Servering

Tallerken med grønne og røde grønnsaker.
© Colourbox.com

​Serveringssteder og kantiner påvirker manges matvalg og har stort ansvar.​​​

​​Selv om det mange steder er mulig å velge måltider som er bra for helsen, kan bransjen i enda større grad vise kundene at sunn mat er fristende, smakfull og ikke spesielt dyr.

Storhusholdingsmarkedet omfatter institusjons- og serveringsmarkedet (hoteller, restauranter, kafeer) samt kantine/catering. Av totalmarkedet på cirka 17.000 virksomheter utgjør institusjoner 12 prosent, kantine/catering 25 prosent og øvrig servering 64 prosent, ifølge NOU 2011: 4 Mat, makt og avmakt. Videre omtale gjelder serverings- og kantine/cateringmarkedet. Anbefalinger for mat og måltider i helseinstitusjoner skal oppdateres i Kosthåndboken som lanseres i 2012. 

Marked i vekst

Stadig flere spiser måltider utenfor hjemmet, og for mange kan dette utgjøre en vesentlig del av kostholdet. Ut fra et folkehelseperspektiv er det helt sentralt at det er lett tilgang på sunn mat der folk er: i barnehage, skole, på arbeidsplasser og på fritidsarenaer.

Et serveringsmarked i stadig vekst setter rammer for kundenes matvalg og har stort ansvar i forhold til hvor helsevennlige tilbud de gir. Fristende og helseriktige menyer og god markedsføring av disse er derfor viktig for å gjøre det lettere for kundene å velge sunt. 
 
Helsedirektoratet lanserte januar 2011 nye kostråd basert på matvarer, som en videreføring av tidligere kostråd basert på næringsstoffer. Kostrådene bygger på en gjennomgang landets fremste ernæringseksperter har gjort av forskningsresultater fra hele verden for å finne ut hva vi bør spise for å holde oss friske. Disse rådene er også grunnlaget for anbefalinger for mattilbudet i kantiner og øvrige serveringssteder. 

Anbefalinger for mat- og drikke i kantiner

Helsedirektoratet anbefaler at kantiner og serveringssteder tilbyr et variert utvalg med mye grønnsaker, frukt og bær, grove korn-produkter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Bruk gjerne nøkkelshullsmerkede varer og tilby eventuelt porsjonspakkede nøkkelhullsvarer.

Tilbud om valgfri porsjonsstørrelse, mengde og type saus og dressing og spisefett på brødmat er viktig, foruten et grunnsortiment med variert og delikat utvalg av varme og kalde retter med:

 • Frukt og grønnsaker; hele eller oppskåret, ellers som; pålegg, egne retter, salat eller tilbehør.
 • Brød- og kornvarer med mye fiber og fullkorn. Bruk Nøkkelhullet og Brød-skala’n som hjelpemidler.   
 • Fisk og annen sjømat.
 • Ost, yoghurt og andre meierivarer med lite fett.
 • Fjørfekjøtt og magert kjøtt.
 • Sauser og dressinger med lite fett, evt dressinger av olje-eddik og magre meieriprodukter. Smaks-sett med krydderurter.
 • Matoljer, flytende/myk margarin i tilberedning.
 • Fast tilbud om frukt, grønnsaker og kaldt vann til møter og arrangementer. 
Drikke:  
 • Melk: skummet, ekstra lett og lett
 • Juice
 • Kaldt vann