Gå til hovedinnhold
ForsidenRegistrering av helse- og omsorgsdata i kommunenFunksjonsvariablene

Lage mat

Beskrivelse:

Har behov for bistand/assistanse til å planlegge, organisere og tilberede enkle og sammensatte måltider, skjære opp maten, smøre brødskiver og tilberede annen tørrmat, varme opp mat og lage kaffe og te.

Eksempel:

Vurder de ulike aktivitetene i variabelen – ut fra skårinndelingen (1–5)

  • Skår 3 skal benyttes hvis personen trenger noe bistand til en eller flere av disse aktivitetene. Ett eksempel kan være der personen trenger noe bistand til å varme opp mat, men ingen utfordringer knyttet til de andre aktivitetene.
  • Skår 4 skal benyttes hvis personen trenger bistand til alle aktiviteter og er delaktig sammen med bistandsyter.
  • Skår 5 skal benyttes hvis personen trenger hjelp til alt og ikke er delaktig.

Det er personens faktiske funksjon som skal komme frem i skår uavhengig av diagnose, fysiske/psykiske hindringer eller hvor personen oppholder seg.

Film om hvordan du kan vurdere funksjonsvariabelen lage mat:


Siste faglige endring: 27. juni 2018 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2018). Lage mat [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 27. juni 2018, lest 16. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/registrering-av-iplos-data-i-kommunen/funksjonsvariablene/lage-mat

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: