Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Tryggere behandling og bedre samhandling

Pasientens legemiddelliste skal gi færre legemiddelrelaterte hendelser, frigjøre tid og sikre bedre samhandling mellom helsepersonell.

Dette gir tryggere legemiddelbehandling og bedre arbeidsprosesser, særlig i ansvarsoverganger mellom fastlege, sykehjem, hjemmetjeneste og sykehus.

Helsepersonell ser og oppdaterer den samme legemiddellisten (PLL). Illustrasjon.
Samhandling om pasientens legemiddelliste. Illustrasjon: Dragana Njegic, Helsedirektoratet

Bedre oversikt og tryggere legemiddelbehandling

I dag finnes det flere kilder for legemiddelinformasjon, noe som kan føre til at helsepersonell mangler en oppdatert og fullstendig oversikt over pasientens legemiddelbruk. Dette kan igjen føre til feilbehandling, unødvendige innleggelser og undersøkelser.

En felles og oppdatert legemiddelliste gir helsepersonell bedre grunnlag for å ta beslutninger og ivareta pasientsikkerheten. Dette kan bidra til færre legemiddelrelaterte sykehusinnleggelser og pasientskader samt mindre kontakt med helsetjenesten. Tryggere legemiddelbehandling kan også bidra til økt livskvalitet og større deltakelse i arbeidslivet.

Helsepersonell sparer verdifull tid

Helsepersonell bruker i dag mye tid på å innhente og overføre informasjon om pasientens legemiddelbehandling til sin lokale legemiddelliste. Kildene til informasjon er mange, og arbeidsprosessene er ofte manuelle. Pasientens legemiddelliste er laget for å dele pasientens legemiddelinformasjon på tvers av helsetjenesten. Ved å ha tilgang til en felles legemiddelliste, frigjøres tid til pasientbehandling. Pasienter og pårørende får enklere tilgang til oppdatert informasjon, som reduserer behovet for kontakt med helsepersonell.

Samarbeid for å oppnå mål

Alle involverte aktører må samarbeide for å bidra til at målet om frigjort tid og tryggere legemiddelbehandling nås. Myndigheter, journalleverandører, kommuner og sykehus skal legge til rette for at PLL kan tas i bruk, og helsetjenesten har ansvar for å ta PLL i bruk.

Om samarbeid og ansvar for pasientens legemiddelliste

Rapport om samfunnsøkonomisk analyse og gevinstrealiseringsplan fra 2023:

Del av nasjonal e-helsestrategi og plan for digitalisering av legemiddelområdet

Dette er et høyt prioritert tiltak i Nasjonal e-helsestrategi for helse- og omsorgssektoren, som del av mål 2 om enklere arbeidshverdag for helsepersonell, se delmål 2B. Arbeidet er forankret i plan for digitalisering på legemiddelområdet, der pasientens legemiddelliste er et sentralt tiltak i den nasjonale porteføljen.

Pasientens legemiddelliste er et høyt prioritert tiltak i Nasjonal e-helsestrategi for helse- og omsorgssektoren, se delmål 2B

Arbeidet er forankret i plan for digitalisering på legemiddelområdet, der pasientens legemiddelliste er et sentralt tiltak i den nasjonale porteføljen.

    Først publisert: 26.02.2025 Siste faglige endring: 26.02.2025 Se tidligere versjoner