ForsidenKoronavirus – beslutninger og anbefalingerBeredskapsplanlegging, prioritering og tilsynPrioritering av helsehjelp i Norge under covid-19-pandemienPrioritering av intensivbehandling ved kapasitetsbrist

Ved mulig kapasitetsbrist for intensivbehandling bør plan for økt intensivkapasitet iverksettes

Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.

Alle helseforetak skal ha en plan for å øke kapasiteten i krisesituasjoner som innebærer økt pasienttilstrømning. Planen skal beskrive samarbeid mellom sykehus og regionale helseforetak, og skal være samordnet med kommunenes, fylkeskommunenes og de andre regionale helseforetakenes beredskapsplaner. 

I forkant av krisesituasjoner bør det gjøres en kartlegging av tilgjengelig:

  • intensivplasser
  • kvalifisert personell
  • utstyr og legemidler 

Når det oppstår en situasjon med mulig kapasitetsbrist bør det: 

  • iverksettes konkrete tiltak for å sikre økt tilgang til intensivplasser, kvalifisert personell samt utstyr og legemidler 
  • etableres  forsterket samarbeid med andre sykehus og kommunal helse- og omsorgstjeneste for best mulig felles ressursutnyttelse
  • vurderes å redusere antall planlagte innleggelser hvor det kan forventes behov for intensivbehandling og hvor utsatt behandling ikke vil medføre et betydelig prognosetap for de aktuelle pasientene
  • vurderes å øke antall utskrivelser ved overføring av ikke intensivkrevende pasienter raskere til sengepost

Ledelsen ved helseforetakene beslutter lokalt når plan for økt kapasitet skal iverksettes, det kan være ulike beslutninger avhengig av tid, sted og situasjon. 

Om det er intensivplasser, kvalifisert personell og/eller utstyr/legemidler som er den kritiske mangelen kan variere og tiltakene som settes inn lokalt må tilpasses den til en hver tid gjeldende situasjon. Det er viktig å vurdere om planlagte tiltak utfordrer kvalitet og/eller forsvarlighet i behandlingstilbudet; eksempelvis ved å øke antall intensivplasser uten tilstrekkelig økning av kvalifisert personell. 

Mulige praktiske tiltak for å øke antall intensivplasser, kvalifisert personell samt utstyr og legemidler er omtalt i Nasjonale faglige råd for pandemiplanlegging.

Det henvises også til: 

  • Nasjonal helseberedskapsplan (regjeringen.no).
  • To notater om kapasitet og prioritering fra Helsedirektoratet, publisert henholdsvis 25. mars og 28. april.
  • Retningslinjer for intensivvirksomhet utarbeidet av Norsk anest​​​​​​​esiologisk forening og Norsk sykepleierforbunds landsgruppe for intensivsykepleiere (2014) (docplayer)
  • Regional beredskapsplan Helse Sør-Øst (helse-sorost.no, PDF) 
  • Regional beredskapsplan Helse Vest (helse-vest.no, PDF)
  • Regional beredskapsplan Helse Midt-Norge (helse-midt.no, PDF)
  • Regional beredskapsplan Helse Nord (helse-nord.no, PDF)

I tillegg til nasjonale og regionale beredskapsplaner foreligger det beredskapsplaner for enkelte helseforetak, kommuner og fylkeskommuner.

Internasjonale anbefalinger om hvordan intensivkapasiteten kan økes (springer.com)

Etter lov om helsemessig og sosial beredskap (helseberedskapsloven) § 2-2 og spesialisthelsetjenesteloven § 2-1b er spesialisthelsetjenesten pliktig til å ha en beredskapsplan. Planen skal omfatte tiltak for å sikre medisinsk behandling og for å forebygge smittsomme sykdommer eller motvirke at de blir overført. Plan for influensapandemi skal inngå som en del av både de regionale helseforetakenes og de enkelte helseforetakenes ordinære beredskapsplaner, og skal være samordnet med kommunenes, fylkeskommunenes og de andre regionale helseforetakenes beredskapsplaner.

De vedtatte prioriteringskriteriene: nyttekriteriet, ressurskriteriet og alvorlighetskriteriet ligger til grunn for anbefalingen, se prioriteringsforskriften § 2a (lovdata.no). Det er også et førende prinsipp at alder ikke er et selvstendig prioriteringskriterium.
Se mer i Meld. St. 34 (2015-2016) Verdier i pasientens helsetjeneste – Melding om prioritering (regjeringen.no).


Sist faglig oppdatert: 10. desember 2020
Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2020). Ved mulig kapasitetsbrist for intensivbehandling bør plan for økt intensivkapasitet iverksettes [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 10. desember 2020, lest 14. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/beredskapsplanlegging-prioritering-og-tilsyn/prioritering-av-helsehjelp-i-norge-under-covid-19-pandemien/prioritering-av-intensivbehandling-ved-kapasitetsbrist/ved-mulig-kapasitetsbrist-for-intensivbehandling-bor-plan-for-okt-intensivkapasitet-iverksettes

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter