Kostholdet har stor betydning for helsen vår i alle faser av livet. I tillegg til å forsyne kroppen med energi og nødvendige næringsstoffer, kan et sunt og variert kosthold bidra til å forebygge en rekke ikke-smittsomme sykdommer, som blant annet hjertekarsykdommer, diabetes type 2, enkelte former for kreft, samt overvekt og fedme. Alle disse er i dag vesentlige årsaker til både uførhet og for tidlig død, og potensialet og behovet for forebygging er stort (1, 2).
Med økende alder følger endringer i kroppen som kan påvirke kosthold og ernæringsstatus. Energibehovet reduseres vanligvis med alderen som følge av redusert muskelmasse og redusert aktivitetsnivå. Behovet for næringsstoffer reduseres imidlertid ikke tilsvarende, noe som stiller strengere krav til kostholdet for å sikre et tilstrekkelig inntak av næringsstoffer (3). I tillegg kan faktorer som sykelighet og sivilstatus ha betydning for kostholdet (3).
Helsedirektoratet har nylig lansert oppdaterte referanseverdier for energi og næringsstoffer samt kostråd for befolkningen (4, 5), basert på det vitenskapelige kunnskapsgrunnlaget fra Nordic Nutrition Recommendations 2023 (6). Kostrådene anbefaler et hovedsakelig plantebasert kosthold som består av rikelig med grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, nøtter og fullkorn. Videre anbefales inntak av både fet og mager fisk, nøtter og meieriprodukter med mindre fett. Inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet mat med mye fett, sukker og salt bør begrenses. Inntaket av bearbeidet rødt og hvitt kjøtt og alkohol bør minimeres.
Oppdatert informasjon om kostholdet i befolkningen er nødvendig for å kunne vurdere hvordan det norske kostholdet samsvarer med anbefalingene. Vi har begrenset kunnskap om kostholdet blant eldre i Norge. Det er tidligere gjennomført tre landsrepresentative kostholdsundersøkelser blant voksne i Norge, i 1993-94 (Norkost 1) (7), 1997 (Norkost 2) (8) og i 2010/11 (Norkost 3) (9). I forrige Norkost-undersøkelse, Norkost 3, ble det inkludert deltagere i alderen 18 til 70 år. Norkost 4 ble gjennomført fra høsten 2022 til høsten 2023. Ettersom det er ønskelig å vite mer om kostholdet også i gruppen mellom 70 og 80 år, ble aldersgrensen i Norkost 4 hevet fra 70 til 80 år. For å sikre et tilstrekkelig antall deltagere i den høyeste aldersgruppen til å få et bilde av kostholdet deres, ble det i tillegg til deltagerne mellom 70 og 80 år i hovedutvalget i Norkost 4 trukket et tilleggsutvalg eldre mellom 70 og 80 år.
I denne rapporten presenteres resultatene fra deltagerne mellom 70 og 80 år i hovedutvalget i Norkost 4 i tillegg til deltagerne som ble trukket ut til tilleggsutvalget på eldre mellom 70 og 80 år.
Tilleggsundersøkelsen er en oppfølging av den nasjonale ernæringsstrategien «God og riktig mat hele livet» utgitt av Helse- og omsorgsdepartementet (10), og vil gi et grunnlag for å vurdere kostholdet og gjennomførbarheten av kostholdsundersøkelser blant personer i alderen 70-80 år. I denne rapporten presenteres resultatene fra deltagerne mellom 70 og 80 år i hovedutvalget i Norkost 4 i tillegg til deltagerne som ble trukket ut til tilleggsutvalget blant eldre mellom 70 og 80 år.