Norkost 4 er en landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år. Dette er en tilleggsrapport som ser nærmere på noen aspekter ved kostholdet til deltagerne i Norkost 4 mellom 70 og 80 år, samt på et tilleggsutvalg eldre i samme aldersgruppe. Totalt deltok 194 menn og 181 kvinner mellom 70 og 80 år (39 % deltagelse).
Datainnsamlingen foregikk mellom september 2022 og oktober 2023. Deltagerne gjennomførte to 24-timers kostintervjuer der de ble spurt om inntaket av mat og drikke den foregående dagen. De svarte deretter på et spørreskjema om hvor ofte de spiste ulike typer mat. Undersøkelsen ble gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
Gjennomsnittlig inntak av energi var 9,6 MJ/dag for menn og 7,6 MJ /dag for kvinner. I gjennomsnitt fikk deltagerne 17 % av energien fra protein, 38 % fra fett og 39 % fra karbohydrat. Tilsatt sukker bidro med 7 % av energien og fritt sukker med 9 % av energien. Fiber bidro med rundt 2 % av energien og alkohol med 3 %. Både mettet og enumettet fett bidro med 14 % av energien hver, mens 6 % av energien kom fra flerumettet fett. Sammenlignet med anbefalingene, var inntaket av mettet fett for høyt og inntaket av karbohydrat for lavt.
Gjennomsnittlig inntak av vitaminer og mineraler var stort sett i tråd med anbefalt inntak når kosttilskudd var inkludert i beregningene. Inntaket av folat og selen var imidlertid lavere enn anbefalingen. Uten bidraget fra kosttilskudd var inntaket av vitamin D, folat og selen under anbefalt inntak hos begge kjønn. I tillegg hadde kvinner et lavere enn anbefalt inntak av kalsium.
Det gjennomsnittlige inntaket av frukt, bær og grønnsaker (inkludert maksimalt 100 g juice/smoothie) var på rundt 300 g, tilsvarende tre porsjoner, altså under de anbefalte fem til åtte porsjonene. Også inntaket av fullkorn var lavere enn anbefalt. Inntaket av fisk generelt var i tråd med anbefalt inntak, mens inntaket av fet fisk var lavere enn anbefalt. Inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt var høyere enn de anbefalte øvre grensene for inntak. Det var under en fjerdedel som oppfylte kostrådet om minst tre porsjoner magre meieriprodukter per dag.