4.1. Frivillige organisasjoner
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Kommunene kan få bistand til hjelp med koronaarbeidet fra frivillige organisasjoner, jf.brev 11. mars 2020 (PDF)
Frivillige organisasjoner i Norge kan hente og levere nødvendige husholdningsartikler fra butikker/utleveringssteder til personer hjemme i hjemmeisolering (fhi.no) og hjemmekarantene (fhi.no). Frivillige organisasjoner skal motta en klar bestilling fra kommunen om tjenesten som skal utføres. Det er kommunen som skal ha direkte kontakt og oppfølging med lokale butikker/utleveringssteder og koordinere henting av varer med disse på vegne av de frivillige organisasjonene.
Med mindre annet er spesifikt avtalt, og det er gitt særskilt opplæring, skal tjenesten innrettes på en måte som gjør at det ikke kreves verne-/beskyttelsesutstyr for å utføre aktiviteten. Dersom det kreves verne-/beskyttelsesutstyr, skal dette leveres av kommunen til de frivillige organisasjonene og gis nødvendig opplæring i regi av kommunen.
Krav til frivillige organisasjoner:
Hovedkontakt:
Hver enkelt frivillig organisasjon skal ha en hovedkontakt i kontakt med kommunen. Denne har også ansvar for å følge opp og koordinere frivillige i egen organisasjon.
Kompetanse og opplæring
Det kreves ikke spesifikk opplæring av frivillige som skal bistå med aktiviteten. Frivillige må selv disponere sine mannskaper som de finner best egnet oppgavene, og i tråd med kommunens behov.
Praktisk gjennomføring
Ingen frivillige skal gå inn i hus/leiligheter eller ha direkte fysisk kontakt med personer i hjemmeisolering/hjemmekarantene. De frivillige ringer/banker på dør og går. Bruk engangshansker som vrenges av og kastes i søppeldunk med en gang.
Uniformering/profileringstøy
Det er opp til den enkelte kommune i samråd med frivillige organisasjoner å avtale bruk av uniformering/profileringsverktøy.
Identifisering
Ved henting av varer må frivillige ha legitimasjon klart for fremvisning.
Taushetserklæring
Frivillige har taushetsplikt og organisasjonen må selv ha rutiner for ivaretakelse av taushetsplikt.
Forsikring
Frivillige organisasjoner vurderer selv hvilke forsikringsordninger som gjelder ved deltakelse.
Medlemskap
Det kreves ikke medlemskap i den frivillige organisasjonen for å bistå med skisserte oppgaver, men frivillige må ha tilhørighet til en frivillig organisasjon for å kunne utføre aktiviteten.
Politiattest
Det kreves ikke politiattest for å delta i aktivitetene som beskrevet i disse retningslinjene.
Oppgaver som ikke skal utføres av frivillige
Å kaste søppel, annet avfall, pant og esker. Dersom noen har problemer med søppel/avfallshåndtering, skal frivillige formidle dette til kommunen. Frivillige skal ikke motta penger eller ta imot retur av noe slag.
Frivillige skal ikke vurdere helsetilstand eller gi helsefaglige råd, spørsmål skal rettes til fastlege eller legevakt.
Ved avvik
Alle skal rapportere om avvik eller hendelser til egen hovedkontakt i egen organisasjon som tar dette videre til kommune og/eller egen organisasjon ved behov.
Ved eksponering av smitte
Unngå kontakt med andre så langt det er mulig. Avslutt oppdraget og reise hjem. Meld fra til din kontaktperson og kontakt fastlege for å avtale videre oppfølging fra eget hjem.
Frivillige i risikogruppen:
Alle har et selvstendig ansvar for å vurdere om de bør bistå i aktiviteten.
Krav til kommunene ved bruk av frivillige organisasjoner:
- Ha oppdaterte lister over personer i hjemmeisolering/hjemmekarantene, med kontaktinformasjon og besøksadresse.
- Ha rutiner og gi opplæring for å unngå eksponering og spredning av smitte.
- Ha tilgang til hånddesinfeksjon, eventuelt engangshansker.
- Ha rutiner for økonomisk oppgjør for innkjøp og utlevering av husholdningsartikler
- Avklare i forkant av aktiviteten hvordan utgifter i forbindelse med oppdraget skal håndteres, for eksempel ved bruk av egen bil. Dersom dette ikke er avklart, skal hver frivillig organisasjon føre regnskap og be om refusjon i etterkant.
Annet:
Personopplysninger om deltakere – ivaretakelse av GDPR
For å gjennomføre aktiviteten kan følgende opplysninger registreres: navn, adresse og kontaktinformasjon til person som skal motta husholdningsvarer. Opplysningene skal slettes senest tre måneder etter at deltakeren ikke lenger deltar i aktiviteten.
Sikkerhet og beredskap
Dersom liv og helse er truet, kontakt nødetatene på disse numrene: 1-1-3, 1-1-0 og 1-1-2. Hvis du som frivillig opplever at oppgavene er vanskelige eller utfordrende, involver og be om veiledning fra hovedkontakt.
Personer i hjemmekarantene bes følge FHIs råd, og for øvrig anbefales befolkningen å følge med på oppdaterte anbefalinger på helsenorge.no/koronavirus
Formålet er å redusere smittespredning, gjennom utlevering av nødvendige husholdningsartikler til privatpersoner i hjemmeisolering eller hjemmekarantene. Ordningen skal støtte kommunenes oppfølging av personer i hjemmekarantene eller -isolering.
Praktisk gjennomføring
Ingen frivillige skal gå inn i hus/leiligheter eller ha direkte fysisk kontakt med personer i hjemmeisolering/hjemmekarantene. De frivillige ringer/banker på dør og går. Bruk engangshansker som vrenges av og kastes i søppeldunk med en gang.
Frivillige skal ikke kaste søppel, annet avfall, pant og esker for personer i isolasjon/karantene. Dersom noen har problemer med søppel/avfallshåndtering, skal frivillige formidle dette til kommunen. Frivillige skal ikke motta penger eller ta imot retur av noe slag fra personer i isolasjon/karantene.
Frivillige skal ikke vurdere helsetilstand eller gi helsefaglige råd, spørsmål skal rettes til fastlege/legevakt.
Sist faglig oppdatert: 08. mai 2020