Utvikling i norsk kosthold

  • Trender i det norske kostholdet

    Det har over lang tid skjedd en positiv utvikling i det norske kostholdet. Forbruket av grønnsaker og frukt har økt betydelig over tid og forbruket av sukker har minsket de siste ti årene.

  • Grønnsaker, frukt og bær

    Forbruket av grønnsaker har økt betydelig over lang tid og forbruket av frukt og bær har økt betydelig siden 1999.

  • Fisk

    Forbruket av fisk økte fra 2011 til 2012, etter å ha minsket noe fra 2010 til 2011.

  • Sukker

    Sukkerforbruket har minsket fra 43 til 29 kilo per innbygger i året siden 2000.

  • Poteter

    Forbruket av friske matpoteter er mer enn halvert siden 1970-årene, mens forbruket av bearbeidede poteter er mangedoblet.

  • Kornvarer

    Kornforbruket som økte betydelig fra 1979–2007 har i senere år gått ned.

  • Margarin og annet fett

    Det totale margarinforbruket har minsket i flere tiår. Andelen lett margarin har økt betydelig over tid.

  • Melk og melkeprodukter

    Forbruket av konsummelk (søt og sur helmelk, lettmelk og skummetmelk) har minsket, og forbruket av konserverte melkeprodukter (tørrmelk o.l.) har økt siden 1970-årene.

  • Kjøtt og kjøttvarer

    Forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kg i 1989 til 76 kg per person i 2008. Det minsket til 74 kg i 2010 for siden igjen å øke til 75 kg per innbygger i 2012.