1. Målgruppe, formål og ansvar
Veilederen gjelder for Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF), særforbund, idrettslag, foreninger og andre som arrangerer organisert idrett for alle aldersgrupper.
Veilederen gjelder ikke for toppidretten.
I veilederen gis det råd om hvordan idrettslag/foreninger på en forsvarlig måte kan ivareta smittevernet og forebygge tilfeldig eksponering for og spredning av covid-19.
Målet med de foreslåtte smitteverntiltakene er å beskytte både trenere/instruktører/frivillige, deltakere og foresatte.
Selv om de anbefalte smitteverntiltakene gjennomføres, kan tilfeller av covid-19 oppstå. De anbefalte tiltakene vil bidra til å begrense smittespredning i samfunnet.
Idrettslaget/foreningen er ansvarlig for at aktiviteter gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Dette krever et godt samarbeid mellom trenere/instruktører/frivillige, deltakere, foresatte og andre som er tilknyttet aktiviteten.
Alle har ansvar for å følge de anbefalte smitteverntiltakene under covid-19-utbruddet. De tre hovedprinsippene for å bremse smittespredning er:
- Syke personer skal holde seg hjemme
- God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold
- Holde minst 1 meters avstand og redusere kontakt mellom personer
Se mer om hovedprinsippene under Smitteforebyggende tiltak.
Se også covid-19-forskriften (lovdata.no) og veiledning hos Helsedirektoratet.
Idrettslaget/foreningen bør etablere rutiner som sørger for at eksisterende smitteverntiltak opprettholdes. I tillegg bør idrettslaget/foreningen sørge for nødvendig opplæring og informasjon om tiltakene til trenere/instruktører/frivillige, deltakere og foresatte i god tid før oppstart av aktivitet eller arrangement. Informasjon om anbefalte smitteverntiltak bør gjøres tilgjengelig for alle, for eksempel ved å gjøre informasjon tilgjengelig digitalt og ved å henge opp plakater.
Idrettslaget/foreningen bør vurdere om det er behov for informasjon på flere språk.
Planer for smittevern må tilpasses lokale forhold. Pandemien kan bli langvarig, og det vil være behov for å opprettholde ulike aktiviteter i samfunnet samtidig som det tas smittevernhensyn. Ulike faser av pandemien og ulik smittespredning i landet vil kunne kreve tilpassede tiltak.
Se informasjonsmateriell og plakater om covid-19.
Idrettslaget/foreningen må vurdere hvor mange trenere/instruktører/frivillige som er nødvendig for å kunne gjennomføre aktiviteten og samtidig ivareta anbefalte smitteverntiltak, både ved ankomst/avreise, under aktiviteten og ved toalettbesøk/håndvask. Aktiviteter som involverer barn eller personer med spesielle behov, krever flere ressurser.
For ledere, trenere og andre i ansettelsesforhold gjelder alminnelige arbeidsrettslige regler. Idrettslaget/foreningen (som arbeidsgiver) skal gjennomføre en risikovurdering av mulig smittefare. Basert på risikovurderingen skal arbeidsgiver utarbeide en plan og iverksette tiltak for å hindre smittespredning i virksomheten. Les mer om tiltak i arbeidslivet hos Arbeidstilsynet.
Les også mer om smittereduserende tiltak på arbeidsplassen og råd til arbeidsplasser hos Folkehelseinstituttet.
Veilederen inneholder informasjon både om grunnleggende smitteverntiltak som bør følges av alle gjennom hele pandemien, og smitteverntiltak spesielt tilknyttet idrett.
Ved behov, kan kommunene gi ytterligere lokale råd og anbefalinger. Kommunen informerer om disse.
Denne veilederen er laget i fellesskap mellom Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, der Folkehelseinstituttet har hatt ansvaret for det smittevernfaglige innholdet. Helsedirektoratet er utgiver.
Covid-19 er en luftveissykdom som skyldes viruset SARS-CoV-2 (koronavirus). Man kan få alt fra ingen eller milde symptomer til å bli alvorlig syk.
Koronavirus smitter på samme måte som forkjølelse og influensa, det vil si gjennom luftveissekret som snørr, spytt og slim. Viruset smitter hovedsakelig via dråpesmitte der virus fra luftveiene til en syk person spres med små dråper ved for eksempel hosting og nysing, og videre til en annen person. Smitte kan også forekomme dersom man får dråper fra luftveiene på hender eller gjenstander som andre tar på (kontaktsmitte).
Viruset tåler ikke såpe og vann, heller ikke desinfeksjon med alkohol eller temperaturer over 60°C. I tillegg blir viruset raskere inaktivert utendørs.
Mer informasjon om covid-19 og koronavirus finnes på Folkehelseinstituttets temaside om koronavirus.
Selv om de fleste som blir smittet av det nye koronaviruset vil få milde symptomer som går over av seg selv, kan noen personer i risikogrupper få alvorligere sykdom. For oppdatert informasjon om risikogrupper, se Folkehelseinstituttets nettsider om råd og informasjon til risikogrupper og deres pårørende.
Barn og ungdom ser ut til å få mild sykdom, også de med kroniske sykdommer. Ut fra et føre-var-prinsipp, er det likevel enkelte grupper som kan være mer sårbare og kan ha behov for tilrettelagt aktivitet. For mer informasjon om disse gruppene, se Norsk barnelegeforenings nettsider.
Opprettholdelse av fritids- og idrettstilbud for alle barn og unge er viktig for trivsel og legger til rette for lek, fysisk aktivitet og sosialt samspill m.m. For utsatte barn kan deltagelse i fritids- og idrettstilbud ha stor betydning fordi dette er en trygg og kjent arena som kan være et viktig holdepunkt i en vanskelig hverdag. Det er viktig å være oppmerksom på barn og unge som under normale forhold ikke ville vært utsatt, men som har blitt det som konsekvens av pandemien.
Pandemien kan ha endret deltagelse i fritids- og idrettstilbud. Trenere og ledere bør ha oppmerksomhet på frafall fra idrett, og dersom det er noen barn som ikke har vært på trening på en stund, kan idrettslaget ta kontakt med foresatte for å se på eventuelle løsninger slik at alle kan delta og oppleve idrettsglede.
Det kan være mange grunner til at barn ikke møter på trening, for eksempel ved sykdom i familier, utfordringer med logistikk, endrede arbeidsmønster eller økonomiske grunner.
Dersom det kan være økonomiske grunner til at noen ikke kommer på trening, bør idrettslagene ha et system for hvordan dette følges opp og synligjøre aktuelle støtteordninger på en god måte.
Sist faglig oppdatert: 22. januar 2021