Kosthold ved osteoporose
Osteoporose er det samme som benskjørhet. Osteoporose er vanlig i Norge og det er estimert at om lag halvparten av hoftebruddene kan forklares ut i fra levevaner og ernæringssituasjon. Et høyt alkoholinntak og røyking øker risikoen for osteoporose. Underernæring og svingninger i vekt økte også risikoen for osteoporotiske brudd.
Målsetning
Målet er å forebygge underernæring samt sikre tilstrekkelig inntak kalsium og vitamin D.
Ernæringsbehandling
For personer i ernæringsmessig risiko anbefales energi og næringstett kost. Personer som er i god ernæringsstatus anbefales nøkkelrådskost. For begge gruppene er det viktig med tilstrekkelig inntak av vitamin D og kalsium.
Vitamin D øker opptak av kalsium i tarmen og er nødvendig for mineraliseringen av skjelettet. Eldre over 75 år anbefales 20 µg (mikrogram) vitamin D per dag, hvilket er dobbelt så høyt som anbefalingen til den yngre befolkningen. Derfor er tilskudd ofte nødvendig i denne aldersgruppen. En teskje tran eller 100 gram laks gir henholdsvis 10 µg vitamin D.
Kalsium er en viktig bestanddel i skjelettet. Anbefalt inntak for voksne er 800 mg per dag. Melk og meieriprodukter bidrar med ca 70 prosent av det totale kalsiuminntaket. For postmenopausale kvinner er det holdepunkter for at tilskudd med 500–1000 mg kalsium kan redusere tap i benmasse.
Utfordringer
Osteoporoserisiko kan påvirkes av medisinsk behandling, som for eksempel langvarig bruk av kortisonpreparater. Lege bør følge opp dette og vurdere behov for tilskudd eller medisiner.
- Et sunt kosthold og fysisk aktivitet er begge viktige faktorer for god benhelse. Regelmessig vektbærende aktivitet 2–3 ganger per uke anbefales.
- Unngå underernæring.
- Rikelig med frukt og grønnsaker er trolig gunstig.
- Helsepersonell bør oppfordre til røykeslutt.
- Kalsiuminntaket bør vurderes hos personer med lavt forbruk av meieriprodukter.
Kilder
- Faglige retningslinjer for forebygging og behandling av osteoporose og osteoporotiske brudd, Sosial- og helsedirektoratet 2005
- Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, Helsedirektoratet, 2014, IS-2170
Sist faglig oppdatert: 05. oktober 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). Kosthold ved osteoporose [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 05. oktober 2018, lest 01. desember 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kosthold-ved-diagnoser-og-sykdomstilstander/rad-om-kosthold-ved-ulike-diagnoser-og-sykdomstilstander/kosthold-ved-osteoporose