Nytt initiativ skal bedre jodstatusen i befolkningen

Spesialrådgiver i Helsedirektoratet, Gry Hay, er glad for å ha matvarebransjen med på laget for å øke jodstatusen i befolkningen. Rickard Hedin i Groupe Salins/Jozo skal få jodberiket salt på det norske markedet.

Først publisert: 23.06.2025 Siste faglige endring: 23.06.2025

Jod er viktig for stoffskiftet og utvikling av hjernen. Men mange nordmenn, spesielt unge kvinner, får for lite av dette viktige sporstoffet. Nå inviterer helsemyndighetene matvarebransjen med på en dugnad for å motvirke jodmangel.

I både Norge og mange andre land er jorden og vannet fattig på jod, noe som gjør det nødvendig å tilføre jod i mat for at både mennesker og husdyr skal få behovet dekket. 

Følger man Helsedirektoratets kostråd, vil man få nok jod i kostholdet gjennom å spise hvit fisk og egg, og drikke melk. Men nordmenn drikker mindre melk enn før, og mange får nå i seg mindre jod enn de som er anbefalt. Spesielt gjelder dette kvinner i fruktbar alder. 

– Jod er viktig for stoffskiftet gjennom hele livet, og for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og småbarnsalder. For lite jod kan forårsake sykdommer som struma og stoffskifteproblemer. Gjennom forskning har vi sett at mange nordmenn har lavere verdier av jod enn anbefalt, og det skal vi gjøre noe med gjennom jodberikingsprogrammet, sier Gry Hay, spesialrådgiver i Helsedirektoratet . 

Tilsettes i salt og melkeerstatning 

Jodberikingsprogrammet som nå starter, handler om å få matvareprodusenter til å tilsette jod i enkelte matvarer, å følge med på jodstatusen i befolkningen og kontrollere jodtilsetning i matvarer. Kommunikasjon til matbransjen, befolkningen og helsepersonell er også en viktig del av oppfølgingen. 

Matvarene som det oppfordres til at skal berikes, er alle typer husholdningssalt inkludert havsalt, salt som brukes av industrien i brød og ikke-søte bakervarer, og  vegetabilske alternativer til melk. 

Blant aktørene som er med på programmet, er saltprodusenten Groupe Salins/Jozo. Daglig leder Rickard Hedin sier at de som saltprodusent er en viktig aktør for at befolkningen skal få i seg rett mengde jod. 

– I Sverige har vi sett at jodberikning i matvarer er avgjørende for folkehelsen. I Sverige er eksempelvis husholdningssalt tilsatt 50 mikrogam jod per gram salt, som er ti ganger så mye som det har vært i Norge frem til nå. I Sverige har vi sett en stor nedgang i helsetilstander som skyldes lavt jodinntak, som struma. Nyere forskning viser at det kan være en sammenheng mellom intelligens og jodstatusen til mennesker, sier Hedin. 

Forsiktig start 

I Norge legges det opp til en forsiktig berikning. I bordsalt øker nivået fra 5 mikrogram til 20 mikrogram per gram salt. Med en slik forsiktig strategi vil det fortsatt være grupper av befolkningen som ikke vil nå opp i anbefalt daglig inntak av jod.  

– Jodtilsetningen vil imidlertid bidra til å forebygge moderat til alvorlig jodmangel også i disse gruppene, sier Gry Hay. 

Programmet er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Folkehelseinstituttet skal følge med på jodstatusen i befolkningen for å undersøke om jodberikingsprogrammet når målene sine, men også for å finne ut om noen grupper får i seg for mye jod. 

 

Hvis du vil anslå om du får nok jod, kan du bruke Kostholdsplanleggeren.no eller Matvaretabellen.no for å beregne ditt jodinntak. 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold