Når virksomheten tilbyr digitale helse- og omsorgstjenester skal helsepersonell alltid vurdere om det er nødvendig å nekte pasienten eller dens representanter tilgang til informasjon eller innsyn i tråd med pasient- og brukerrettighetslovens §3-4 andre eller tredje ledd, når opplysningene registreres i pasientjournalsystemet.
Helsepersonell kan utsette foreldres digitale innsyn for å sikre forsvarlig utredning eller videre behandling.
I et utrednings- og behandlingsforløp av barn kan det være behov for å utsette foreldres innsyn i enkelte opplysninger eller journaldokumenter for å etablere dialog med barnet og avdekke bakenforliggende faktorer som påvirker helsetilstanden. Dette kan være viktig for en forsvarlig utredning og videre behandling. Helsepersonell bør i slike tilfeller ha en dialog med foreldrene om hvordan innsyn gis i behandlingsforløpet, og forklare bakgrunnen for utsettelsen og når foreldrene vil få tilgang.
Helsepersonell skal nekte foreldre digitalt og analogt innsyn når unntaksbestemmelsene i pasient- og brukerrettighetsloven § 3-4 er oppfylt:
- Dersom ungdom er mellom 12 og 16 år, og av grunner som bør respekteres, ikke ønsker at informasjonen skal deles med foreldrene jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 3-4 andre ledd. Når helsepersonell vurderer at disse vilkårene foreligger, skal informasjon ikke deles med foreldre og ungdommen har rett til å samtykke til helsehjelpen selv. Helsepersonell skal dokumentere denne vurderingen i pasientjournal, og sørge for at alle opplysninger og digitale tjenester knyttet til den aktuelle helsehjelpen unntas for foreldrene. I disse tilfellene har ungdommen en selvstendig rett på informasjon, innsyn og medvirkning. Ungdommen bør derfor gis tilgang til digitale helse- og omsorgstjenester knyttet til den aktuelle helsehjelpen.
- Dersom det foreligger tungtveiende hensyn overfor barnet, uavhengig av barnets alder, jf. pasient og brukerrettighetsloven § 3-4 tredje ledd. skal helsepersonell nekte foreldre innsyn og tilgang til informasjon både digitalt og analogt. Det skal verken gis innsyn i dokumenter, data og dialog som kan utgi konkrete helseopplysninger. Det skal alltid begrunnes i pasientjournal hvilke individuelle hensyn som ligger til grunn for at foreldre nektes innsyn. I situasjoner der man unnlater å gi opplysninger til foreldre, må det vurderes om opplysningsplikten til barneverntjenesten jfr. Lov om helsepersonell § 33 andre ledd eller avvergeplikten jfr. Straffeloven § 196 inntrer.