Kapittel 5.1Samarbeid i helsefellesskapet

Spredningsprosjektet har hatt en tydelig forventning om at prosjektene er forankret i helsefellesskapene. Dette gir mulighet for å ha en felles tilnærming til utvikling innen helsefellesskapet, noe som vil gjøre samarbeid mellom sykehus og kommuner enklere. Dette er i tråd med Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 (regjeringen.no) og Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027 (regjeringen.no), og retter seg til noen av de samme prioriterte målgruppene.

Forankring til helsefellesskapene har vært håndtert ulikt. Dette skyldes at helsefellesskapene er en relativt ny konstruksjon, som har fungert forskjellig innen ulike områder. Der bare noen kommuner har deltatt i første runde sammen med fastleger og helseforetaket, har tanken vært at de skal opparbeide erfaring og gode strukturer og bidra til videre spredning innen eget helsefellesskap i neste runde.

Det er etter hvert mange gode eksempel på samarbeid innen helsefellesskapene:

Helsefellesskapet som styringsgruppe og forankringsarena

Flere har brukt Strategisk samarbeidsutvalg (SSU) som forankringsarena og holdt informasjon og oppdateringer jevnlig. I Sør-Rogaland har de benyttet SSU i helsefellesskapet som styringsgruppe, og blant annet forankret beslutning om felles anskaffelse der alle kommuner og sykehuset er med. Prosjektet i Østfold har hatt en egen styringsgruppe, men benyttet helsefellesskapets SSU som referansegruppe og samarbeidet tett med koordinatorer for sykehus og kommune.

Tildeling av rekrutterings- og samarbeidstilskudd

Flere prosjekt har mottatt rekrutterings- og samhandlingstilskudd til å videreutvikle satsing på digital hjemmeoppfølging i helsefellesskapet. Dette har gitt mulighet for økt frikjøp av ressurser og også støttet innkjøp, slik at det er enklere for prosjektene å komme i gang. Helgeland, hvor alle 18 kommuner i regionen er med, har fått ekstra drahjelp gjennom dette. En bevisst satsing har ført til at de har kommet i gang i en region og har ambisiøse mål om videre oppstart og skalering for øvrige regioner i fylket.

Helsefellesskapet i Salten, Lofoten og Vesterålen har gitt midler til felles anskaffelse. I Finnmark er det gitt midler til to stillinger for å stimulere arbeidet med å etablere digital hjemmeoppfølging, i Østfold er det gitt midler som dekker to sykepleierstillinger i oppfølgingstjenesten og Ullensaker har mottatt midler til to stillinger til drift og videreutvikling av tjenesten. Nord-Troms, Helgeland, Oslo og Sør-Rogaland har også mottatt midler.

Felles anskaffelse i helsefellesskapene

Prosjektet i Østfold var først ut med å gjennomføre en anskaffelse for alle kommunene i helsefellesskapet. Det har gjort det enklere å ha felles oppfølgingstjeneste, og ikke minst bidratt til at de kommunene som var med som observatører i første runde, enkelt kan starte opp med digital hjemmeoppfølging nå fra 2025. I kapittel 5.6 beskrives flere eksempel.

På bakgrunn av erfaringene mener Helsedirektoratet at forankring i helsefellesskapet og bruk av rekrutterings- og samhandlingsmidler på denne type fellestiltak styrker arbeidet med felles tilnærming i samarbeid mellom sykehus og kommuner og i oppfølging av pasienter med behov for oppfølging fra flere aktører. Kravet til felles tjenesteutvikling har styrket samarbeidet mellom aktørene og bidrar til økt samhandling om felles pasienter, og forståelse for hverandres roller og ansvar.

Siste faglige endring: 27. mai 2025