ForsidenKoronavirus – beslutninger og anbefalingerBeredskapsplanlegging, prioritering og tilsyn

Kommunen skal føre tilsyn med at smittevernreglene overholdes

Regelverk (lov eller forskrift)

Kommunen har ansvar for å kontrollere at virksomheter i kommunen overholder:

  • reglene i smittevernloven
  • de nasjonale smitteverntiltakene i covid-19-forskriften
  • lokale smitteverntiltak
  • kravene for å drive på en helsemessig tilfredsstillende måte

Andre myndigheter, for eksempel Arbeidstilsynet og Mattilsynet, har ansvar for å føre tilsyn med annet regelverk. Dette regelverket kan også ha betydning når man skal vurdere om smittevernreglene overholdes.

Mattilsynet har plikt til å bistå kommunen med å sørge for at reglene i smittevernloven overholdes. Kommunen kan kontakte Mattilsynet hvis de har behov for deres bistand.

Kommunen fører tilsyn med virksomheten som skjer i egen kommune. Ved behov kan kommunen samarbeide med omkringliggende kommuner om tilsyn på tvers av flere kommuner, eller tilsyn med virksomheter som har aktivitet i flere kommuner.

Kommunens tilsynsansvar etter smittevernloven

Det følger av smittevernloven § 7-1 fjerde ledd (lovdata.no) at kommunen skal føre tilsyn og sørge for at reglene i loven blir overholdt og at vedtak i medhold av loven blir gjennomført. Dette innebærer at både de nasjonale smitteverntiltakene som er samlet i covid-19-forskriften og eventuelle regionale og lokale tiltak som er fattet med hjemmel i smittevernloven § 4-1 (lovdata.no) vil omfattes av kommunens tilsynsansvar.

Tilsyn etter covid-19-forskriften § 23

Det følger av covid-19-forskriften § 23 (lovdata.no) at kommunen fører tilsyn med at virksomhetene som nevnt i forskriftens kapittel 4 og 5 driver smittevernfaglig forsvarlig. Det fremgår videre av bestemmelsen at kommunen kan gi pålegg etter smittevernloven § 4-1 eller folkehelseloven kapittel 3 (lovdata.no).

Bestemmelsen understreker kommunens ansvar for å føre tilsyn etter smittevernloven § 7-1 fjerde ledd med «virksomhetene som nevnt i forskriftens kapittel 4 og 5». Selv om det bare er bestemmelsene i kapittel 4 og 5 som er nevnt, har kommunen også ansvar for å føre tilsyn med de øvrige bestemmelsene i forskriften fordi den har hjemmel i smittevernloven § 7-1.

Kommunens tilsynsansvar etter folkehelseloven og forskrift om miljørettet helsevern 

Kommunen skal føre tilsyn med faktorer og forhold i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen, jf. folkehelseloven § 9 (lovdata.no). Dette innebærer blant annet å føre tilsyn med at private og offentlige virksomheter og eiendommer følger kravene i forskrift om miljørettet helsevern (lovdata.no), jf. forskriftens § 4 og § 2.

Faktorene i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen omfatter blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer, jf. folkehelseloven § 8. Smittsomme sykdommer, som eksempelvis covid-19, vil falle inn under det som anses som faktorer i miljøet som kan ha innvirkning på helsen, og omfattes dermed at folkehelseloven kapittel 3 og forskrift om miljørettet helsevern.

Forskrift om miljørettet helsevern § 7 stiller et overordnet krav til at alle virksomheter og eiendommer skal drives på en helsemessig tilfredsstillende måte, slik at de ikke medfører fare for helseskade eller helsemessig ulempe.  Det er gitt særskilte krav til helsemessige forhold i virksomheter og eiendommer i forskriftens § 10. Det følger av bestemmelsen at "virksomheter og eiendommer der allmennheten har adgang, eller som benyttes av mange mennesker, eller hvor mennesker oppholder seg over lengre perioder", blant annet skal "planlegges, drives og avvikles slik at smittsomme sykdommer forebygges", jf. § 10 bokstav f. Etter forskriften § 12 plikter virksomheten å ha og utføre internkontroll, for å påse at disse kravene i forskriften etterleves. Internkontrollen skal tilpasses virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse i det omfang som er nødvendig for å etterleve kravene. Hvordan kravene skal oppfylles, vil derfor i utgangspunktet være opp til virksomheten å vurdere. Det innebærer at virksomhetene kan finne hensiktsmessige løsninger innenfor forskriftens rammer.  

Det faktiske innholdet i kravene som forskriften stiller, kan komme til uttrykk i faglige normer og veiledere. I den grad Helsedirektoratet eller FHI har gitt veiledere, retningslinjer, råd og/eller anbefalinger om hvordan en virksomhet bør innrette seg for å forebygge smitte av covid-19, må  virksomhetene være forberedt på å kunne dokumentere at miljøet likevel er tilfredsstillende dersom de avviker fra disse. 

Helsedirektoratet har laget en veileder for kommunens tilsyn med miljørettet helsevern, som gjør rede for regelverk, metodikk og saksbehandling i forbindelse med tilsyn. 


Sist faglig oppdatert: 11. november 2020
Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2020). Kommunen skal føre tilsyn med at smittevernreglene overholdes [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 11. november 2020, lest 14. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/beredskapsplanlegging-prioritering-og-tilsyn/kommunen-skal-fore-tilsyn-med-at-smittevernreglene-overholdes

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter