Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten.
De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler.
Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten.
De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler.
Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. Kostrådene er basert på rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rapporten bygger på systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt. Den konkluderer med konkrete kostråd og beskriver både metoden og det vitenskapelige grunnlaget.
Sentralt er også Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (norsk versjon av Nordic Nutrition Recommendation)
Helsedirektoratet støtter seg dessuten på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF).
Siste faglige endring: 24. oktober 2016 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). 10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 24. oktober 2016, lest 26. april 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen/unnga-mat-og-drikke-med-mye-sukker-til-hverdags