye koronaviruset (SARS-CoV-2) fjernes enkelt ved manuell rengjøring med vanlige rengjøringsmidler. Viruset kan overleve på flater fra timer til dager, avhengig av type overflate, temperatur, sollys og andre faktorer. Til tross for at viruset kan overleve i varierende lengde på ulike overflater, regnes smitterisikoen etter kontakt med gjenstander/overflater som lav så lenge rådene om god håndhygiene følges.
Det er viktig med gode renholdsrutiner. Idrettslaget/foreningen bør gå gjennom rutiner og lokale renholdsplaner og lage tilpasninger (organisering, ansvar og ressursbehov) for å sikre at godt renhold ivaretas.
Det er ikke nødvendig at den som vasker bruker ekstra beskyttelsesutstyr. Håndhygiene bør utføres etter at rengjøring er utført, også hvis man har brukt hansker under rengjøringen.
Det er ikke nødvendig å bruke desinfeksjon rutinemessig. Hvis desinfeksjon likevel brukes, bør synlig skitt først tørkes bort med klut eller tørkepapir, ellers virker ikke desinfeksjonsmiddelet. Aktuelle desinfeksjonsmidler er alkoholbasert desinfeksjon eller klorin.
Forsterket renhold på utsatte områder
- Toaletter og vaskeservanter bør rengjøres minimum daglig ved daglig bruk. Tørk over flater som toalettsete, kran på servanten, dørhåndtak mv. regelmessig, avhengig av hvor hyppig det er i bruk.
- Hyppig berørte kontaktflater, for eksempel dørhåndtak, stoler og andre gjenstander som ofte berøres bør rengjøres hyppig, avhengig av antall personer som bruker lokalet/området, lokalets/områdets størrelse mv.
- På steder der det selges eller inntas mat og drikke bør man være ekstra oppmerksom på godt renhold.
- Søppel bør tømmes regelmessig.
Se Sjekkliste for godt smittevern ved idrett og Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon om rengjøring og desinfeksjon.
Selv om enkelte studier viser at viruset kan påvises på flater og gjenstander fra timer til dager, er det usikkert i hvilken grad viruset er levedyktig og dermed i stand til å gi sykdom. For felles utstyr som er mye i kontakt med hender/ansikt kan det vurderes om det er behov for rengjøring etter bruk/mellom hver økt. Det er ikke behov for rengjøring av baller i ballidrett utover normal praksis.
Deltakere bør oppfordres til å ikke ta seg til ansiktet mens man bedriver aktivitet med felles utstyr. Så lenge god håndhygiene ivaretas før og etter bruk av utstyret, vil risikoen for indirekte smitte være svært lav.
Ved bruk av felles matter, slagputer eller liknende utstyr som berøres hyppig med hendene/ansiktet anbefales håndvask før og etter bruk, samt rengjøring av utstyret mellom hver bruker.
Så lenge hygienerådene over følges, kan felles utstyr benyttes umiddelbart av andre personer/lag/grupper.
Deling av utstyr som innebærer svært tett kontakt med ansikt eller hender (hjelm, hansker mv.) bør imidlertid begrenses. Hvis deling er nødvendig for å gjennomføre aktiviteten bør utstyret rengjøres etter hver bruker.
Se tabell i avsnittet om Rengjøring og desinfeksjon for sektorer utenfor helsetjenesten (fhi.no) for ytterligere råd rundt rengjøring av felles utstyr.
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført strengere tiltak som følge av forhøyet smitte lokalt. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no) for informasjon.
Anbefaling om avstand mellom personer
Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. For barn og unge kan ordinær treningsaktivitet internt i klubber, lag og foreninger derfor gjennomføres.
For voksne videreføres anbefalingen om ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne drive organisert aktivitet dersom det er mulig å holde minst 1 meters avstand.
Den generelle anbefalingen om minst 1 meters avstand mellom personer gjelder i alle situasjoner utover selve idrettsaktiviteten, for eksempel i pauser, i garderober, før/etter aktivitet mv.
Utøvere under 20 år er unntatt anbefalingen om 1 meters avstand ved utøvelse av selve aktiviteten der dette er til hinder for normal utøvelse. Anbefalingen om å holde minst 1 meters avstand gjelder imidlertid i alle situasjoner utover dette. Dette innebærer at:
- utøvere innen idretter der nærkontakt mellom utøverne ikke er nødvendig for utøvelse av aktiviteten, anbefales å holde 1 meters avstand til andre gjennom hele aktiviteten/treningen.
- for utøvere innen idretter som innebærer kontakt mellom utøverne, gjelder unntaket bare i de situasjonene der kontakt er nødvendig.
I tillegg gjelder følgende anbefalinger:
- For barn til og med barneskolealder vil det kunne være utfordrende å sørge for avstand mellom barna gjennom hele aktiviteten. Ved aktiviteter som innebærer faste deltakere er det derfor ikke nødvendig at barn til og med barneskolealder holder avstand til hverandre, i tråd med råd gitt i veiledere for barnehager og skoler (udir.no).
- Ved trening med høy intensitet, for eksempel ved kondisjonstrening i sal, bør avstand mellom personer økes til minst 2 meter. Under høyintensitetstrening produseres det mer dråper og risikoen for smitte øker. Økt avstand og god ventilasjon vil kunne redusere denne risikoen.
Idrettsaktivitet knyttet til idretter som kan gjennomføres slik at gjeldende avstandskrav overholdes, kan gjennomføres som normalt. Det kan være individuell start ved løping, langrenn, slalåm og snowboard. Arrangementskravene må overholdes.
Kommuner som får økt smitte vil kunne stenge ned idrettsaktivitet. Se nærmere omtale under "Forsterkede tiltak ved økt smitterisiko og lokale utbrudd".
Anbefaling om gruppestørrelse
Det anbefales at antall utøvere per gruppe begrenses til 20 personer. I enkelte lagidretter, slik som fotball, håndball, ishockey mv. der det er vanskelig å gjennomføre enkelte treningsaktiviteter innenfor denne gruppestørrelsen, kan imidlertid gruppestørrelsen utvides noe. Et eksempel er blant annet gjennomføring av treningskamp mellom to fotballag (2 x 11 spillere + dommere) innen samme idrettslag. Kroppsøving i skolen kan gjennomføres for hele kohorten samlet selv om kohortstørrelsen overskrider 20 personer.
For flere eksempler og beskrivelse av gruppeinndeling vises det til veiledere for barnehager og barneskoler (udir.no).
Generelle kontaktreduserende tiltak
De kontaktreduserende tiltakene under gjelder for alle utøvere ved trening innen organisert idrett.
- Det anbefales å trene med eget lag/faste treningspartnere.
- For barn og unge under 20 år som driver med idretter med tett en-til-en-kontakt mellom utøverne, slik som kampsport, bryting, pardans mv., bør antall treningspartnere begrenses til et fåtall faste partnere.
- Smitterisikoen er lavere utendørs. De deler av aktiviteten som kan gjøres ute bør gjøres ute (for eksempel oppvarming før hallidrett). Ved hard fysisk aktivitet innendørs er det ekstra viktig med god avstand mellom deltakerne gjennom hele aktiviteten.
- Deltakere bør oppfordres til å ikke møte opp før planlagt oppstart og til å forlate treningsområdet ved aktivitetens slutt for å unngå samlinger i for store grupper.
- Unngå trengsel der deltakere forventes å lage kø eller samles i klynger. God oppmerking (for eksempel tape på gulvet, markering på bakken e.l.) kan gjøre det enklere å holde minst 1 meters avstand der det lett blir kø. Der flere grupper skal samles kan ulike oppmøtetider vurderes, og oppmøtested for gruppene bør være tydelig merket med fargekodede skilt, bånd e.l.
- Deltakerne bør oppfordres til å benytte alternativer til kollektivtransport til og fra aktiviteten.
- Idrettslaget bør sørge for god oversikt over grupper slik at kontaktsporing er mulig dersom det blir aktuelt.
- Digital påmelding kan benyttes der det er hensiktsmessig for å sikre oversikt over de som er tilstede og underlette en eventuell smittesporing.
- Man bør unngå å utstøte rop eller liknende da dette kan øke faren for utånding av dråper som bærer lenger enn 1 meter.
Noen utøvere driver med flere idrettsaktiviteter parallelt og kan således delta i flere grupper per uke; for eksempel fotball en dag, svømming en annen dag og langrenn en tredje dag. For å begrense antall nære kontakter og således redusere risiko for smitte, bør det vurderes å begrense antall aktiviteter per utøver dersom det innebærer deltagelse i mange ulike grupper. Av samme årsak bør bytte mellom ulike grupper innenfor samme idrett også begrenses.
I situasjoner med økt smitterisiko kan Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefale forsterkede smitteverntiltak.
I en slik situasjon kan følgende råd og tiltak være aktuelle:
- Minst 1 meters avstand mellom utøverne gjennom hele aktiviteten
- Ytterligere reduksjon av gruppestørrelse
- Vurdere midlertidig opphør av aktivitet
Kommuner kan også fastsette lokale tiltak og forsterkede krav med hjemmel i lov om vern mot smittsomme sykdommer § 4-1.
Sist faglig oppdatert: 22. januar 2021