Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Digitale helse- og omsorgstjenester skal tilrettelegge for at innbyggere og pårørende enkelt kan involvere seg i forebygging, behandling og oppfølging av egen og næres helse og mestring.
Helsepersonell skal ha tilgang til brukervennlige digitale arbeidsverktøy som spiller godt sammen, gir god beslutningsstøtte og støtter deres arbeidsprosesser.
Helse- og omsorgstjenestene, helsepersonell og helseforvaltningen skal i økende grad ta beslutninger basert på data.
Digital samhandling, styrket informasjonsforvaltning og økt standardisering skal sørge for at oppdaterte helseopplysninger er sikre, av god kvalitet og lett tilgjengelig ved behov.
Gjennomføringskraften på e-helseområdet skal styrkes gjennom økt samarbeid og bedre bruk av virkemidler som regelverk og finansieringsmodeller.
Plan for realisering består av veikart som viser aktiviteter for å nå målene og indikatorer som viser forventet måloppnåelse.
Se veikart for nasjonal e-helsestrategi
Se status for målene i Nasjonal digitaliseringsmonitor
Norge har en grunnleggende god helse- og omsorgstjeneste og var tidlig ute med å ta i bruk e-helseløsninger. Helse- og omsorgssektoren og innbyggerne har god tilgang på digitale verktøy, og vi får stadig bedre digitale ferdigheter.
Digital transformasjon er sentralt for å møte endringene og utfordringene helse- og omsorgssektoren står overfor. Det er et mål at digitalisering skal være en integrert del av helse- og omsorgstjenesten, og en naturlig del av hvordan vi løser oppgavene i sektoren.
Nasjonal e-helsestrategi bygger på et kunnskapsgrunnlag som består av en nåsituasjonsanalyse og en scenarioanalyse, utarbeidet gjennom bred involvering.
FNs bærekraftsmål består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og sivilsamfunn. Seks av målene er spesielt relevante for Nasjonal e-helsestrategi.