4. Risikovurdering og sjekkliste for godt smittevern ved idrett
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført strengere tiltak som følge av forhøyet smitte lokalt. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no) for informasjon.
Risikovurdering ved planlegging av trening og arrangementer innen organisert idrett
Risikofaktor | Vurdering | Risikoreduserende tiltak |
Innendørs eller utendørs aktiviteter | Det er større smitterisiko ved innendørs aktiviteter enn utendørs. | Vurdere å bytte lokale for aktiviteten dersom det er vanskelig å overholde tilstrekkelig avstand. Vurdere om hele eller deler av aktiviteten kan gjennomføres utendørs. |
Antall instruktører/trenere | For få instruktører/trenere øker risiko for smitte. | Øke antall instruktører/trenere.. |
Antall deltakere | Et stort antall deltakere øker risiko for smitte. Aktiviteter/trening: anbefalt inntil 20 personer. Innendørs arrangementer på offentlig sted: 10 personer, likevel inntil 50 personer for utøvere under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune, eller 100 personer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser. Utendørs arrangementer på offentlig sted: 200 personer, likevel 600 personer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser. Som hovedregel en grense på 200 personer, det inkluderer utøvere, trenere, dommere og eventuelle tilskuere. Det er tillatt å gjennomføre arrangementer der inntil 600 personer er til stede samtidig, hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser. Arrangøren skal sørge for at de som er til stede holdes atskilt i grupper på inntil 200 personer, og at det er minst 2 meters avstand mellom personer i ulike grupper til enhver tid. Ansatte og oppdragstakere, f.eks. ansatte i idrettslaget, funksjonærer eller foresatte som er arrangører, som står for gjennomføringen av arrangementer, skal ikke regnes med i det antallet personer som kan være til stede. Ved idrettsarrangementer for barn og unge under 20 år er utøvere, støttepersonell, foresatte mv. inkludert i det totale antallet. | Begrense antall deltakere/tilskuere. Vurdere å dele inn deltakere/tilskuere i mindre grupper som holdes adskilt i tid og/eller rom. |
Felles måltider/servering av mat og drikke | Felles måltider med tett kontakt kan øke risiko for smitte. | God håndhygiene. Tilrettelegge for god avstand under måltidene. Vurdere om måltider kan serveres utendørs eller ved forskjellige tider for de ulike gruppene. |
Transport | Transport til og fra aktiviteter og arrangementer er ofte forbundet med smitterisiko på grunn av tett kontakt. | Begrense bruk av offentlig transport / felles transport der det er mulig. Tilrettelegge for minst 1 meters avstand ved felles transport. |
Sjekkliste for godt smittevern ved trening og arrangementer innen organisert idrett
Tiltak | Merknad |
Idrettslagets eller foreningens overordnede ansvar | |
Informere de som er til stede om hvem som er arrangør og hvem som kan kontaktes ved spørsmål om smittevern. | |
Sørge for at ledere/instruktører/frivillige er kjent med gjeldende smitteverntiltak. | |
Sørge for at det foreligger en plan for håndtering, isolering og oppfølging av mistenkt smittede, samt for rengjøring av lokale eller toalett der den syke har oppholdt seg. | |
Gjøre informasjon om gjeldende smitteverntiltak tilgjengelig via informasjonsplakater eller annet informasjonsmateriell | |
Informere deltakere/foresatte om gjeldende smitteverntiltak før oppstart. Vurdere om informasjonen bør gjøres tilgjengelig på flere språk | |
Sikre at det er tilstrekkelig med trenere / instruktører / frivillige for å kunne ivareta anbefalte smitteverntiltak | |
Hygienetiltak | |
Sikre at det er nok såpe og tørkepapir tilgjengelig ved alle håndvaskstasjoner og toaletter | |
Sikre at håndhygienemuligheter er tilgjengelig for deltakerne | |
Henge opp plakater om håndvaskrutiner og hostehygiene | |
Henge opp alkoholbasert desinfeksjon der håndvask ikke er tilgjengelig | |
Redusert kontakt mellom personer | |
Sikre at arealene tillater at avstandskrav og avstandsanbefalinger kan ivaretas i forhold til antall deltakere/tilskuere | |
Legge til rette for at trengsel kan unngås, for eksempel ved å ha forskjellige oppmøtesteder eller oppmøtetider for de ulike gruppene | |
Vurder å introdusere merking på gulv for å sikre avstand i områder der det kan oppstå trengsel | |
Informere om å begrense bruk av offentlig transport til og fra arrangementet/aktiviteten der det er mulig | |
Begrense antall ledsagere | |
Renhold | |
Gjennomgå lokale renholdsplaner med tanke på organisering, ansvar og ressursbehov, og gjøre tilpasninger der det er behov. Det bør legges en plan for hyppighet og metode for renhold | |
Sørge for forsterket renhold av toaletter og hyppig berørte kontaktflater ved gult og rødt tiltaksnivå | |
Legge til rette for rengjøring av felles utstyr der det er nødvendig |
Last ned: Sjekkliste i PDF | Sjekkliste i word
Sist faglig oppdatert: 23. februar 2021