Helsestasjons- og skolehelsetjeneste
Regjeringens strategi for covid-19 pandemien prioriterer barn og unge først og at man skal bestrebe å holde tjenestene til barn og unge åpne så langt det er mulig. I en krisesituasjon bør kommunene vurdere tiltak for å redusere konsekvensene av at helsetjenester til barn og unge blir redusert eller borte.
Oppdatert informasjon til befolkningen og samarbeidspartnere om endringer i tilbudene, når og hvordan det er mulighet å få kontakt med de ulike deltjenestene og øvrige hjelpetjenester er avgjørende. Lenke til andre hjelpetilbud bør publiseres på kommunenes nettside.
Se beskrivelse av:
- Helsemyndighetenes og helsetjenestens ansvar ved kriser
- Beredskapsfaser
- Prioriteringskriterier og bruk av disse
Generelle råd for helsetjenesten
Se også generelle råd for helsetjenesten i denne veilederen.
Prioriteringsråd i beredskapsfaser
Kapasiteten er ikke påvirket av pandemien, og vurderinger gjøres i tråd med vanlig (klinisk) praksis.
- Kapasiteten er ikke påvirket, og vurderinger gjøres i tråd med vanlig klinisk praksis.
Kapasiteten er alvorlig utfordret, slik at en ikke kan tilby helse- og omsorgstjenester til alle de som ville blitt tilbudt disse tjenestene i en normalsituasjon. I en slik situasjon vil driften avvike fra vanlig klinisk praksis.
I en pandemi utgjør helsepersonellet i helsestasjons- og skolehelsetjenesten et sikkerhetsnett for barn, unge, foreldre og gravide:
- Anbefalte konsultasjoner for barn og ungdom 0–20 år i helsestasjons- og skolehelsetjenesten bør prioriteres.
- Vaksinering bør gjennomføres i tråd med barnevaksinasjonsprogrammet.
- Skolehelsetjenesten bør være fysisk til stede på skolen med mulighet for drop-in.
- Barn og ungdom og familier med behov bør følges opp spesielt.
Tilbudet i helsestasjon for ungdom bør opprettholdes for å ivareta ungdommers seksuelle og psykiske helse i og utenfor skole.
Kapasiteten er kritisk begrenset, slik at enda færre pasienter/brukere kan tilbys helse- og omsorgstjenester. Det blir også nødvendig å vurdere og prioritere mer systematisk hvem som skal tilbys helsetjenester. I denne situasjonen er det kritisk mangel på ressurser.
Ressurskapasiteten er alvorlig begrenset pga. ansattes og deres barns sykdom og karantene. I en slik situasjon kan det bli nødvendig å vurdere og prioritere mer systematisk hvem som skal tilbys tjenester i kommunen:
- Fysisk tilstedeværelse og tilgjengelig telefon og drop-in bør prioriteres på helsestasjon og i skolehelsetjenesten.
- Konsultasjoner på helsestasjon og tilgjengelighet i skolehelsetjenesten reduseres midlertidig.
- Det bør gjøres en individuell vurdering av hvilke konsultasjoner som eventuelt kan nedprioriteres for det enkelte barn og ungdom.
Ved kritisk kapasitetsbrist kan pasienter/brukere forvente at følgende oppgaver blir prioritert:
- Det sikres at barn, unge, foreldre og gravide med behov eller de det er bekymring for, følges opp.
- Nyfødte barn og mødre følges opp med hjemmebesøk av jordmor og helsesykepleier. Oppfølging av nye gravide og 6 ukers konsultasjoner av barn med lege og helsesykepleier gjennomføres i tråd med Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
- Alle vaksiner prioriteres i tråd med barnevaksinasjonsprogrammet.
- Det bør tilstrebes 1. trinnsundersøkelse på skolen. Helsesykepleier vurderer barnets behov for legeundersøkelse.
- 8. trinnsundersøkelse i skolehelsetjenesten bør prioriteres. Hvis undersøkelsen ikke lar seg gjennomføre, bør elever minimum få informasjon i gruppe- eller klassesammenheng.
- Åpen tilgjengelig tjeneste på helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom bør prioriteres, slik at barn, unge og foreldre med behov, selv kan oppsøke tjenesten. Eksempelvis for å sikre best mulig tilgjengelighet til skolehelsetjenesten for elever på alle skoler kan samarbeid mellom de ulike skolen i kommunene være en løsning, alternativt et interkommunalt samarbeid.
Sist faglig oppdatert: 31. januar 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Helsestasjons- og skolehelsetjeneste [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. januar 2022, lest 29. juni 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/prioritering-i-helsetjenesten/kommunal-helse-og-omsorgstjeneste/helsestasjon-skolehelsetjeneste