Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

6. Nalokson nesespray (motgift mot overdose)

Utdeling av nalokson nesespray til brukere og pårørende er et sentralt virkemiddel mot overdose. Målet er at nalokson nesespray skal være tilgjengelig i kommuner med sprøytebruk. 

Utdeling av nalokson nesespray er sammen med opplæring i hjerte-lungeredning de to sentrale tiltakene i såkalt kameratredning, livreddende tiltak for å behandle opioidoverdose før ambulanse kommer fram.

Legemiddelet nalokson er standard motgift ved behandling av overdose og brukes av ambulansetjenesten verden over. Ofte er det imidlertid brukere og andre til stede ved en overdose.  I Norge har Helsedirektoratet valgt å utdele nalokson som nesespray til brukere og andre som er til stede der overdoser skjer.

Fra å være et prøveprosjekt i Oslo og Bergen er nalokson nesespray vi 2019 utplassert i 35 kommuner. Nalokson nesespray er nå også utplassert i mange fengsler, samt i politibiler og i vektertjenesten.

Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) drifter naloksonprosjektet (stoppoverdoser.no) på oppdrag fra Helsedirektoratet. Naloksonprosjektet følges tett av forskere ved SERAF.

Se:

Siste faglige endring: 29. mars 2019