Råd om måltider i barnehagen

Ung gutt skjærer grønnsaker på kjøkkenbenken.
© Lin Stensrud

Barnehagen skal ifølge rammeplanen bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder kosthold, hygiene, aktivitet og hvile.

​Arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem, og det bør forankres i barnehagens årsplan. 
 

Måltider

Barnehagen bør:

  • Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat
  • Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat
  • Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme
  • Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere
  • Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna
  • Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø
  • Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat
  • Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon
 

Mat og drikke

  • Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser
  • Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper:
    Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
    Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær
    Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc.
  • Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper
  • Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk
  • Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene
  • Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås
  • De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke
Relaterte dokumenter