4. Grove kornprodukter hver dag
Man bør spise grove kornprodukter hver dag, og for mange nordmenn er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.
De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.
- Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen (bklf.no) som hjelpemidler.
- Her er fire eksempler på hvordan man kan dekke mengden på til sammen 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag:
- fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskalaen
- én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød
- én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris
- to tallerkener havregrøt
Råd og tips på helsenorge
- Oversikt over alle kostrådene
- Tips og fakta om kostråd om grove kornprodukter
- Informasjon om nøkkelhullet
Brosjyrer og plakater
- Plakater for kostrådene om grove kornprodukter, frukt og grønt, fisk, salt og sukker/vann
- Helsedirektoratets kostråd – Brosjyre og plakat
- Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere – brosjyre
Verktøy
Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. Kostrådene er basert på rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rapporten bygger på systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt. Den konkluderer med konkrete kostråd og beskriver både metoden og det vitenskapelige grunnlaget.
Sentralt er også Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (norsk versjon av Nordic Nutrition Recommendation)
Helsedirektoratet støtter seg dessuten på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF).
Sist faglig oppdatert: 24. oktober 2016 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). 4. Grove kornprodukter hver dag [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 24. oktober 2016, lest 27. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen/grove-kornprodukter-hver-dag