Kapittel 5.5Involvering av brukere i utvikling av tjenesten

Det er en klar forventning at man involverer brukere når man skal etablere digital hjemmeoppfølging. Dette er også nedfelt i tilskuddsregelverket som en ramme for spredningsprosjektene.

På nasjonalt nivå har Helsedirektoratet invitert brukere og pårørende til å delta i nasjonale fellessamlinger for å dele sine erfaringer ved fysiske samlinger september 2022 og oktober 2023. Dette er noe brukerne har satt stor pris på, og som har gitt viktige signaler til de lokale prosjektene. Videre brukerorganisasjoner blitt invitert (Kreftforeningen, LHL, Mental Helse og Pårørendealliansen) til å komme med appeller til prosjektene i både i fellessamling i april 2023 og ved avsluttende samling desember 2024.

De lokale prosjektene har oppfølging på individnivå med evalueringssamtaler, i tillegg gjennomføres brukerundersøkelser hver 3-6 måned. Noen av prosjektene har hatt med brukerrepresentant i de lokale arbeidsgruppene, noen har invitert brukerorganisasjoner og pensjonistforeninger til å delta i workshops. Erfaringene er at det gir mange viktige innspill og bidrar til utvikling og bedre tilpassing av tjenestene. Brukerundersøkelser og evalueringer med enkeltpasienter er også viktige for innspill til utvikling av tjenestene lokalt.

Flere av prosjektene har fått laget filmer som formidler brukererfaringer. Disse er nyttige for å skape forståelse for hva digital hjemmeoppfølging er, hvordan det oppleves av brukere, hvilke gevinster tjenesten kan gi, samt hvordan helsepersonell følger opp. Lenke til de nyeste:

I forbindelse med avslutting av spredningsprosjektet ble det gjennomført en felles brukerundersøkelse for alle prosjektene. Denne er omtalt i kapittel 6.2.

Siste faglige endring: 27. mai 2025