Kommunen bør føre tilsyn der det er risiko for brudd på smittevernregler
Prioritering av tilsynsområder
Det er i stor grad opp til kommunene selv å vurdere hvordan de vil innrette seg for å ivareta tilsynsansvaret de er pålagt.
Kommunene bør prioritere tilsynsområder med smittevernreglene ut fra en risikovurdering der man vurderer sannsynligheten for en uønsket hendelse (smitte), og konsekvensene som en uønsket hendelse (smitteutbrudd) kan få.
Kommunene kan ta utgangspunkt i;
- Kjennskap til lokale forhold og virksomheter i kommunen
- Lokale data fra smitteoppsporingsarbeidet
- Folkehelseinstituttets ukesrapporter og statistikk om koronavirus og covid-19 (fhi.no)
- Erfaringer fra omkringliggende eller sammenlignbare kommuner, for å vurdere hva som er typiske smittesteder og risikosituasjoner.
- Tilbakemeldinger fra nasjonalt kontrollsenter for innreisende
- Tips fra publikum eller andre myndigheter
Det står mer om risikovurderinger og risikobasert tilsyn i veileder for kommunens tilsyn med miljørettet helsevern, kapittel 6.
Oppfølging og tilsyn med innreisekarantene
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i brev av 01.02.2021 oppfordret kommuner til å føre tilsyn med innreisekarantene, se Krav til karantenehotell (regjeringen.no)
Både kommunene og Arbeidstilsynet har ansvar for å følge opp og føre tilsyn på dette området.
Arbeidstilsynet fører tilsyn med arbeidsgiveres etterlevelse av smittevernreglene, og særlig med at arbeidsgivers innkvartering til utenlandske arbeidsreisende oppfyller covid-19-forskriftens krav til enerom med TV og internett, eget bad, og eget kjøkken eller matservering. For andre personer i innreisekarantene, er tilsynet lagt til kommunene. Arbeidstilsynet har ikke tilsynsmyndighet overfor privatpersoner.
Alle arbeidsgivere som skal innkvartere arbeidstakere, må fra 22. februar 2021, søke Arbeidstilsynet om forhåndsgodkjenning av sin innkvartering til ansatte. Arbeidstilsynet vil behandle søknader om godkjenning, etablere og drifte et register for godkjente innkvarteringer og veilede om ordningen, se nærmere veiledning her.
God samhandling mellom kommune, Arbeidstilsynet og kontrollsenteret bidrar til at det ikke utføres unødvendig dobbeltarbeid.
Nasjonalt kontrollsenter skal avlaste kommunene ved å følge opp at innreisende etterlever kravene til karantene og testing, se mer veiledning om dette her. Kontrollsenteret kan formidle nødvendige opplysninger fra innreiseregistreringen og fra den innreisende selv, til Arbeidstilsynet og kommunelegene.
Kommunene må vurdere hvordan det er hensiktsmessig å følge opp etterlevelse av karantenereglene. Det bør uansett legges vekt på å gi informasjon og veiledning om regelverket til den enkelte, før ytterligere tiltak iverksettes. Tilsynet skal inngi tillit, og kommunen bør bare unntaksvis føre tilsyn i private hjem. Dersom kommunen likevel mener det er nødvendig å føre tilsyn med gjennomføring av karantenereglene i noens private bolig, kan kommunen be om bistand fra politiet for å gjennomføre besøket.
Helsedirektoratet (2021). Kommunen bør føre tilsyn der det er risiko for brudd på smittevernregler [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 12. mars 2021, lest 23. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/beredskapsplanlegging-prioritering-og-tilsyn/kommunens-tilsynsansvar/kommunen-bor-fore-tilsyn-der-det-er-risiko-for-brudd-pa-smittevernregler