De fleste som gjennomgår covid-19 blir friske, men noen kan få vedvarende plager
Det er flere infeksjonssykdommer som kan gi såkalte postinfeksiøse symptomer etter at den akutte infeksjonssykdommen er over (se FHI - senfølger etter covid-19)
Uavhengig av diagnose kan pasienter med alvorlige sykdomsforløp og lengre opphold på intensivavdeling ha nytte av og behov for rehabilitering. Også personer som har hatt et relativt mildt sykdomsforløp med lette eller moderate symptomer kan få senfølger som kan gå ut over livskvalitet og funksjonsevne.
Kapittel 11.1 "senfølger etter covid 19" henviser til temasiden på Helsenorge.no om senfølger etter covid 19. Her finnes informasjon om senfølger etter covid 19, råd til hva man kan gjøre selv for å lette hverdagen dersom man opplever plager etter gjennomgått covid 19 og informasjon til hvor man kan søke hjelp dersom plagene ikke går over.
Kapittel 11.2 "rehabilitering etter covid 19" inneholder råd til helsepersonell om ivaretakelse av rehabiliteringsbehov etter covid-19 sykdom. Behovet for rehabilitering er spesielt stort for de som har gjennomgått et alvorlig sykdomsforløp, men disse rådene retter seg også til pasienter som ikke har vært innlagt på sykehus, men som har vedvarende funksjonsproblemer etter covid-19 sykdom.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Personer med høy risiko for sykdom eller sammensatte og langvarige helseutfordringer i form av sykdom eller nedsatt funksjonsevne kan oppleve forverret tilstand under pandemien og ha økt behov for informasjon, veiledning, oppfølging og opplæring. Det samme kan gjelde deres pårørende. Mange brukere og pasienter vil også være i risikogruppen for covid-19.
I lærings- og mestringstilbud legges det til rette for at bruker, pasient og/eller pårørende skal få bedre innsikt i egen situasjon, støtte til endring av levevaner og bli styrket i å mestre livet med helseutfordringer. Det kan få store konsekvenser for denne gruppen dersom tilbud og tjenester stenges eller reduseres over lang tid.
Lærings- og mestringstilbud er målrettede og strukturerte pedagogiske tilbud for brukere, pasienter og pårørende i helse- og omsorgstjenesten, som skal fremme helse og livskvalitet, forebygge og/eller begrense utvikling av sykdom. Tilbudet gis i regi av spesialisthelsetjenesten, den kommunale helse- og omsorgstjenesten, brukerorganisasjoner og annen frivillighet, hvor viktige elementer er helhetlige forløp for barn, unge og voksne med helseutfordringer. Lærings- og mestringstilbud, herunder tilbud i frisklivssentraler, er sentralt innhold i sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering.
Helseforetak og kommuner kan legge til rette for dette på flere måter:
Lovgrunnlaget for læring og mestring i helse- og omsorgstjenesten
Et av formålene til helse- og omsorgstjenesteloven (lovdata.no) er særlig å forebygge, behandle og tilrettelegge for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne. Kommunens ansvar for helsefremmende og forebyggende arbeid, herunder opplysning, råd og veiledning, er regulert i lovens § 3-3 (lovdata.no). Opplæring er spesifikt nevnt i § 3-2, pkt. 6 b (lovdata.no).
Samarbeid knyttet til læring og mestring i helhetlige forløp skal inngå i helsefellesskapenes arbeid og beskrives i de lovpålagte samarbeidsavtalene, jfr. § 6-2, pkt. 2 (lovdata.no).