4.5. Oppfølging utover den øyeblikkelige hjelpen ved rusmiddeloverdose
Alle som arbeider i helse- og omsorgstjenesten, må anerkjenne at overdoser både er akutt, alvorlig og ofte et symptom på akutt forverring av en kronisk tilstand. Videre behandling og oppfølging kan enten skje i spesialisthelsetjenesten (somatikk, psykisk helsevern og TSB) eller kommunale helse- og omsorgstjenester. God informasjonsflyt mellom ulike tjenesteytere er en forutsetning. Dette krever samtykke fra pasienten.
Pasienter i pakkeforløp for rusbehandling (TSB) kan risikere overdose i alle deler av pakkeforløpet
Når det er gitt øyeblikkelig hjelp, bør overføring til videre undersøkelse, vurdering og eventuelt videre behandling vurderes i samarbeid med pasienten og eventuelt pårørende. Det bør vurderes om det er aktuelt å overføre til videre behandling i pakkeforløp i TSB. Pakkeforløpene beskriver oppfølging og behandling både på kommunalt nivå og i spesialisthelsetjenesten.
Når en pasient henvises til behandling i TSB, bør henviser informere om tidligere overdose(r) innenfor reglene om taushetsplikt og opplysningsrett. Tidligere overdose(r) bør vektlegges ved rettighetsvurdering og fristfastsettelse, jf. prioriteringsveilederen for TSB. Det er også nødvendig å vurdere om overdosen var satt i suicidal hensikt og vurdere risiko for eventuelle nye selvmordsforsøk eller om det er annen alvorlig psykisk sykdom som utløste eller medvirket til overdosen, jf. Avrusningsretningslinjen.
Når det er behov for kommunale helse- og omsorgstjenester skal helsepersonell som har behandlet pasienten etter overdosen informere kommunen, jf. helsepersonelloven §32 (lovdata.no). Dette krever pasientens samtykke.
Melding til koordinerende enhet i kommunen om gjennomgått overdose bør utløse forsterket oppfølging fra helse- og omsorgstjenesten. Henvisninger fra spesialisthelsetjenesten bør sendes elektronisk via E-melding (PLO-meldinger) til kommune og fastlege med beskrivelse av behovet for nye og/eller endrede tjenester, jf. Henvisningsveileder.
Koordinerende enhet i kommunen har ansvar for å sørge for at individuelle planer utarbeides. Mange pasienter vil etter en overdose ha behov for langvarige og koordinerte tjenester og utarbeidelse/revisjon av individuell plan, behandlingsplan og kriseplan. Kommunen bestemmer selv innholdet i oppfølgingen, og hvem som koordinerer den. Pasientens individuelle behov må være utgangspunktet for den hjelpen som tilbys, og planer må utarbeides sammen med pasienten og eventuelt pårørende der det er hensiktsmessig.
Ikke alle pasienter som har opplevd overdose er kjent for tjenestene i kommunen. Fastlegen vil være sentral for videre dialog med pasienten om overdosen, risiko for nye overdoser og ved behov sørge for at pasienten henvises til behandlings- og oppfølgingstjenester i kommunen og/eller spesialisthelsetjenesten dersom pasienten ønsker det.
Koder benyttes for å kunne følge med på om helsetjenesten har oppnådd målsetningene med pakkeforløpene. Koder brukes også for at behandlere og institusjoner skal kunne følge med på hvordan tjenestene utvikler seg.
Målet med dette pakkeforløpskapittelet er å bedre samarbeidet i øyeblikkelig hjelp-situasjonen og akutt-fasen. I denne fasen er behandling tidskritisk. Det dreier seg om akutt syke pasienter, og tjenestene snakker sammen per telefon. Tjenestene har ikke et felles datasystem, noe som gjør koding og registrering vanskelig.
Det innføres ingen nye koder eller kodeansvarlige med dette kapittelet. Forløpskoordinator på systemnivå har likevel et ansvar for at den akuttmedisinske delen av forløpet blir evaluert, og at utviklingen blant annet monitorers i forhold til tilgjengelig overdosestatistikk.
Andre datakilder
Norsk pasientregister (NPR)
Norsk pasientregister (NPR) samler inn informasjon om alle pasienter som har vært behandlet i spesialisthelsetjenesten i Norge eller som venter på behandling. NPR leverer data til det europeiske organet for narkotikaovervåking (EMCDDA). EMCDDA fører statistikk over rusmiddelrelaterte helseskader og dødelige overdoser. Akuttjenestene leverer ikke pasientdata til NPR per i dag. AMK-sentraler kan likevel levere data når ambulanser kalles ut til rusmiddeloverdoser.
KvaRus registrerer ikke pasienter utenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Folkehelseinstituttet (FHI)
Folkehelseinstituttet publiserer regelmessig statistikk og analyser av narkotikautløste overdoser i Norge med utgangspunkt i tall fra dødsårsaksregisteret, jf narkotikautløste dødsfall 2020 - FHI (fhi.no).
Forløpstider
Akutt/øyeblikkelig behandling skal gis når det er påtrengende nødvendig og krever ikke henvisning. Når man kommer inn akutt er det fordi tilstanden tilsier at ordinære henvisningsrutiner ikke kan følges. Forløpstider er derfor ikke relevante i dette kapittelet. Der det er aktuelt med ordinær henvisning og overdose er en del av problematikken, bør henvisningen sendes med stor hastegrad.