Er formål med tilskuddsordningen har vært å prøve ut ulike modeller for bruk av klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for helse- og omsorgstjenesten. Målet er at man gjennom et mer systematisk ernæringsarbeid og økt ernæringsfaglig kompetanse, skal bidra til å sikre en mat- og ernæringsoppfølging som er i tråd med brukernes egne ønsker og behov og nasjonale faglige anbefalinger. Blant annet i strategien God og riktig mat hele livet pekes det på at målene kan nås gjennom ulike måter å bruke klinisk ernæringsfysiolog på, og ulike måter å organisere arbeidet på. I tilskuddsordningens regelverk har det derfor vært vektlagt at tilskuddet burde fordeles på 3-5 ulike modeller.
Gjennom prosjektene som mottar tilskudd ønsker man ifølge regelverket for tilskuddsordningen (Helsedirektoratet, 2021) å prøve ut ulike modeller for hvordan klinisk ernæringsfysiolog blant annet kan:
- Bidra til en mer systematisk fag- og kvalitetsutvikling
- Bidra til økt kunnskap og kompetanse om ernæring og ernæringsarbeid i tjenesten
- Inngå i tverrfaglig samarbeid og samhandling i oppfølging av brukere og pasienter
Erfaringsdeling har vært vektlagt i forbindelse med tilskuddsordningen, og gjennom de årlige budsjettproposisjonene har det blitt presisert at modellene skal ha overføringsverdi til andre kommuner. Også gjennom strategien God og riktig mat hele livet fremheves viktigheten av å spre gode eksempler på hvordan man kan jobbe godt og systematisk med mat og ernæring for brukere i helse- og omsorgstjenesten. Tilskuddsordningen til modellutvikling fremheves i denne forbindelse, og viktigheten av at modellene som utvikles har overføringsverdi til andre kommuner, poengteres også her (HOD, 2021a).