Riktig næring for små mager

Et barn holder en frukt i hånden.
© Colourbox.com

​Sped- og småbarnstiden er preget av rask vekst og utvikling. Et godt kosthold er grunnleggende for barnets helsetilstand. ​​​​​​

​Morsmelk

Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret. Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsaklig morsmelkerstatning brukes frem til 12 måneders alder.

Fast føde

Når barnet er seks måneder gammelt, kan det begynne med små smaksprøver av de fleste typer matvarer, men man bør starte med en matvaretype av gangen.

Fast føde introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Barn som ikke får morsmelk, kan introduseres for fast føde ved 4-6 måneders alder. Det er viktig at gluten introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes, og at det varieres mellom grøt av ulike kornslag.

Selv ved høy risiko er det ikke grunnlag for å utsette introduksjon av matvarer eller å unngå matvarer som egg, fisk, nøtter eller erter, med mindre allergi allerede er påvist. Man bør imidlertid være forsiktig med nøtter til små barn, fordi de kan sette dem i halsen. Barnets første mat- og spisevaner er med på å legge grunnlaget for matglede senere i livet. Gode matvaner er en viktig forutsetning for god helse.
 

Fra 6-12 måneder

Kumelk kan brukes i mindre mengder i matlaging mot slutten av første leveår (fra ca. 10 måneders alder). Fra denne alderen kan barn også få noe yoghurt og syrnet melk, helst sammen med kornvarer, eller som dessert. I andre levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Derfor anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt frem til 12 måneders alder dersom det er behov for annen melk enn morsmelk.
 
Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper. Det frarådes at honning gis til barn under ett år på grunn av faren for spedbarnsbotulisme.
 

Fra ett års alderen

Barnet bør få tilbud om minst fire hovedmåltider i løpet av dagen. Det er bra om tre av måltidene har brød, grøt eller kornblandinger som basis. Hvis barnet er sultent mellom måltidene, kan man gjerne gi frukt og grønnsaker. Dette gir nyttige næringsstoffer samtidig som appetitten ikke blir ødelagt før neste måltid.
 
Det er bra å venne barnet til å spise grovt brød, fordi dette inneholder mer kostfiber, jern og B-vitaminer enn lyst og mellomgrovt brød. Knekkebrød og kornblandinger er et godt alternativ til brød. Grøt kokt på müsli kan også være en god avveksling fra brødskiven.

Valg av pålegg er fortsatt viktig. Leverpostei, jernberiket brunost og prim, magert kjøttpålegg, hvit ost og smøreoster er eksempler på bra pålegg. Noe av pålegget kan gjerne være magre typer, f.eks. halvfet hvit ost. Varier med forskjellig pålegg. Myk plantemargarin kan gjerne brukes på brødskiven.

Ukens middager bør by på variasjon i kostholdet, både når det gjelder ingredienser og tilberedningsmetoder. Man bør helst velge kokt eller ovnsstekt mat til hele familien, sjeldnere stekt. Litt olje eller myk margarin kan brukes ved ved tilberedning. Steking ved høye temperaturer bør unngås.
 
Det anbefales at barn får fem porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag (inkludert bær og juice). Det er selvfølgelig ikke snakk om fem voksne porsjoner frukt og grønnsaker. En barneporsjon kan i denne sammenhengen være et halvt eple, en halv banan, en tredels gulrot, en mandarin eller en neve druer, avhengig av barnets alder.
 

Drikke

Av alle typer drikke er vann den beste tørstedrikk mellom måltidene og til middag. Til brødmåltidene kan man gi melk og juice. Bruken av brus, saft og nektar bør begrenses. Disse produktene inneholder mye sukker, men lite av eller ingen andre næringsstoffer. Kunstig søtet brus og saft bør ikke brukes til små barn
 

Milepæler for introduksjon av mat

Nyfødte barn får bare flytende mat i form av morsmelk eller eventuelt morsmelkerstatning.
 
Fra fire ukers alder gis tran eller annet vitamin D-tilskudd.
Når barnet er seks måneder, kan fast føde gradvis introduseres. Noen barn kan trenge tilleggskost fra fire måneder. Før fire måneders alder er ikke barns nyrer modne, så gi ikke fast føde før det. Det er viktig å starte med litt gluten mens barnet fortsatt ammes. Man skal ikke kun gi glutengri grøt (ris og mais) ved oppstart med grøt, men heller variere mellom ulike kornslag og også inkludere litt havre og hvete som inneholder gluten.
 
Skjemaet under gir en orientering om når barn vanligvis kan begynne med forskjellige matvarer.
 
Alder Konsistens Matvarer
​0 måneder Flytende mat   Morsmelk, ev. morsmelkerstatning
​1 måned Flytende mat  Tran, ev. annet vitamin D-tilskudd
6 måneder   Fint moset mat  Poteter, grønnsaker, etter hvert blandet med kjøtt/fisk, frukt, bær, grøt. Forsiktig og gradvis introduksjon av gluten (i bl.a. hvete og havre), gjerne i kombinasjon med andre kornslag.
​6-9 måneder Økende grovhet på maten Som over. Etter hvert fullkornbrød i små biter.
​9 til 12 måneder Grovt moset/ finkuttet mat Mat som krever litt tygging. Fullkornsbrød i noe større biter. Fra 10 måneders alder kan noe kumelk brukes i matlaging og noe yoghurt/ syrnet melk brukes.
​Fra 12 måneder   Vanlig oppdelt mat   Samme mat som familien, men uten for mye salt. Kumelk, magre typer anbefales.