Gå til hovedinnhold
ForsidenPersonlighetsforstyrrelser – oppdagelse, utredning og behandling (HØRINGSUTKAST)Oppdagelse, utredning og behandling

Pasienter med behandlingstrengende personlighetsforstyrrelse bør få tilbud om strukturert og fokusert psykoterapi som er individuelt tilrettelagt for lidelsen og funksjonsnivået

Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Ekstern høring:

Høringsfrist 10. september 2025. Mer informasjon på høringssiden.

Virksomhetsledelsen ved enheter som tilbyr psykoterapi i behandlingen av pasienter med personlighetsforstyrrelser bør sørge for at det avklares hvilke metoder virksomheten skal benytte.

Ved samtidige lidelser som påvirker kognitiv fungering og læring av nye ferdigheter, bør disse behandles før personlighetsforstyrrelsen.

Ved samtidige lidelser som i stor grad påvirkes av og samvarierer med personlighetsforstyrrelsen, bør behandling av personlighetsforstyrrelsen gjennomføres først.

Pasienter med mild personlighetsforstyrrelse bør tilbys psykoterapi i gruppe eller individuelt. Behandlingen kan gis uten bruk av manualbaserte metoder.

Pasienter med moderat til alvorlig personlighetsforstyrrelse bør tilbys behandling etter strukturerte manualbaserte psykoterapimetoder.

Behandlingen bør gis ukentlig over minst ett halvt til ett år og tilpasses individuelt etter alder, symptomer, funksjonsnivå og situasjon.

Tilpasset informasjon om lidelsen og behandlingen (psykoedukasjon), bør inngå i alle behandlingsforløp. Det kan gis individuelt eller i gruppe.

Pasienters rett til informasjon og medvirkning skal ivaretas gjennom informasjon om virksomhetens  tilgjengelig(e) psykoterapimetode(r), og ved gjennomføring av behandlingen.

For pasienter med personlighetsforstyrrelser som har gjentatte akutte emosjonelle kriser, bør utarbeidelse og oppdatering av kriseplan/sikkerhetsplan - inngå i behandlingen.

Etter en gjennomgått krise bør behandler evaluere kriseplanen/sikkerhetsplanen i samarbeid med pasienten.

I tråd med gjeldende regelverk innhentes informasjon fra foreldre eller andre med foreldreansvar for pasienter under 18 år. Etter samtykke fra voksne pasienter involveres pårørende eller andre nærstående for å utvide forståelsen av pasientens situasjon.

Beskrivelse av innhold i opplæringen i de ulike psykoterapimetodene finnes under anbefalingen Virksomhetsledelsen bør sørge for at det foreligger kompetanse om personlighetsforstyrrelser i virksomheten, og legge til rette for opplæring tilpasset helsepersonellets fagområde, tjenestested, rolle og funksjon.

De ulike psykoterapimetodene er i utgangspunktet utviklet for behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Foreløpige erfaringer tilsier at metodene kan tilrettelegges for andre typer personlighetsforstyrrelser hvis kjerneutfordringene ved de ulike typene  vektlegges. For eksempel har Fonagy et al., 2025 tilpasset Mentaliseringsbasert terapi (MBT) til pasienter med antisosial personlighetsforstyrrelse og kriminell bakgrunn (MBT-ASPD). Et annet eksempel er tilpasning av MBT til engstelig, unnvikende personlighetsforstyrrelse (Pettersen et al., 2021).

Virksomhetens valg av psykoterapimetode(r)

Mulige momenter i valg av metode(r):

  • Lokale forhold som eksisterende kompetanse om behandlingsmetoder av personlighetsforstyrrelse, befolkningsgrunnlag og reiseavstand i opptaksområdet
  • Mulighet for digitalt samarbeid om opplæring og veiledning
  • Tilgjengelighet og omfang av opplæring
  • Kostnader – innkjøp og drift

Behandling av samtidige lidelser før behandling av personlighetsforstyrrelsen

Dette gjelder samtidige lidelser som påvirker kognitiv fungering og læring av nye ferdigheter, for eksempel:

  • alvorlig anorexi
  • rusmiddelavhengighet
  • alvorlige psykoselidelser, inkludert bipolar lidelse type I

Behandling av samtidige lidelser etter eller integrert i behandling av personlighetsforstyrrelsen

Behandling av personlighetsforstyrrelsen kan medføre større mulighet for å lykkes i behandling av samtidige lidelser som for eksempel panikkangst og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Depresjon og andre angstlidelser er eksempler på samtidige lidelser som i stor grad påvirkes av og samvarierer med personlighetsforstyrrelsen, og som vanligvis avtar når personlighetsforstyrrelsen behandles.

Samtidig ADHD står i en mellomstilling og må vurderes individuelt hvor vidt den bør behandles først, underveis eller etter behandling av personlighetsforstyrrelsen

Psykoterapi i gruppe eller individuelt uten bruk av manualbaserte metoder

Behandlingen karakteriseres av at:

  • den er strukturert, målrettet og fokusert på personlighetsutfordringene
  • pasienten deltar i utvikling av behandlingsplan og i gjennomføring av behandlingen
  • behandler er aktiv, utforskende og bekreftende
  • behandler bistår med å koble pasientens følelser til hendelser og handlinger i hverdagen

Behandlere er fortrinnsvis tilknyttet et lokalt team der det er mulig å drøfte både behandlingsforløp til pasientene og behandlernes egne reaksjoner. For behandlere som jobber i små behandlingsenheter eller er avtalespesialister, kan faglig samarbeid og veiledningsgrupper etableres på tvers av virksomheter. All veiledning og drøfting skal skje i henhold til reglene om taushetsplikt, jf. helsepersonelloven § 21 (lovdata.no).

Strukturerte manualbaserte psykoterapimetoder

Internasjonalt er de vanligste psykoterapimetodene for behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelser Dialektisk adferdsterapi (Dialectical behavior therapy, DBT), mentaliseringsbasert terapi (MBT), skjematerapi (ST) og overføringsfokusert terapi (TFT). Disse er vurdert som like effektive behandlingsmetoder og mer effektive enn vanlig behandling (TAU) (Storebø et al., 2020; Crotty et al., 2023; Setkowski et al., 2023).

Stepps and Stairways – Systems Training for Emotional Predictability and Problemsolving (STEPPS) er en annen psykoterapimetode som også har vist bedre effekt enn vanlig behandling (TAU) (Crotty et al., 2023).

Metodene over kjennetegnes av:

  • Kombinasjon av individuelle samtaler og grupper
  • Psykoedukasjon om lidelsen og behandlingsmetoden
  • Varighet (½ år) 1 til 3 år
  • Behandlerne har spesifikk opplæring om lidelsen og terapimetoden
  • Behandlerne arbeider i team og har regelmessig veiledning
  • Behandlingen evalueres underveis
  • Fokus på konkrete hendelser i hverdagen
  • Ulike metoder for følelsesregulering

Strukturerte manualbaserte psykoterapimetoder med individuell behandling

General Psyciatric Management (GPM)(appi.org) og Structural Clinical Management (SCM)( academic.oup.com)  er metoder for individuell behandling. Metodene baserer seg på retningslinjer for behandling av personlighetsforstyrrelser fra The American Psychiatric Association (APA) og National Institute for Health and Care Excellence (NICE).

Metodene krever kortere opplæring og er lettere å tilrettelegge for den enkelte pasient.

Disse har foreløpig ikke tilgjengelige manualer og opplæring på norsk.

Psykososiale tiltak

Basert på kartleggingen som ble gjort som en del av utredningen, avtales tiltak i samarbeid med pasienten. Det kan være tiltak i tilknytning til:

  • skole, utdanning eller arbeid
  • familiesituasjonen
  • bosituasjon og økonomi
  • aktiviteter, venner og annet sosialt nettverk

Overgang fra psykisk helsevern for barn og unge til psykisk helsevern for voksne

Ved behov for videreføring av behandling i psykisk helsevern for voksne, starter planleggingen tidlig nok til at overgangen blir trygg. Se Nasjonalt pasientforløp psykisk lidelse barn og unge. I kapitlet om behandling finnes punktet Planlegg overgang til psykisk helsevern for voksne eller TSB.

Utarbeidelse av kriseplan/sikkerhetsplan for pasienter med gjentatte emosjonelle kriser

Hvis pasienten har en kriseplan/sikkerhetsplan, gjennomgås den og vurderes for endringer basert på erfaringer som er gjort i etterkant av utarbeidelsen. Når pasienten ikke har en kriseplan/sikkerhetsplan og pasienten samtykker til utarbeidelse, eller ber om en slik plan, utarbeides planen sammen med pasienten og foreldre, andre med foreldreansvar eller ev. pårørende.

Planen utarbeides i tidlig fase av behandlingen. Ved behov oppdateres den underveis i forløpet og før utskrivning.

  • Se beskrivelse i Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) om aktuelt innhold i planen
  • Hvis mulig, kontakter pasienten selv de som ønskes involvert i utarbeidelsen av planen
  • Før innholdet i planen er ferdigstilt, gjøres de som er nevnt (personer eller instanser), men som ikke har deltatt i utarbeidelsen, kjent med planen (får kopi).

Involvering og samarbeid med foreldre, andre med foreldreansvar og pårørende

Foreldre eller andre med foreldreansvar for pasienter under 18 år involveres i vurdering av behandligstilbudet i tråd med gjeldende regelverk. Hvis barnevernet har overtatt omsorgen, involveres de som har den daglige omsorgen, jf. barnevernsloven § 4-2 eller 5-1. Se nærmere beskrivelser i Nasjonalt pasientforløp psykisk lidelse barn og unge.

For voksne pasienter involveres pårørende eller andre nærstående som pasienten ønsker med i samarbeidet, se Pårørendeveilederen.

Hvis pasienten har mindreårige barn eller mindreårige søsken, kartlegges og ivaretas barnas behov for informasjon og oppfølging. Dette følger av helsepersonelloven § 10a (lovdata.no), og er omtalt i helsepersonelloven med kommentarer og pårørendeveilederen.

Informasjon kan gis om kurs som er utviklet for nærstående som har et familiemedlem med personlighetsforstyrrelse:

Kurset Hva er en personlighetsforstyrrelse (oslo-universitetssykehus.no) gir grunnleggende forståelse av hvordan opplevelser av seg selv, andre og omverden kan gjøre det vanskelig å fungere i hverdagen. I tillegg gis informasjon om hvordan disse utfordringene kan variere i uttrykk og alvorlighetsgrad.

I tillegg er det tilgjengelig tre ulike videoer om:

  • Unnvikende personlighetsforstyrrelse (oslo-universitetssykehus.no)
  • Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (oslo-universitetssykehus.no)
  • Ungdom med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (oslo-universitetssykehus.no) 

Evaluering etter gjennomgått krise og hva som utløste den

Deltakere:

  • minimum pasient og behandler som har kontakt med pasienten over tid
  • hvis mulig, og pasienten ønsker det, eller det er nødvendig for å ivareta foreldreansvaret, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 3-4 (lovdata.no), inkluderes andre som har vært involvert i krisen eller er nevnt i kriseplanen/sikkerhetsplanen.

Innhold i evalueringen:

  • vurdering av virkning av anvendte mestringsstrategier som er nevnt i kriseplanen/sikkerhetsplanen
  • vurdering av eventuelle endringer i legemiddelbehandling igangsatt ved akutt krise (lenke)
  • har krisen medført behov for endring i pågående behandling eller oppfølging?
  • er det behov for oppdatering av kriseplanen/sikkerhetsplanen?
  • informasjon til de som er nevnt i planen avtales

Evaluering av behandling

Evaluering av behandlingen gjøres i henhold til Nasjonale pasientforløp psykiske lidelser voksne eller psykisk lidelser barn og unge med følgende tilpasning ved personlighetsforstyrrelser:

  • Hver 3. måned evalueres om behandlingen følger behandlingsplanen. 
  • Resultater av behandlingen når det gjelder symptomer, personlighetsfungering og sosial funksjon er det vanligvis ikke hensiktsmessig å evaluere hyppigere enn hver 6. måned.

Behandling og oppfølging i kommunen

Nasjonal veileder for psykisk helsearbeid for barn og unge beskriver et helhetlig og samordnet psykisk helsearbeid for barn og unge, fra helsefremmende og forebyggende arbeid til oppfølging, behandling og samhandling om barn og unge som står i fare for, eller har utviklet, psykiske plager av ulik alvorlighetsgrad. Anbefalingen omhandler helse- og omsorgstjenestenes ansvar og oppgaver samt samhandling på tvers av tjenester, nivåer og sektorer.

Nasjonal veileder for psykisk helse og rusarbeid for voksne omhandler helse- og omsorgstjenester til brukere eller pasienter over 18 år med psykisk med helse- eller rusmiddelproblemer, som oppholder seg i kommunen. I veilederens kapittel Bakgrunn, metode og prosess, punktet Omfang og avgrensning, omtales følgende: "Unge opptil 25 år som mottar ettervern fra barnevernet og elever i videregående opplæring ut det skoleåret de fyller 24 år, omfattes av Nasjonal veileder for psykisk helsearbeid for barn og unge." Videre omtales at det vil være en individuell vurdering av alvorlighet, vurdert nytte og tilgjengelige ressurser som legges til grunn i valget av hvilken veileder som følges for denne aldersgruppen.
 

 

Helsedirektoratet anbefaler strukturert og fokusert psykoterapi for alle typer personlighetsforstyrrelser. Dette begrunnes blant annet med anbefalinger gitt av en europeisk ekspertgruppe om at fremtidige retningslinjer for behandling av personlighetsforstyrrelser bør inkludere alle typer personlighetsforstyrrelser (Simonsen et al., 2019). Det meste av forskningen om behandling av personlighetsforstyrrelser gjelder pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Foreløpige erfaringer tilsier imidlertid at metodene kan tilrettelegges for andre typer personlighetsforstyrrelse hvis kjerneutfordringene ved de ulike typene vektlegges.

Noen studier har for eksempel omtalt tilpasning av Mentaliseringsbasert behandling (MBT) til pasienter med antisosial personlighetsforstyrrelse og kriminell bakgrunn (Fonagy et al., 2025), antisosial personlighetsforstyrrelse og rusmiddelavhengighet (Morken et al., 2022) og til personer med engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse (Pettersen et al., 2021).

En Cochraneoversikt konkluderte med at strukturert manualbasert psykoterapi reduserte alvorlighetsgrad av borderlinesymptomer sammenlignet med vanlig behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (Storebø et al., 2020). Ifølge klinisk erfaring og tilgjengelig litteratur er ingen bestemt strukturert manualbasert psykoterapimetode vist mer effektiv enn en annen (Storebø et al., 2020; Crotty et al., 2023; Setkowski et al., 2023). Dette er i tråd med anbefalinger i retningslinjen fra NICE, 2009/2018. Helsedirektoratet lar det derfor være opp til den enkelte virksomhet hvilken eller hvilke manualbaserte psykoterapimetoder de skal tilby.

ICD-11 er basert på at alvorlighetsgrad av at personlighetsforstyrrelser har større betydning for prognose og valg av behandling enn type personlighetsforstyrrelse.

Varighet og intensitet av psykoterapi varierer avhengig av behandlingsmetode, alvorlighetsgrad av personlighetsforstyrrelsen, samtidige lidelser og funksjonsnivå. Klinisk erfaring tilsier at det kreves ukentlige samtaler over en periode på et halvt til ett år som et minimum for å oppnå tilstrekkelig effekt.

Helsedirektoratet har gjennomført semistrukturerte intervju med seks klinikere med ulik yrkesbakgrunn fra ulike steder i Norge. De benyttet forskjellige strukturerte manualbaserte psykoterapimetoder i behandling av pasienter med personlighetsforstyrrelser. Deres erfaringer var sammenfallende og i samsvar med innspill fra arbeidsgruppen om at manualbaserte psykoterapimetoder i psykisk helsevern for voksne gir økt grad av pasienttilfredshet og reduksjon av selvskading og selvmordsforsøk. De har også erfart nedgang i antall døgninnleggelser, antall henvendelser til ambulante akutteam og bruk av øyeblikkelig-hjelp tjenester. Deres erfaringer var også at arbeidsmiljøet ble bedre med lavere sykefravær og at flere behandlere forble i stillingene sine over lengre tid.

Kverme et al. (2019) fant at pasienter med diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse som hadde fått dialektisk atferdsterapi (DBT) eller mentaliseringsbasert terapi (MBT), opplevde behandlingen ulikt. Noen rapporterte at støtte og oppmuntring fra behandler ga dem håp om endring i eget liv, mens andre ikke opplevde at de ble støttet til å hjelpe seg selv. I gruppeterapi var det også ulike erfaringer. Sørensen et al. (2019) beskriver erfaringer fra pasienter med engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse som var i behandling, enten individuelt eller i spesialisert gruppebehandling. De opplevde at det var en barriere å måtte be om hjelp eller snakke om seg selv, noe som førte til at de ikke alltid fortalte om utfordringene sine i terapi.

Psykoedukasjon er inkludert i strukturerte manualbaserte psykoterapimetoder. Helsedirektoratet anbefaler at psykoedukasjon også inngår i behandling uten manualbaserte psykoterapimetoder slik at pasienten får kunnskap og informasjon om diagnosen og behandlingen. Dette for å kunne bidra til bedre samarbeid om behandlingen samt forståelse og realistiske forventninger til bedring og prognose. Erfaringer fra norske pasienter med diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse som deltok i gruppepsykoedukasjon før oppstart av mentaliseringsbasert terapi (MBT), var at innholdet var relevant og viktig for å forstå seg selv. De rapporterte også at det kunne være krevende å komme til faste tider og være fokusert gjennom hele behandlingstiden (Ditlefsen et al., 2021).

Klinisk erfaring og pasienterfaring tilsier at psykososiale tiltak kan bidra til bedret funksjon og økt livskvalitet for pasientene. I tillegg kan denne bedringen bidra til at pasienten kan nyttiggjøre seg psykoterapeutisk behandling over tid.

For pasienter med personlighetsforstyrrelser som har gjentatte emosjonelle kriser anbefales utarbeidelse av kriseplan/sikkerhetsplan, samt at evaluering av planen inngår som en del av oppfølgingen etter at krisen har avtatt (NICE 2009/2018 kapittel 7). Klinisk erfaring og pasienterfaring viser at refleksjon over tiltak som har vært hjelpsomme, aktuelle bekymringer og mulige tiltak for å søke å unngå nye kriser er nyttig i vurderingen av behov for oppdatering av planen. Klinikererfaringer tilsier at pasienten kan få bedre eierskap til planen hvis pasienten selv har kontaktet de som er involvert i tiltakene i planen.

Pasientens rett til informasjon og medvirkning er hjemlet i pasient- og brukerrettighetsloven §§ 3-1 og 3-2 (lovdata.no). Nærmere informasjon finnes i Pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer, kapittel 3.

Problemstilling

Bør pasienter med personlighetsforstyrrelser tilbys spesialiserte behandlingsmodeller eller enklere behandlingsmodeller (generalistmodeller)?

Populasjon (P)
Pasienter med personlighetsforstyrrelser
Tiltak (I)
Spesialiserte behandlingsmodeller: Dialectical behavior therapy (DBT), Mentalization-based therapy (MBT), Schema-focused therapy (SFT), Transference-focused therapy (TFT)
Sammenligning (C)
Nederland: Guideline informed treatment (GIT), NICE, England: Structural Clinical Management (SCM), APA, USA: Good psychiatric management (GPM), Steps and stairways – systems training for emotional predictability and problem solving
Utfall (O)
Personlighetsfungering (selvfungering, identitet og selvstyring), interpersonlig fungering (empati, intimitet/nærhet), symptombelastning, selvskading, selvmordsforsøk, livskvalitet, funksjonsnivå (egenomsorg, sosialt, arbeid, fritidsaktiviteter)
Beskrivelse av inkluderte studier

Utgangspunktet for Helsedirektoratets problemstilling var en systematisk oversikt fra Cochrane om personer med borderline personlighetsforstyrrelse som sammenlignet effekten av ulike psykoterapimetoder enten med vanlig behandling (treatment as usual, TAU), de som sto på venteliste til behandling eller med annen aktiv behandling (Storebø et al., 2020). Flere enn 16 ulike psykoterapimetoder var inkludert. Dialektisk adferdsterapi (dialectical behavior therapy, DBT) og mentaliseringsbasert terapi (mentalisation-based treatment, MBT) utgjorde nesten halvparten av studiene. Verken Transference-focused therapy (TFT), Guideline informed treatment (GIT), Structural Clinical Management (SCM), eller Good psychiatric management (GPM) var blant de 16 metodene.

Hensikten med problemstillingen var å få belyst om pasienter med personlighetsforstyrrelser kan tilbys enklere behandlingsmetoder enn de spesialiserte med tilsvarende effekt. Spesialiserte behandlingsmetoder ble definert ut fra de fire som internasjonalt har vist best effekt, mens de enklere er basert på faglige retningslinjer (se PICO 1).

Bibliotek for helseforvaltningen (Folkehelseinstituttet) utførte et systematisk litteratursøk etter systematiske oversikter basert på problemstillingen over. Se søkestrategi for systematisk litteratursøk – behandling (PDF) og oversikt over inkluderte og ekskluderte publikasjoner – behandling (PDF).

Etter gjennomgang av trefflistene ble to systematiske oversikter, Crotty et al., 2023 og Setkowski et al., 2023, valgt ut. Begge omhandler behandling av emosjonelt ustabil (borderline) personlighetsforstyrrelse og sammenligner effekten av ulike behandlingsmetoder. Oversiktene har inkludert en del overlappende primærstudier, med bruker ulike statistiske metoder og måler effekten av behandling på til dels ulike utfall. Det er bare Crotty et al., 2023 som har inkludert STEPPS i sine sammenligninger. En nylig publisert randomisert kontrollert enkeltstudie om antisosial personlighetsforstyrrelse, Fonagy et al., 2025, er også inkludert.

Storebø et al. (2020) oppsummerer effekten av psykoterapi for pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Oppsummeringen inkluderte 75 randomiserte kontrollerte studier med til sammen 4507 deltakere, flest kvinner med gjennomsnittsalder fra 14,8 til 45,7 år. Behandlingen foregikk hovedsakelig poliklinisk, og varigheten varierte fra én til 36 måneder. DBT inngikk i 25 av studiene og MBT i syv. Primære utfall var alvorlighetsgraden av BPD-symptomer, selvskading, selvmordsrelaterte utfall og psykososial funksjon. Det var 11 sekundære utfall, bl.a. individuelle BPD-symptomer inkludert personlighetsfungering og interpersonlig fungering.

Det var kun resultatet for det primære utfallet alvorlighetsgrad av BPD-symptomer som møtte kriteriet for en klinisk relevant forskjell, målt på Zanarini Rating Scale for BPD, sammenlignet med vanlig behandling (TAU). Resultatet for det primære utfallet var basert på 22 studier med 1244 deltakere. Det var moderat risiko for at metodiske mangler i studiene påvirket resultatet. Resultater for øvrige primære og sekundære utfall ga ingen kliniske relevante forskjeller og var i tillegg av lav kvalitet. Subgruppeanalyser viste ingen forskjeller i effektestimater mellom ulike typer psykoterapi.

Forfatterne konkluderte med at strukturert manualbasert psykoterapi ga bedre effekt på alvorlighetsgraden av BPD-symptomer sammenlignet med vanlig behandling (TAU). De fant ikke tilstrekkelig grunnlag for å hevde at en av metodene var bedre enn en annen.

Crotty et al. (2023) sammenlignet effekten av ulike psykoterapimetoder for pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse med hverandre og med vanlig behandling (TAU). Det ble inkludert 25 randomiserte kontrollerte, ikke-randomiserte og kontrollerte observasjonsstudier med til sammen 2545 deltakere over 13 år. Primære utfall var alvorlighetsgraden av BPD-symptomer, selvskading, klinisk helhetsinntrykk, mortalitet og pasientens egenrapportering.

De overordnede resultatene viste at både vanlig behandling og behandling med de inkluderte psykoterapimetodene reduserte alvorlighetsgraden av BPD-symptomer. Med moderat risiko for at metodiske mangler i studiene påvirket resultatet, ga STEPPS bedre resultater enn vanlig behandling.

Direkte sammenligninger av ulike psykoterapier var begrenset til enkeltstudier av lav til svært lav metodisk kvalitet. Forfatterne konkluderte med at behandling med alle vanlig brukte psykoterapimetodene bedret alvorlighetsgraden av BPD-symptomer og fungering. Det ble ikke funnet sikkert bevis for at en behandlingsmetode var bedre enn noen andre.

Setkowski et al. (2023) utførte to nettverksanalyser der 10 ulike psykoterapier for behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse ble sammenlignet med hverandre og med vanlig behandling (treatment as usual, TAU). Utfallene for nettverksanalysene var henholdsvis alvorlighetsgrad av BPD-symptomer og selvmordsadferd (selvmordsforsøk og selvmord). Sekundært utfall var frafall fra behandling. Det ble inkludert 43 randomiserte kontrollerte studier med til sammen 3273 deltakere over 18 år. 15 av studiene hadde DBT som intervensjon, mens fem hadde MBT.

Forfatterne konkluderte med at ingen av de ti psykoterapiene fremsto som bedre enn de andre i å behandle alvorlighetsgraden av BPD-symptomer.


Problemstilling

Hvilke erfaringer har pasienter, pårørende og helsepersonell når det gjelder behandling av personlighetsforstyrrelser (PF) i Norge?

Populasjon (P)
Pasienter, pårørende og helsepersonell
Tiltak (I)
Behandling for personlighetsforstyrrelser, både ordinær behandling og ved akutte kriser
Sammenligning (C)
Ingen sammenlikning
Utfall (O)
Erfaringer
Beskrivelse av inkluderte studier

Bibliotek for helseforvaltningen (Folkehelseinstituttet) utførte systematisk litteratursøk basert på problemstillingen over. Helsedirektoratet gjennomgikk søkene og identifiserte seks relevante studier. Fem av disse som er inkludert i denne anbefalingen. Se søkestrategi for systematisk litteratursøk - erfaring med behandling (PDF) og oversikt over inkluderte og ekskluderte publikasjoner – erfaring med behandling (PDF).

Ditlefsen et al. (2021) inviterte 65 pasienter med diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse som hadde deltatt i psykoedukajonsgrupper til å delta i studien. Pasientene var blitt henvist til mentaliseringsbasert terapi (MBT) i spesialisthelsetjenesten. Totalt 12 pasienter gjennomførte det kvalitative intervjuet som ble utført av samme intervjuer. Det ble benyttet semi-strukturert intervjuguide. Hensikten var å utforske pasientenes erfaring med gruppebasert psykoedukasjon.

Kverme et al. (2019) inviterte 18 pasienter, som hadde fått diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse i løpet av de siste 6 - 18 måneder, til å delta i studien. Det var 12 pasienter som deltok. De var i ulike stadier av behandlingsforløpet, ni i Dialektisk atferdsterapi (DBT) og tre i MBT. Alle var kvinner og de var fra ulike steder i Norge. Det ble benyttet en intervjuguide for å få belyst pasientens erfaring med behandling og det å bli bedre. Alle intervjuene ble utført av samme intervjuer.

I studien til Morken et al. (2022) reflekterer tre behandlere og to forskere over egen praksis og erfaring fra en pilotstudie hvor pasienter med diagnosene antisosial personlighetsforstyrrelse og rusmiddelavhengighet (substance use disorder) fikk MBT behandling. Det ble benyttet en intervjuguide.

Pettersen et al. (2021) undersøkte behandleres erfaring med MBT for pasienter med diagnosen engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse. Med utgangspunkt i MBT-programmet for pasienter med diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, var det gjort lokale tilpasninger og utarbeidet skriftlige prosedyrer for tilpasning til behandling av pasienter med engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse. Programmet besto av både gruppe- og individualterapi. En intervjuer gjennomførte semi-strukturerte intervju med seks behandlere ved en psykiatrisk poliklinikk.

Sørensen et al. (2019) intervjuet 15 pasienter med diagnosen engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse om deres erfaring med behandling og tiltak som kunne bedre deres tilstand. De som deltok, var i behandling eller hadde gjennomgått behandling for tilstanden. Behandlingen varierte fra individualterapi til spesialisert gruppeterapi, og både i poliklinikk og i privatpraksis. Det ble gjennomført to intervjuer, med  to til tre ukers mellomrom, med hver pasient.

Resultater per utfall

Pasienterfaringer
I Ditlefsen et al. (2021) rapporterte pasientene at innholdet i psykoedukasjonen var relevant og viktig for å forstå seg selv og andre bedre. Det ble også rapportert at psykoedukasjonen i starten av behandlingen gjorde at dem bedre rustet til å nyttiggjøre seg annen behandling. Mange av pasientene rapporterte i tillegg at deltakelse i gruppen var krevende, for en pasient var det så krevende at hen ikke gjennomførte. Det som var krevende var å møte til faste behandlingstider og forbli fokusert gjennom hele gruppesesjonen.

I studien Kverme et al. (2019) kommer det også frem at det er ulike erfaringer med behandlingen. Noen rapporterte at støtte og oppmuntring fra behandleren ga dem håp om endring i eget liv, mens andre ikke opplevde at de ble støttet til å hjelpe seg selv. Det rapporteres også om ulike erfaringer med gruppeterapi. Hos noen var gruppen et fellesskap hvor de kunne snakke fritt, bli forstått og akseptert. Andre rapporterte at gruppeterapi gjorde at de følte seg sårbare og usikre.

Sørensen et al. (2019) har funnet at 11 av 15 pasienter som hadde hatt tidligere behandling fortsatt var på søken etter hjelp til å bearbeide sine utfordringer. Pasientene rapporterte at det var en barriere å be om hjelp og snakke om seg selv, noe som førte til at de ikke alltid fortalte om utfordringene i behandlingen. I intervjuene kom det også fram ulike erfaringer med behandlere, enten som litt uengasjerte eller aktive og engasjerte. Erfaring fra gruppeterapi var at det var krevende, men ogaå at det var interessant å oppdage at det var andre som hadde det på samme måte som en selv.

Pårørendes erfaringer
Det ble ikke identifisert studier som belyste pårørendes erfaring med behandling.

Behandleres erfaringer
Morken et al. (2022) erfarte at MBT til pasienter med antisosial personlinghetsforstyrrelse krever mer arbeid med struktur og grensesetting enn andre MBT-grupper. Tempoet og interaksjonsstilen i gruppen gjorde det krevende å styre diskusjonene og opprettholde terapeutisk fokus. Behandlerne opplevde at de ble påvirket av tonen i gruppebehandlingen, slik at det utfordret deres vanlige måte å reagere på. Behovet for veiledning ble fremhevet.

I Pettersen et al. (2021) rapporterte behandlerne  som ble intervjuet at de synes MBT virket nyttig når de fokuserte på kjerneutfordringene ved engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse. Noen av intervensjonene krevde forsiktig tilnærming. De rapporterte at arbeidet med pasientgruppen var inspirerende, meningsfull og interessant. Erfaringen var at utforskende spørsmål kunne oppfattes som kritikk og føre til skamfølelse, spesielt i gruppebehandling. Behandlerne reflekterte også over at de kontinuerlig måtte balansere hvor aktivt de kunne gå frem. De fleste av behandlerne erfarte at en stor del av de individuelle behandlingstimene ble brukt til å forberede og fasilitere gruppebehandlingen.

Crotty, K., Viswanathan, M., Kennedy, S., Edlund, M. J., Ali, R., Siddiqui, M., Wines, R., Ratajczak, P., & Gartlehner, G. (2023). Psychotherapies for the treatment of borderline personality disorder: A systematic review. Journal of Consulting and Clinical Psychology,

Ditlefsen, I. T., Nissen-Lie, H. A., Andenaes, A., Normann-Eide, E., Johansen, M. S., & Kvarstein, E. H. (2021). "Yes, There Is Actually Hope!"-A Qualitative Investigation of How Patients Experience Mentalization-Based Psychoeducation Tailored for Borderline Personality Disorder. Journal of Psychotherapy Integration, 31(3), 257-276.

Fonagy, P., Simes, E., Yirmiya, K., Wason, J., Barrett, B., Frater, A., Cameron, A., Butler, S., ... Bateman, A. (2025). Mentalisation-based treatment for antisocial personality disorder in males convicted of an offence on community probation in England and Wales (Mentalization for Offending Adult Males, MOAM): a multicentre, assessor-blinded, randomised controlled trial. Lancet Psychiatry, 12(3), 208-219.

Kverme, B., Natvik, E., Veseth, M., & Moltu, C. (2019). Moving Toward Connectedness - A Qualitative Study of Recovery Processes for People With Borderline Personality Disorder. Frontiers in Psychology, 10, 430.

Morken Katharina, T., Ovrebo, M., Klippenberg, C., Morvik, T., Lied, G., & Elisabeth (2022). Antisocial personality disorder in group therapy, kindling pro-sociality and mentalizing. Research in Psychotherapy: Psychopathology, Process and Outcome, 25(3), 299-313.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) (2009).  Borderline personality disorder: recognition and management  Hentet fra https://www.nice.org.uk/guidance/cg78

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) (2013). Antisocial personality disorder: prevention and management Hentet fra https://www.nice.org.uk/guidance/cg77

Pettersen, M. S., Moen, A., Børøsund, E., & Wilberg, T. (2021). Therapists’ experiences with mentalization-based treatment for avoidant personality disorder. European Journal for Qualitative Research in Psychotherapy, 11, 143-159.

Setkowski, K., Palantza, C., van Ballegooijen, W., Gilissen, R., Oud, M., Cristea, I. A., Noma, H., Furukawa, T. A., ... Cuijpers, P. (2023). Which psychotherapy is most effective and acceptable in the treatment of adults with a (sub)clinical borderline personality disorder? A systematic review and network meta-analysis.DP - Jun 2023. Psychological Medicine, 53(8), 3261-3280.

Simonsen, S., Bateman, A., Bohus, M., Dalewijk, H. J., Doering, S., Kaera, A., Moran, P., Renneberg, B., ... Mehlum, L. (2019). European guidelines for personality disorders: past, present and future. Borderline Personal Disord Emot Dysregul, 6, 9.

Sorensen, K. D., Wilberg, T., Berthelsen, E., & Rabu, M. (2019). Lived Experience of Treatment for Avoidant Personality Disorder: Searching for Courage to Be. Frontiers in Psychology, 10, 2879.

Storebø, O. J., Stoffers-Winterling, J. M., Völlm, B. A., Kongerslev, M. T., Mattivi, J. T., Jørgensen, M. S., Faltinsen, E., Todorovac, A., ... Simonsen, E. (2020). Psychological therapies for people with borderline personality disorder. The Cochrane database of systematic reviews, 5(5), CD012955.


Helsedirektoratet (2025). Pasienter med behandlingstrengende personlighetsforstyrrelse bør få tilbud om strukturert og fokusert psykoterapi som er individuelt tilrettelagt for lidelsen og funksjonsnivået [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 25. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/personlighetsforstyrrelser-oppdagelse-utredning-og-behandling-horingsutkast/oppdagelse-utredning-og-behandling/pasienter-med-behandlingstrengende-personlighetsforstyrrelse-bor-fa-tilbud-om-strukturert-og-fokusert-psykoterapi-som-er-individuelt-tilrettelagt-for-lidelsen-og-funksjonsnivaet

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: