Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Man bør spise grove kornprodukter hver dag, og for mange nordmenn er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.
De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.
Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen (bklf.no) som hjelpemidler.
Her er fire eksempler på hvordan man kan dekke mengden på til sammen 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag:
fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskalaen
én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød
én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris
Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. Kostrådene er basert på rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rapporten bygger på systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt. Den konkluderer med konkrete kostråd og beskriver både metoden og det vitenskapelige grunnlaget.
Helsedirektoratet støtter seg dessuten på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF).
Helsedirektoratet (2016). 4. Grove kornprodukter hver dag [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 24. oktober 2016, lest 19. april 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen/grove-kornprodukter-hver-dag